Ο Κόσμος θα χάσει στον Αναπτυξιακό Στόχο της Χιλιετίας

Περίπου 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι – το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού – θα παραμείνει χωρίς πρόσβαση σε βελτιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής το 2015, σύμφωνα με κοινή έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και της UNICEF που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η έκθεση, με τίτλο «Πρόοδος για την Υγιεινή και το Πόσιμο Νερό 2013», προειδοποιεί ότι, με το σημερινό ρυθμό προόδου, ο Αναπτυξιακός Στόχος της Χιλιετίας (ΑΣΧ) του 2015 για μείωση στο μισό σε σχέση με το 1990, του ποσοστού των ανθρώπων χωρίς αποχέτευση, θα αποτύχει κατά 8% – ή μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους.

Ενώ η UNICEF και η ΠΟΥ ανακοίνωσαν πέρυσι ότι ο αντίστοιχος ΑΣΧ για το πόσιμο νερό επιτεύχθηκε και ξεπεράστηκε από το 2010, η πρόκληση για τη βελτίωση της υγιεινής έχει οδηγήσει σε μια ολοκληρωμένη πρόσκληση για δράση για την επιτάχυνση της προόδου. «Τα οφέλη θα είναι τεράστια για την υγεία, την εξάλειψη της φτώχειας στη ρίζα της και την ευημερία των ανθρώπων» δήλωσε η Δρ. Maria Neira, Διευθύντρια της ΠΟΥ για την Υγεία και το Περιβάλλον.

Η έκθεση απηχεί την επείγουσα έκκληση για δράση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Jan Eliasson προς την παγκόσμια κοινότητα, να ενώσουν τις προσπάθειές τους ώστε να μπει ένα τέλος στην πρακτική της υπαίθριας αφόδευσης μέχρι το 2025. Με λιγότερο από τρία χρόνια προθεσμία για την επίτευξη του ΑΣΧ, η ΠΟΥ και η UNICEF απευθύνουν έκκληση για μια τελική ώθηση για την επίτευξη του στόχου για την υγιεινή.

«Πρόκειται για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που δεν είναι λιγότερο τρομακτική από ένα μεγάλο σεισμό ή τσουνάμι», δήλωσε ο Sanjay Wijesekera, Επικεφαλής των Προγραμμάτων για το Νερό και την Υγιεινή της UNICEF. «Κάθε μέρα πεθαίνουν εκατοντάδες παιδιά. Κάθε μέρα χιλιάδες γονείς θρηνούν τους γιους και τις κόρες τους. Μπορούμε και πρέπει να δράσουμε ενάντια σε αυτή την κολοσσιαία καθημερινή ανθρώπινη τραγωδία.»

Ανάμεσα στα βασικά συμπεράσματα από τα τελευταία στοιχεία για το 2011, η έκθεση υπογραμμίζει:

  • Σχεδόν τα δύο τρίτα (64%) του παγκόσμιου πληθυσμού είχε πρόσβαση σε βελτιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής, μια αύξηση περίπου 1,9 δισεκατομμυρίων ανθρώπων από το 1990.
  • Περίπου 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση σε βελτιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής. Από αυτούς, 761 εκατομμύρια χρησιμοποιούν δημόσιες ή κοινόχρηστες εγκαταστάσεις υγιεινής και 693 εκατομμύρια χρησιμοποιούν εγκαταστάσεις που δεν πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές υγιεινής.
  • Το 2011, 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι εξακολουθούσαν να αφοδεύουν υπαίθρια. Το 90% της υπαίθριας αφόδευσης λαμβάνει χώρα σε αγροτικές περιοχές.
  • Μέχρι το τέλος του 2011, το 89% του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιούσε βελτιωμένες πηγές πόσιμου νερού και το 55% είχε παροχή μέσω δικτύου ύδρευσης. Αυτό αφήνει κατ’ εκτίμηση 768 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς βελτιωμένες πηγές πόσιμου νερού, εκ των οποίων τα 185 εκατομμύρια βασίζονται σε επιφανειακά ύδατα για τις καθημερινές τους ανάγκες.
  • Εξακολουθεί να υπάρχει μια εντυπωσιακή διαφορά μεταξύ αγροτικών και αστικών περιοχών. Οι κάτοικοι των αστικών κέντρων αποτελούν τα τρία τέταρτα των ατόμων με πρόσβαση σε δίκτυα ύδρευσης. Οι αγροτικές κοινότητες αποτελούν το 83% του παγκόσμιου πληθυσμού χωρίς πρόσβαση σε βελτιωμένες πηγές πόσιμου νερού και το 71% αυτών που ζουν χωρίς αποχέτευση.

Μια ταχύτερη πρόοδος στην αποχέτευση είναι δυνατή, λένε οι δύο οργανώσεις και έχουν κοινό όραμα για ένα κόσμο μετά το 2015 όπου:

  • Κανείς δεν πρέπει να αφοδεύει στο ύπαιθρο.
  • Ο καθένας θα πρέπει να έχει ασφαλές πόσιμο νερό, αποχέτευση και υγιεινή στο σπίτι.
  • Όλα τα σχολεία και τα κέντρα υγείας θα πρέπει να έχουν νερό, αποχέτευση και υγιεινή.
  • Το νερό, η αποχέτευση και υγιεινή θα πρέπει να είναι βιώσιμα.
  • Οι ανισότητες στην πρόσβαση θα πρέπει να εξαλειφθούν.

Μπορείτε να δείτε την πλήρη έκθεση στο www.unicef.gr/pdfs/PSDW2013.pdf

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.