Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

«Γυμνή» απέναντι στο AIDS η Ελλάδα: χωρίς αντιδραστήρια τα Κέντρα Αναφοράς

Μάιος 11th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Ελλείψει χρημάτων δεν γίνονται διαγνωστικές εξετάσεις για τον ιό στα δείγματα από τα νοσοκομεία

«Γυμνή» απέναντι στο AIDS η Ελλάδα: χωρίς αντιδραστήρια τα Κέντρα Αναφοράς

Αναστάτωση και σοβαρό προβληματισμό έχει προκαλέσει η διακοπή των διαγνωστικών εξετάσεων για τον ιό του AIDS στα ειδικά Κέντρα Αναφοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα νοσοκομεία αλλά και καταγγελίες εκπροσώπων του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), το τελευταίο διάστημα στα Κέντρα Αναφοράς AIDS, όπου αποστέλλονται τα δείγματα από τα νοσοκομεία για επιβεβαίωση, δεν έχουν αντιδραστήρια για τη διενέργεια αυτών των πολύ σημαντικών εξετάσεων ελλείψει χρημάτων.

«Το σχετικό κονδύλι που έχει εγκριθεί για τη χρηματοδότησή τους στον προϋπολογισμό τόσο για το 2012 όσο και για το 2013 έχει μπλοκάρει η υφυπουργός Υγείας κυρία Φωτεινή Σκοπούλη η οποία όπως έχει επανειλημμένως καταγγείλει ο ΙΣΑ βλάπτει σοβαρά τη δημόσια υγεία» δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιώργος Πατούλης. «Τα Κέντρα έχουν αναστείλει τις εξετάσεις και έτσι δεν γίνονται τα επαναληπτικά τεστ για το AIDS που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του ιού για τα οποία η απαραίτητη τεχνογνωσία υπάρχει μόνο στα Κέντρα Αναφοράς» προσθέτει.

Παράλληλα, σημειώνει ότι τους τελευταίους μήνες έχουν σταματήσει τα δωρεάν τεστ για την ανίχνευση του ιού του AIDS με αποτέλεσμα οι ανασφάλιστοι να πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους την εξέταση. Ο κ. Πατούλης επιτίθεται έντονα στην αρμόδια υφυπουργό Υγείας δηλώνοντας: «Ενώ το τελευταίο καιρό έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει επιδημία του AIDS στους τοξικομανείς, η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη τινάζει στον αέρα το σύστημα θωράκισης της χώρας απέναντι στην ασθένεια».

Σύμφωνα με διαρροές από το περιβάλλον της υφυπουργού Υγείας, η κυρία Φωτεινή Σκοπούλη υπέγραψε τα σχετικά εντάλματα εγκαίρως. Ωστόσο ουδείς γνωρίζει αν αυτά ρευστοποιήθηκαν.

Η ίδια η υφυπουργός με δηλώσεις της προς «Το Βήμα» αναφέρει μεταξύ άλλων: «Τα χρήματα του 2012 δεν ζητήθηκαν έως τον περασμένο Δεκέμβριο, δηλαδή δεν ζητήθηκαν εγκαίρως».

Σημειώνεται ότι την προσεχή Πέμπτη η υφυπουργός έχει συγκαλέσει σύσκεψη με τους αρμοδίους των μονάδων ειδικών λοιμώξεων.

Φυντανίδου Ελενα

This entry was posted on Σάββατο, Μάιος 11th, 2013 at 16:41 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply