Πιέσεις στην Τρόικα για μείωση συντελεστών

Αλλάζουν οι ποινές στην εφορίαΑλλαγές στη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων, μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, αποκλιμάκωση των ποινών της εφορίας για τελωνειακές και φορολογικές παραβάσεις και «κυνήγι» επίορκων υπαλλήλων ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η μείωση των συντελεστών στις επιχειρήσεις με στόχο την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 15%, στον οποίο αναφέρθηκε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, αλλά και η εφαρμογή ΦΠΑ 13% στην εστίαση από 23% σήμερα είναι στις βασικές προτεαιριότητες του οικονομικού επιτελίου της κυβέρνησης. Ωστόσο για όλα αυτά χρειάζεται η έγκριση της τροικας.

Οι βασικές αρχές του σχεδίου για τη φορολογική μεταρρύθμιση που θα ακολουθήσει περιγράφονται στο στρατηγικό σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση το οποίο αναρτήθηκε χθες στο νέο ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μέσω του οποίου οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη της είσπραξης των εσόδων.

Το φορολογικό νομοσχέδιο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:

1. Εξορθολογισμό των συντελεστών φορολογίας.

2. Επανεξέταση φοροαπαλλαγών και ειδικών εξαιρέσεων

3. Αλλαγές στα έντυπα υποβολής και απόδοσης των φόρων με συγχώνευση των φορολογικών εντύπων.

4. Εξορθολογισμός των συντελεστών ΦΠΑ.

5. Εξορθολογισμός προστίμων – ποινών για φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις. Σχεδιάζεται ένα νέο point system με ενοποίηση ομαδοποίηση ή συγχώνευση των ποινών και προστίμων.

6. Επανεξέταση και βελτίωση της ποινικής νομοθεσίας και ποινικής διαδικασίας για ενδεχόμενες πειθαρχικές παραβάσεις των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών.

7. Απλοποίηση διατάξεων φορολογίας Κεφαλαίου με σχέδιο για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων

8. Επανεξέταση και βελτίωση των περιπτώσεων άρσης του φορολογικού απορρήτου.

9. Βελτίωση των νόμων και θεσμοθέτηση ελεγχόμενων διαδικασιών προστασίας των πληροφοριοδοτών.

10. Σχεδιασμός νέων ηλεκτρονικών φορμών με πληρωμή των φόρων που προκύπτουν στις τράπεζες και δυνατότητες διασταύρωσης της ακρίβειας των ποσών που δηλώνονται.

11. Επεκτείνεται το ηλεκτρονικό φακέλωμα με στοιχεία από όλο το φάσμα του δημοσίου και ιδιωτικού τομέας και των τραπεζών ενόψει της δημιουργίας του νέου περιουσιολογίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.