Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

O Deliveras έγινε «Γρεβενιώτης»

Πρόβλημα χρωμίου στον Αγ. Δημήτριο Κοζάνης

Μάιος 14th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Αναζητούνται λύσεις στην Περιφέρεια και αναμένουν τα επιστημονικά στοιχεία

Πρόβλημα χρωμίου στον Αγ. Δημήτριο Κοζάνης

Η παρουσία ολικού χρωμίου στις περιοχές Ρυακίου και Αγίου Δημητρίου Κοζάνης απασχόλησε χθες Δευτέρα, όλους τους τοπικούς φορείς αλλά και επιστήμονες οι οποίοι συμμετείχαν στη διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Όπως προέκυψε από τη συζήτηση, οι μετρήσεις έδειξαν ότι ο κίνδυνος έχει απομακρυνθεί από το Ρυάκιο (τα νερά του οποίου εμπλουτίστηκαν με ύδατα καθαρής γεώτρησης) αλλά παραμένει στο δημοτικό διαμέρισμα του Αγίου Δημητρίου. Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Δακής και οι αρμόδιες υπηρεσίες της αιρετής Περιφέρειας περιμένουν αύριο, Τρίτη, να τους σταλούν εγγράφως όλα τα επιστημονικά στοιχεία προκειμένου να τα αξιολογήσουν και πιθανώς να τροποποιήσουν τις έως σήμερα ειλημμένες αποφάσεις.

Όπως διαφαίνεται εκ των όσων συζητήθηκαν σήμερα στη σύσκεψη, αλλά και από τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έχουν γίνει γνωστά έως σήμερα, για το Ρυάκιο αναμένεται να αρθεί η απαγόρευση της χρήσης νερού διότι οι τιμές ολικού χρωμίου είναι πλέον κάτω από τα επιτρεπτά όρια. Δεν αναμένεται όμως να συμβεί το ίδιο για το δημοτικό διαμέρισμα Αγίου Δημητρίου. Γι’ αυτό η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κοζάνης (ΔΕΥΑΚ) αναζητεί λύσεις ώστε να μπορέσει μέσα στις επόμενες ημέρες να φέρει ασφαλές νερό στο δίκτυο του Αγίου Δημητρίου από άλλες καθαρές γεωτρήσεις ώστε να πέσει το επίπεδο του χρωμίου σε αποδεκτά επίπεδα.

Παράλληλα, προκειμένου να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα η ΔΕΥΑΚ προσανατολίζεται στη σύνδεση του δικτύου Αγίου Δημητρίου με τον αγωγό της Ερμακιάς, ένα έργο το οποίο αναμένεται ότι θα διαρκέσει από 3 έως και 6 μήνες.

Την ίδια στιγμή, οι υπηρεσίες του Δήμου Κοζάνης, της ΔΕΥΑΚ και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας προχωρούν και σε περαιτέρω ελέγχους σε όλα τα υπόγεια ύδατα της περιοχής προκειμένου να διαπιστώσουν αν εντοπίζονται συγκεντρώσεις χρωμίου και σε άλλα σημεία ενώ διερευνώνται τα αίτια του προβλήματος.

Τράτσα Μάχη

 

This entry was posted on Τρίτη, Μάιος 14th, 2013 at 13:09 and is filed under ΚΟΖΑΝΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑΞΙΔΙΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply