Αναλυτικά οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Φάιναλ Φορ Λονδίνου: Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Ολυμπιακός στον τελικό για να υπερασπιστεί τον τίτλο του

Ο Πρωταθλητής Ευρώπης Ολυμπιακός είναι στον τελικό του Final 4 του Λονδίνου και θα υπερασπιστεί τον τίτλο του.

Οι Ερυθρόλευκοι επικράτησαν εύκολα με 69-52 της ΤΣΣΚΑ Μόσχας που πήγε για… ρεβάνς του περσινού χαμένου τελικού και βγήκε ξανά χαμένη από την σιδερένια άμυνα των παικτών του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Η Ρεάλ Μαδρίτης θα είναι αντίπαλος του Ολυμπιακού στον τελικό της Ευρωλίγκα, αφού επικράτησε με 74-67 της Μπαρτσελόνα στον Ισπανικό εμφύλιο και θα διεκδικήσει τον 9ο τίτλο της και πρώτο μετά από 18 χρόνια (1995 και πάλι κόντρα στον Ολυμπιακό).

Οι Μαδριλένοι ήταν πιο ήρεμοι και εύστοχοι στο τελευταίο δεκάλεπτο του αγώνα και έφτασαν στη νίκη, αφήνοντας τους Μπλαουγκράνα για ακόμα μια χρονιά στον μικρό τελικό.

Π. Αγγελόπουλος: «Κυριαρχήσαμε απέναντι σε ομαδάρα»

Έλαμπαν από την χαρά τους μετά το τέλος του αγώνα οι αδελφοί Αγγελόπουλοι, οι οποίοι απένειμαν τα εύσημα στον Γιώργο Μπαρτζώκα και στους παίκτες του για τη νίκη επί της ΤΣΣΚΑ και την πρόκριση στον τελικό του Final 4.

«Κυριαρχήσαμε απέναντι σε μια ομαδάρα» είπε ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος, ενώ ο αδελφός του Γιώργος προσέθεσε ότι «είχαμε αγωνιστική ηρεμία και παίξαμε πολύ καλά και χωρίς άγχος». Πάντως και οι δύο δεν… διάλεξαν αντίπαλο για τον τελικό αφού θεωρούν ότι Μπαρτσελόνα και Ρεάλ είναι ισοδύναμες.

Αναλυτικά ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος είπε:

«Είμαστε πολύ συγκινημένοι. Ανατριχιάσαμε. Παίξαμε ολοκληρωτικό μπάσκετ με απίστευτη άμυνα. Εφαρμόστηκε το σχέδιο του Μπαρτζώκα και το λέω αυτό γιατί είδα την τελευταία προπόνηση και τι τους έλεγε.

Κυριαρχήσαμε απέναντι σε μια ομαδάρα. Η αξία της νίκης μας έχει να κάνει και με το μπάτζετ της ΤΣΣΚΑ. Είχαμε παίκτες που έκαναν πράγματα που δεν έχουν κάνει σε όλη τη χρονιά, όπως ο Άντις και ο Σερμαντίνι.

Οι παίκτες της ΤΣΣΚΑ έβλεπαν χέρια παικτών μας παντού και δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα. Είναι η πρώτη χρονιά του Μπαρτζώκα. Νιώθουμε δικαιωμένοι για την επιλογή. Είχε την στήριξή μας ακόμα και σε δύσκολες στιγμές όπως με τον τραυματισμό του Μάντζαρη, τις αλλαγές των Σερμαντίνι και Πέρκινς.

Ο προπονητής αποφασίζει ότι ο Κατσίβελης είναι πιο έτοιμος και μπαίνει και παίζει αντί του Πέρκινς. Και να πω και κάτι ακόμα. Ο πρόεδρος της ΤΣΣΚΑ ήρθε και μας συνεχάρη προσωπικά μετά το τέλος του αγώνα. Να τα λέμε αυτά γιατί στην Ελλάδα δεν γίνονται.

Τώρα πρέπει οι παίκτες να ξεκουραστούν. Με ηρεμία. Σαν να κερδίσαμε 2-3 πόνους. Αν πάρουν τα μυαλά σου αέρα, δεν γίνεται ξανά πρωταθλητής. Σήμερα ήμασταν προσγειωμένοι.

Προτίμηση δεν έχω. Ισοδύναμες η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα. Στο κύπελλο βγήκε νικητής στην παράταση. Εμείς πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι».

Γιώργος Αγγελόπουλος:

«Μετά από έναν τέτοιο αγώνα είναι εύκολο να πεις ότι το ξέραμε και το είχαμε σχεδιάσει. Ο σχεδιασμός του προπονητής ήταν αυτός: να υπάρχει συνεχής βελτίωση. Είχαμε αγωνιστική ηρεμία. Παίξαμε πολύ καλά. Είχαμε πει και το εννοούσαμε ότι το ότι ήρθαμε ήταν επιτυχία και αυτό μας έδιωξε το άγχος.

Έχει τρομακτική εμπειρία η ΤΣΣΚΑ, αν προσθέσουμε τα φάιναλ φορ που έχουν πάει. Νομίζω ότι δεν είχαν ξεχάσει τον τελικό της Κωνσταντινούπολης και αυτό έπαιξε τον ρόλο του στην εμφάνισή τους.

Παίξαμε πολύ καλά. Ίσως πέρσι στον ημιτελικό με την Μπαρτσελόνα να παίξαμε τόσο καλό μπάσκετ σε τόση διάρκεια αλλά ήταν απέναντι σε μια αντίπαλο όχι τόσο καλή.

Τώρα, δεν έχει σημασία ποιος θα είναι ο αντίπαλος. Θα πάμε έτοιμοι. Δεν έχουμε προτίμηση. Πάμε να πάρουμε το κύπελλο».

Οι δηλώσεις των θριαμβευτών

Οι παίκτες του Ολυμπιακού σε πελάγη ευτυχίας αλλά και συγκρατημένοι εν όψει του μεγάλου τελικού έκαναν λόγο για κατέθεση ψυχής, ενώ ο Βασίλης Σπανούλης φυσικά αναφέρθηκε στην «ασύλληπτη άμυνα» της ομάδας του.

Αναλυτικά οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών:

Βασίλης Σπανούλης: «Ηταν μια καταπληκτική εμφάνιση, παίξαμε ασύλληπτη άμυνα και κάναμε το πρώτο βήμα. Δεν θέλω να μιλήσω για τον επόμενο αντίπαλο, είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε το καλύτερο όποιος και να είναι ο αντίπαλος. Μόνο με αυτή την άμυνα μπορείς να πάρεις νίκες σε τέτοια παιχνίδια.Η βοήθεια του κόσμου ήταν απίστευτη με την φωνή και την στήριξή του ήταν όλα εκπληκτικά. Συγκεντρωνόμαστε ηρεμούμε και μαζεύουμε ενέργεια για τον τελικό».

Κάιλ Χάινς: «Παίξαμε όλοι μαζί ένα πολύ καλό παιχνίδι ο προπονητής μας έδωσε ένα σχέδιο και εμείς το τηρήσαμ. Ήταν το καλύτερο αμυντικά παιχνίδι της χρονιάς την καλύτερη δυνατή στιγμή όλοι όσοι έπαιξαν, έπαιξαν κάλα και δώσανε τα πάντα.

Οι ψηλοί της ΤΣΣΚΑ είναι πολύ ψηλοί και ταλαντούχοι και οι δυο τους αλλά εγώ έκανα το παιχνίδι μου και προσπαθούσα να κάνω το καλύτερο για την ομάδα μου».

Δεν με ενδιαφέρει ποιος θα είναι στον τελικό εμείς θα παίξουμε το παιχνίδι μας με όποιο και αν έχουμε αντίπαλο, κοιτάμε πάντα την δική μας επίδοση».

Γιώργος Πρίντεζης: «Η αλήθεια είναι πως στην επίθεση δεν ήμασταν τόσο καλοί, όμως στην άμυνα τα πήγαμε καλύτερα. Είχαμε συγκέντρωση σε όλη τη διάρκεια του αγώνα κάτι που είχαμε προγραμματίσει πριν το παιχνίδι.

