Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Πρόταση Λοβέρδου για ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων

Μάιος 9th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Απάντηση στην απαξίωση της πολιτικής και στην αμφισβήτηση για τις υπάρχουσες διαδικασίες

Πρόταση Λοβέρδου για ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων

Τη δυνατότητα ιδιωτικής χρηματοδότησης των κομμάτων προτείνει ο πρόεδρος της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα», Ανδρέας Λοβέρδος, ως απάντηση στην απαξίωση της πολιτικής και στην «αμφισβήτηση των πολιτών στις υπάρχουσες διαδικασίες που πολλαπλασίασε η οικονομική κρίση». Μάλιστα ο κ. Λοβέρδος θα καταθέσει σχετική πρόταση νόμου στη Βουλή τον Ιούνιο, όπως εξήγησε σήμερα, Τετάρτη, σε συνέντευξη Τύπου.

«Θέλουμε» είπε ο κ. Λοβέρδος «να δοθεί η δυνατότητα σε ένα πολιτικό κόμμα να μπορεί να παραιτείται της κρατικής χρηματοδότησης, εφόσον εξεύρει ιδιωτική».

Βασικές αρχές της πρότασης του κόμματός του είναι αφενός να μπορούν και τα νομικά πρόσωπα, εκτός από τους πολίτες, να είναι χρηματοδότες και αφετέρου να μην υπάρχει ανώτατο όριο στη χρηματοδότηση.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι χορηγίες θα διεκπεραιώνονται μέσω μη κερδοσκοπικών ενώσεων, οι οποίες θα ιδρυθούν και θα λειτουργούν αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, συλλέγοντας και τα πλήρη στοιχεία του κάθε χρηματοδότη. Τα κόμματα θα υποχρεούνται να αναρτούν τα στοιχεία σε μηνιαία βάση.

Η ίδια δυνατότητα, εάν δεν υπάρχουν προβλήματα συνταγματικότητας, όπως είπε, θα μπορούσε να δοθεί και στους βουλευτές ως προς την αποζημίωσή τους.

Ο κ. Λοβέρδος έθεσε γενικότερα θέμα διαχείρισης της χρηματοδότησης των κομμάτων, είτε αυτή είναι κρατική είτε ιδιωτική ή συγκερασμός και των δύο.

Ειδικότερα, εξήγησε ότι η λογιστική διαχείριση των κομμάτων, με βάση την ισότητα και τη διαφάνεια, θα πρέπει να γίνεται τόσο με την αποτύπωση των δαπανών όσο και με την τήρηση λογιστικών βιβλίων.

«Πρέπει οπωσδήποτε να συμφωνηθεί ένας ενιαίος, για όλα τα κόμματα, τρόπος τήρησης λογιστικών βιβλίων. Η σημερινή κατάσταση επιτρέπει την καχυποψία και παρέχει εύκολα επιχειρήματα στους συκοφάντες και τους δημαγωγούς» προσέθεσε.

«Η αθέμιτη επιρροή χάνεται υπό το καθεστώς της διαφάνειας» κατέληξε απαντώντας σε όσους θα μπορούσαν να προβάλουν ως επιχείρημα αντίδρασης το ότι με την ιδιωτική χρηματοδότηση θα εξαρτηθούν τα κόμματα από επιχειρηματίες, τονίζοντας ότι «η πρόσδεση είναι παράνομη και μπορεί να γίνει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα του κόμματός του με συνδιασκέψεις σε πολλές πόλεις της χώρας μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Η αρχή γίνεται στη Θεσσαλονίκη στις 20 Μαΐου, ακολουθούν η Λάρισα στις 22 Μαΐου και η Πάτρα στις 25 Μαΐου. Αρχές Ιουνίου, τη «σκυτάλη» θα πάρουν τα Χανιά, ενώ ακολουθούν, μέχρι το τέλος του μήνα, τα Ιωάννινα, η Ρόδος και η Αττική.

ΔΟΛ

This entry was posted on Πέμπτη, Μάιος 9th, 2013 at 16:08 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply