Κατασχέσεις 2 δισ. ευρώ για φορολογικές οφειλές – Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών από τη νέα χρονιά

Σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων φορολογουμένων αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών μέσω μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για φορολογικές οφειλές, ενώ ήδη έχουν ρευστοποιηθεί 400 εκατ. ευρώ από τα κατασχεθέντα. Τη σχετική αναφορά έκανε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή: «ΝΕΤ στα Γεγονότα».

Αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή ο υπουργός αναγνώρισε πως τα αποτελέσματα που καταγράφονται στην πάταξη της φοροκλοπής δεν τον ικανοποιούν, αλλά γίνονται προσπάθειες για αντιστροφή της κατάστασης.

Ο ίδιος είπε πως ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων είναι πολύ μεγαλύτερος από ότι στην Ευρωζώνη και ότι ένα κομμάτι της φοροδιαφυγής οφείλεται σε αυτό, αλλά και στο γεγονός ότι και οι ποινές δεν είναι κατάλληλες για να πλήξουν τη φοροδιαφυγή.

«Τους τελευταίους μήνες πάνω από 650 μπήκαν στη φυλακή, έχουν γίνει κατασχέσεις πάνω από 2 δισ. ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία εκ των οποίων έχουμε ρευστοποιήσει περίπου 400 εκατ. ευρώ. Τα δύσκολα όμως παραμένουν μπροστά μας», τόνισε.

 

Για τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών φοροοφειλετών ο υπουργός είπε πως η Εφορία γνωρίζει τους τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά δεν προχωρεί σε κατασχέσεις χωρίς να ακολουθείται η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία. «Κανείς δεν μπορεί να πάρει τα χρήματα των πολιτών», είπε.

Ο κ. Στουρνάρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών από τη νέα χρονιά.

«Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα επιβάλει φόρο της τάξης 2 τοις χιλίοις σε επιχειρήσεις προκειμένου να αποφευχθεί η μείωση των συντάξεων. Είναι ένα μέτρο που το πήραμε, αλλά δεν το εφαρμόσαμε. Εφέτος τα καταφέραμε με άλλους τρόπους. Καλύψαμε το κενό και δεν μειώσαμε τις συντάξεις του ΟΑΕΕ. Ελπίζω να τα καταφέρουμε και του χρόνου», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς για το πότε προβλέπει ανάκαμψη και μείωση της ανεργίας προσδιόρισε ότι αυτό θα γίνει από το 2014 και μετά.

«Ο διεθνής παράγοντας βλέπει ότι η Ελλάδα σώζεται και ότι παραμένει στο ευρώ. Οι συνθήκες βελτιώνονται. Πτώση του ποσοστού της ανεργίας βλέπω από το 2014 και μετά», σημείωσε, ενώ κληθείς να απαντήσει τι θα έκανε αν είχε έναν άνεργο απέναντι του είπε ότι θα προσπαθούσε να του βρει δουλειά. «Σίγουρα έχουν γίνει κάποια σημαντικά πράγματα τα οποία μας επιτρέπουν να του πω ότι υπάρχει ελπίδα», προσέθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα και ότι δεν υπάρχει ανάγκη νέων μέτρων όσο τηρούνται τα συμπεφωνημένα. «Όσο τηρούμε τα μέτρα που έχουμε υποσχεθεί δεν υπάρχει ανάγκη λήψης νέων μέτρων. Θα υπάρξει ωστόσο αν δεν τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα» είπε.

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.