«Καμιά φορά όταν λέμε κατάθεση ψυχής δεν είναι αυτό ακριβώς που νομίζει ο κόσμος, έχει να κάνει κυρίως με το το πλάνο μας και πόσο το ακολουθάς. Εμείς απόψε δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό. Παλεύαμε όλοι το ίδιο και δώσαμε και την ψυχή μας».

Όσο για το παιχνίδι της Κυριακής, πρόσθεσε: «Δεν νομίζω πως έχουμε πολύ χρόνο για πανηγύρια. Χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά από όλους μας. Σίγουρα απόψε πετύχαμε μία σπουδαία νίκη απέναντι σε έναν μεγάλο αντίπαλο. Πρέπει όμως να πατάμε στο έδαφος. Αν είμαστε όπως και σήμερα την Κυριακή, τότε έχουμε πιθανότητες να το πάρουμε».

Στράτος Περπέρογλου: «Δεν ήταν εύκολο. Μπορεί να πήραμε μεγάλη διαφορά και να φάνηκε πως το παιχνίδι κύλησε άνετα για μας, αλλά κάναμε μεγάλη προσπάθεια. Παλεύαμε για κάθε μπάλα και φάση με φάση. Είναι όμως μόνο το πρώτο βήμα, έχουμε μπροστά μας τον τελικό.

Αναφορικά με τον πλουραλισμό της ομάδας του, είπε: «Όλοι οι παίκτες στην ομάδα μπορούν να συνεισφέρουν στην επίθεση, αλλά σημασία είχε ότι κάναμε το ίδιο και στην άμυνα. Η μαχητικότητα που δείξαμε ήταν σημείο κλειδί. Μακάρι να τα καταφέρω και να μπω σε αυτό το κλαμπ των παικτών».

Κώστας Παπανικολάου: «Είναι σημαντικό ότι όλα τα παιδιά είχαν πόντους σε αντίθεση με τους αντιπάλους μας. Δεν κάναμε σπατάλες, είχαμε πάθος, δύναμη και θέλαμε να τα δείξουμε παραπάνω από τους αντιπάλους μας.

Κανένα παιδί δεν θέλει να είναι αλλαγή. Μπράβο στον Στράτο (σ.σ. Περπέρογλου), ο οποίος έκανε καλό παιχνίδι. Όλοι θέλουμε να παίζουμε συνέχεια και εκνευριζόμαστε όταν δεν παίζουμε, αλλά δεν βασιζόμαστε σε ένα άτομο. Είμαστε ομάδα.

Στον τελικό θα δώσουμε ότι έχουμε και δεν έχουμε για να τα καταφέρουμε. Δεν μας ενδιαφέρει ο αντίπαλος, δεν μας ενδιαφέρει ο τίτλος του φαβορί. Θα προετοιμαστούμε κατάλληλα».

Έισι Λο: «Πρέπει να βγαίνεις και να παίζεις με καρδιά. Αυτό κάνουμε πάντα, αυτό κάναμε και σήμερα. Είχαμε πολλή ενέργεια κι όταν η ομάδα είχε κάποια διαστήματα που αντιμετώπιζε προβλήματα, υπήρχαν παίκτες που έδωσαν λύσεις. Δεν ήταν εύκολη η νίκη, αλλά όλοι έπαιξαν πολύ καλά, εκτελέσαμε σωστά το πλάνο και αξίζουν συγχαρητήρια στους προπονητές μας. Η ΤΣΣΚΑ είναι καλύτερη ομάδα από ό,τι έδειξε σήμερα».

Όσο για τον τελικό: «Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι και σήμερα. Να παίξουμε με τον ίδιο τρόπο και να προσπαθήσουμε να ξαναπάρουμε τον τίτλο. Χρειάζεται να βρούμε ενέργεια για να κάνουμε το ίδιο παιχνίδι για 40 λεπτά».

Αναλυτικά όσα είπε ο Μπαρτζώκας στη συνέντευξη Τύπου:

«Πολλά συγχαρητήρια στην ομάδα μας γιατί κέρδισε ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι απέναντι σε έναν μεγάλο αντίπαλο. Ήταν μια πολύ σημαντική νίκη. Είχαμε πολύ μεγάλη επιμονή στο αμυντικό μας πλάνο, καταφέραμε να σταματήσουμε τη δημιουργία του Τεόντοσιτς, ελέγξαμε τα ριμπάουντ αφού σε μια πολύ άστοχη βραδιά της ΤΣΣΚΑ είχαμε μόνο έξι χαμένα ριμπάουντ.

Έτσι πήγαμε στο επιθετικό τρανζίσιον όταν έπρεπε κι όταν δεν μπορούσαμε εκτελούσαμε στο τέλος των 24 δευτερολέπτων. Όλοι έπαιξαν ο ένας για τον άλλο σε άμυνα και επίθεση. Σε τέτοια ματς τα ποσοστά σπάνια είναι ψηλά και νομίζω ότι η άμυνα μάς έδωσε την πρόκριση. Είχαμε μεγάλη συνεκτικότητα και γι’ αυτό είμαστε στον τελικό. Νιώθω πολύ καλά που είμαστε στον τελικό. Τα συγχαρητήρια ανήκουν στους παίκτες, εμείς είμαστε εδώ για να τους καθοδηγούμε και να τους βοηθάμε», ανέφερε.

Για το πώς διαχειρίστηκε πνευματικά την προετοιμασία: «Έχει σημασία πώς διαχειρίζεσαι την πίεση απέναντι σε μία μεγάλη ομάδα με μεγάλο μπάτζετ, εμπειρία και παίκτες σαν τον Παπαλουκά που έχει παίξει σε τόσα Final 4. Το πλάνο μας στο ψυχολογικό κομμάτι ήταν απόλυτα σωστό. Δεν θα έλεγα ότι είμαστε χαλαροί. Είχαμε όμως λιγότερο άγχος από ό,τι σε όλη τη σεζόν. Η πρόκληση ενός Final 4 πάντως δεν αφήνει κανέναν να κοιμάται ήσυχος».

Για το μέγεθος της επιτυχίας: «Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα αυτό για τον Ολυμπιακό. Σχεδόν με την ίδια ομάδα κλήθηκε να παίξει όλα του τα παιχνίδια φέτος σαν φαβορί, ενώ οι αντίπαλοι είχαν κίνητρο και άλλοθι. Το γεγονός ότι η ομάδα έφτασε ως εδώ με αυτή την πίεση από τους αντιπάλους και τον κόσμο, ιδίως σε αυτή την Ευρωλίγκα που ήταν η πιο δύσκολη όλων των εποχών, δείχνει το μέγεθος της επιτυχίας. Είναι κάτι που λέω από την πρώτη στιγμή που περάσαμε στο Final 4. Τα παιδιά διαχειρίστηκαν πολύ καλά αυτή την πίεση».

Για τον ρυθμό του Ολυμπιακού: «Δεν μπορούσαμε να έχουμε συνέχεια τον έλεγχο της ταχύτητας. Στο τρίτο δεκάλεπτο η ΤΣΣΚΑ σκόραρε μόνο με βολές. Όταν το ματς έχει τόσες διακοπές, δεν μπορείς να βρεις ρυθμό. Εμείς χάσαμε λίγο την ταχύτητά μας στην επίθεση, αλλά επανήλθαμε γρήγορα σε μεγάλη διαφορά».

Για τον Χάινς: «Ο Χάινς έχει μια καριέρα που έχει διαρκώς ανοδική πορεία. Από τη δεύτερη κατηγορία της Ιταλίας πήγε στη Γερμανία και μετά στον Ολυμπιακό έγινε πρωταθλητής Ευρώπης. Ένα μεγάλο κομμάτι της πορείας του Ολυμπιακού ανήκει στον Κάιλ. Είναι ο τέλειος συμπαίκτης. Αυτό είναι ο Ολυμπιακός. Και ο Κάιλ είναι ο καλύτερος εκφραστής του τρόπου που θέλει να αγωνίζεται».

«Θέλω να ευχαριστήσω τους φιλάθλους για την υποστήριξή τους. Ήρθαν εδώ πληρώνοντας πολλά χρήματα σε μία δύσκολη περίοδο για όλη την Ευρώπη. Και θέλω να τους υποσχεθώ ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε στην προετοιμασία μας και τον τελικό για να κερδίσουμε».

«Δεν ήταν το τέλειο παιχνίδι. Απλά μείναμε ενωμένοι σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Η πίεση ήταν πολύ μεγάλη».

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.