Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Πώς συνδέονται οι γονιδιακές μεταλλάξεις με τον καρκίνο στις γυναίκες

16 Μαΐου, 2013 by Χρήστος Μίμης

Αυξάνονται οι πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου μαστού και ωοθηκών

Πώς συνδέονται οι γονιδιακές μεταλλάξεις με τον καρκίνο στις γυναίκεςΜε αφορμή τη προληπτική, διπλή μαστεκτομή στην οποία υπεβλήθη η Αντζελίνα Τζολί, ας δούμε τι ισχύει για τον καρκίνο στις γυναίκες…

Καρκίνο μαστού θα εμφανίσει περίπου 1 κάθε 12 γυναίκες. Αν μια γυναίκα έχει μετάλλαξη στα γονίδια BRCA 1 και BRCA 2 έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο μαστού και ωοθηκών. Μέχρι την ηλικία των 70 ετών, το 87% των γυναικών που έχουν μεταλλαγή στο γονίδιο BRCA θα αναπτύξει καρκίνο.

Ιδίως οι γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού ή ωοθηκών στην οικογένεια (σε μητέρα, θεία, γιαγιά ή αδελφή), πρέπει να κάνουν εξέταση για να δουν αν είναι φορείς αυτών των μεταλλάξεων. Η πιθανότητα μεταβίβασης μεταλλαγής από τον γονιό σε κάθε παιδί του είναι 50%.

Ο μέσος όρος ηλικίας εμφάνισης καρκίνου του μαστού στους φορείς των μεταλλάξεων είναι περίπου 40 ετών, που σημαίνει 20 χρόνια πιο νωρίς από ό,τι στις υπόλοιπες γυναίκες.

Αν η εξέταση δείξει ότι πράγματι η γυναίκα είναι φορέας των μεταλλαγμένων γονιδίων, τότε η γυναίκα έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει στενότερη ιατρική παρακολούθηση, ώστε η διάγνωση να γίνει όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα και η θεραπεία να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Εναλλακτικά, κάποιες γυναίκες που έχουν ολοκληρώσει την οικογένεια τους, επιλέγουν να κάνουν μαστεκτομή ή/και αφαίρεση των ωοθηκών τους, πριν εμφανιστεί το πρόβλημα, με σκοπό να απαλλαγούν οριστικά από τον κίνδυνο του καρκίνου.

 

mednutrition.gr

This entry was posted on Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2013 at 14:21 and is filed under ΓΥΝΑΙΚΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply