Ανασκόπηση μελετών έδειξε ότι αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από τη νόσο κατά 38%
Τα εμφυτεύματα στήθους συνδέονται με καρκίνο του μαστού

Τα εμφυτεύματα στήθους αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού, δείχνει μια νέα ανασκόπηση μελετών οι οποίες κάλυπταν τα τελευταία 20 χρόνια.

Αυξημένος κατά 38% κίνδυνος θανάτου

Από την ανασκόπηση προέκυψε ότι οι γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε επέμβαση αυξητικής στήθους αντιμετώπιζαν κατά 38% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με όσες δεν είχαν υποβληθεί σε τέτοιου είδους επέμβαση. Παρότι δεν υπάρχουν αποδείξεις σχετικά με το ότι τα ίδια τα εμφυτεύματα προκαλούν καρκίνο, η παρουσία τους εντός των μαστών είναι πιθανό να κρύβει αναπτυσσόμενους όγκους όταν οι γυναίκες υποβάλλονται σε μαστογραφία, με αποτέλεσμα ο καρκίνος τους να βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο όταν τελικώς διαγιγνώσκεται.

Η μόδα για πλούσιο στήθος έχει δημιουργήσει μια άλλη παγκόσμια… μόδα, αυτή των επεμβάσεων αυξητικής στήθους. Τα περισσότερα από τα εμφυτεύματα που τοποθετούνται στους μαστούς έχουν εντός τους ένα αλατούχο διάλυμα ή σιλικόνη. Με δεδομένο ότι οι ακτίνες Χ δεν μπορούν να διαπεράσουν αυτά τα υλικά, στις μαστογραφίες εμφανίζεται μια σκιά η οποία πέφτει επάνω στον ιστό που βρίσκεται από κάτω τους. Μελέτες δείχνουν ότι το ένα πέμπτο ως και τα τέσσερα πέμπτα του μαστικού ιστού δεν μπορεί να φανεί στις μαστογραφίες όταν υπάρχει εμφύτευμα. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η παρουσία των εμφυτευμάτων στους μαστούς μπορεί να καταστήσει ευκολότερη την ανίχνευση όγκων με ψηλάφηση καθώς παρέχει μια βάση για να εντοπιστεί καλύτερα ο οποιοσδήποτε όζος με την αφή.

Οι μελέτες

Καναδοί ερευνητές οι οποίοι διεξήγαγαν την πρώτη συστηματική ανασκόπηση 12 προηγούμενων μελετών που περιελάμβαναν 1.000 γυναίκες με εμφυτεύματα στήθους οι οποίες ανέπτυξαν καρκίνο του μαστού, ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες αυτές αντιμετώπιζαν 26% μεγαλύτερο κίνδυνο να διαγνωσθούν με νόσο σε προχωρημένο στάδιο.

Ανάλυση μάλιστα πέντε μελετών που περιελάμβαναν περισσότερες από 600 γυναίκες με εμφυτεύματα στήθους και με καρκίνο του μαστού αποκάλυψε αυξημένο κίνδυνο θανάτου της τάξεως του 38%.

Η ανασκόπηση δημοσιεύεται on-line στην επιστημονική επιθεώρηση «British Medical Journal» και αφορούσε μελέτες που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στη βόρεια Ευρώπη. Οι συγγραφείς από το Κεμπέκ του Καναδά προειδοποιούν πάντως ότι τα ευρήματά τους πρέπει να ερμηνευτούν με προσοχή εξαιτίας του σχετικά μικρού αριθμού συμμετεχουσών αλλά και της πιθανότητας να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που ευθύνονται για τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού. Υπογραμμίζεται ότι άλλες μελέτες δεν έχουν δείξει τέτοια σύνδεση.

Παρά τους περιορισμούς της μελέτης πάντως οι ερευνητές αναφέρουν ότι «συνεχώς αυξανόμενες ενδείξεις μαρτυρούν πως  οι γυναίκες με εμφυτεύματα στήθους που αναπτύσσουν καρκίνο του μαστού αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να διαγνωσθούν με προχωρημένη νόσο σε σύγκριση με όσες  πάσχουν από καρκίνο του μαστού αλλά δεν φέρουν εμφυτεύματα». Οι επιστήμονες συμπληρώνουν πως «τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι τα εμφυτεύματα στήθους επιδρούν αρνητικά στην επιβίωση από τον καρκίνο του μαστού μετά τη διάγνωση».

Οι αντιδράσεις

Από την πλευρά της η Βρετανική Ενωση Αισθητικής και Πλαστικής Χειρουργικής ανέφερε ότι «όπως συμπεραίνουν οι ίδιοι οι συγγραφείς, τα αποτελέσματα αυτής της στατιστικής ανάλυσης προηγούμενων μελετών πρέπει να ερμηνευτούν με προσοχή. Η μελέτη μόνο δείχνει μια σύνδεση μεταξύ μείωσης των ποσοστών επιβίωσης από προχωρημένο καρκίνο του μαστού σε γυναίκες με εμφυτεύματα στήθους και όχι αιτιώδη σχέση. Οι συγγραφείς κάνουν επίσης αναφορά σε πολλές άλλες μελέτες από τις οποίες δεν προκύπτει σχέση μεταξύ των εμφυτευμάτων στήθους και της αύξησης των ποσοστών εμφάνισης καρκίνου του μαστού».

 

Θεοδώρα Τσώλη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.