ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ
Αγνοούνται 15 εκατ. από τα πράσινα ταμεία  Η βαριά σκιά στη διαχείριση των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ απειλεί να διαλύσει το κόμμα που έτσι και αλλιώς βρίσκεται σε βαθιά κρίση μετά την οδυνηρή ήττα των τελευταίων εκλογών και όσων προηγήθηκαν στις κυβερνήσεις του Γ. Παπανδρέου.

Ο θόρυβος που έχει προκληθεί σχετικώς με τη «μαύρη τρύπα» στο ταμείο του κόμματος με το μυθικό ποσό της τάξεως των 110 εκατομμυρίων ευρώ δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα, καθώς το συγκεκριμένο ποσό αφορά τα συνολικά έσοδα του κόμματος από δάνεια και κρατική επιχορήγηση την περίοδο της ηγεσίας του Γιώργου Παπανδρέου και όχι κενό στο ταμείο. Βεβαίως υπάρχει «λογιστική τρύπα» στο ταμείο της τάξεως των 15 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι έγινε λαθροχειρία.

Οι ελεγκτές που έχουν αναλάβει την υπόθεση (οι πέντε μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρείες και το Σώμα Ορκωτών Λογιστών) αναζητούν παραστατικά για το εν λόγω ποσό και έχουν ζητήσει αρμοδίως συμπληρωματικά στοιχεία για τα πάσης φύσεως «ευρήματα» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν σε σχετική επιστολή τους.

Τα όσα εξελίχθηκαν εσχάτως στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να δηλητηριάζουν το κλίμα στις σχέσεις της πρώην με τη νυν ηγεσία, αλλά εκατέρωθεν διαμηνύεται πως πρόθεση και των δύο πλευρών είναι να βρεθεί η αλήθεια με κάθε τρόπο.

Αγνοούνται 15 εκατ. από τα πράσινα ταμεία

Οσοι έχουν εικόνα για την επίμαχη περίοδο υποστηρίζουν ότι υπήρχε μια κάποια ελευθεριότητα στη διαχείριση των κονδυλίων του κόμματος και γενικώς η αίσθηση ότι «λεφτά υπάρχουν». Τα ίδια έμπειρα στελέχη ισχυρίζονται πως ένας μικρός αριθμός συνεργατών του κ. Παπανδρέου είχε μια άνεση κινήσεων με αναλήψεις πέραν πάσης λογικής από το ταμείο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αυτή η σπάταλη συμπεριφορά ήταν σε γνώση της τότε ηγεσίας.

Ενα μεγάλο μέρος των γενικών δαπανών πήγε βεβαίως σε μισθούς υπαλλήλων αλλά και συνεργατών του προέδρου χωρίς εκεί να εγείρεται θέμα μέχρι στιγμής καθώς για τους συνεργάτες οι αμοιβές δεν ξεπερνούσαν τις 4.500 ευρώ μαζί με τα έξοδα κίνησης. Αυτό συνέβη κυρίως ως το 2009 οπότε το κόμμα κέρδισε τις εκλογές και οι περισσότεροι εκ των συνεργατών του προέδρου έγιναν υπουργοί, βουλευτές ή κατέλαβαν άλλες κρατικές θέσεις οπότε και έπαψαν να εισπράττουν αμοιβές από το κομματικό ταμείο.

Αγνοούνται 15 εκατ. από τα πράσινα ταμεία

Οι απορίες
Κενά που χρήζουν διερεύνησης και πλήρους ελέγχου αφορούν σε έλλειψη παραστατικών για να δικαιολογηθεί η ορθή χρήση του συνολικού ποσού των 15.000.000 ευρώ για το οποίο το προσεχές διάστημα θα γίνουν οι απαραίτητες έρευνες και η αναζήτηση στοιχείων από το κομματικό αρχείο.

Ωστόσο η χωρίς τάξη κίνηση χρημάτων από διαφόρους γεννά πολλές απορίες και δημιουργεί σκιές που ταλανίζουν το ΠΑΣΟΚ σε μια τόσο δύσκολη περίοδο που η πολιτική σταθερότητα είναι απαραίτητη για να σταθεροποιηθεί η χώρα.

Τα τιμολόγια που έχουν μπει στο στόχαστρο των ελεγκτών.   Τα τρία ντοκουμέντα είναι από τον Απρίλιο του 2008, όπως και η φωτογραφία αρχείου. Τα ποσά που δαπανήθηκαν για εκδηλώσεις που δεν έγιναν. Και

Τα τιμολόγια που έχουν μπει στο στόχαστρο των ελεγκτών.

Τα τρία ντοκουμέντα είναι από τον Απρίλιο του 2008, όπως και η φωτογραφία αρχείου. Τα ποσά που δαπανήθηκαν για εκδηλώσεις που δεν έγιναν. Και τα τρία τιμολόγια χρονολογούνται από τον Απρίλιο του 2008.

Είναι προφανές ότι ούτε ο τόπος ούτε η κυβέρνηση αντέχουν κραδασμούς και εντάσεις που κανείς δεν μπορεί να ξέρει πώς θα εξελιχθούν αν δεν επικρατήσουν η νηφαλιότητα και η καλή πίστη προκειμένου να βρεθεί η αλήθεια και ενδεχομένως να καταλογιστούν ευθύνες όπου υπάρχουν.

Δανεικά και αγύριστα για τη σύζυγο του «mr ΟΤΕ»

Αγνοούνται 15 εκατ. από τα πράσινα ταμεία

Ιδιαίτερη έκπληξη όμως προκαλεί ακόμη ένα, τουλάχιστον ασυνήθιστο, γεγονός της χορήγησης δανείου από το ταμείο του ΠΑΣΟΚ σε κυρία σύζυγο πρώην υψηλόβαθμου στελέχους του ΟΤΕ ο οποίος είχε περιπέτειες με την δικαιοσύνη το 2009. Το συγκεκριμένο δάνειο ήταν 32.000 ευρώ σε μετρητά αλλά μέχρι προσφάτως η κυρία είχε επιστρέψει μόλις 7.000 ευρώ παρά τις οχλήσεις που είχε κατά περιόδους για την οφειλή της. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το εν λόγω ποσό ενδεχομένως να χρησιμοποιήθηκε ως εγγυοδοσία στη Δικαιοσύνη για την εμπλοκή του στελέχους στο σκάνδαλο Siemens, η εκδίκαση του οποίου βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα.

Πήρε 300.000 και έφυγε από το κόμμα
Ενα άλλο ιδιότυπο δάνειο αφορά σε διαχρονικά υψηλόβαθμο στέλεχος το οποίο φέρεται να έχει εισπράξει 300.000 ευρώ από το ταμείο λίγες ημέρες πριν αποχωρήσει από το κόμμα, αλλά ουδέποτε έδωσε εξήγηση ή παραστατικά για το πού ξοδεύτηκαν τα χρήματα.

Δεν αποκλείεται βεβαίως να πρόκειται για κάποια αποζημίωση που ατύπως εισέπραξε το εν λόγω στέλεχος, αλλά δεν υπάρχει πουθενά καταγεγραμμένη αιτιολογία.

Εκδηλώσεις που δεν έγιναν, αλλά πληρώθηκαν κανονικά από το κόμμα
Ενδεικτικά της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίστηκε η διαχείριση του κομματικού ταμείου χωρίς να υπάρχει απαραιτήτως και δόλος των εμπλεκομένων είναι διάφορα τιμολόγια για εκδηλώσεις που δεν έγιναν ποτέ ή ήταν εντελώς άσχετες με τη δράση του ΠΑΣΟΚ. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα τιμολόγιο τον Μάρτιο του 2008 αξίας 80.250 ευρώ με την αιτιολογία «ανοιχτή εκδήλωση στην Πλατεία Συντάγματος 20 Μαρτίου». Τη συγκεκριμένη ημερομηνία όμως το ΠΑΣΟΚ δεν είχε καμιά εκδήλωση, αλλά στο Σύνταγμα υπήρχε μια αντιρατσιστική συγκέντρωση από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και άλλους φορείς άσχετους με το κόμμα.

Ανάλογο τιμολόγιο 17.850 ευρώ για εκδήλωση στη νομική Αθηνών στις 7.4.2008 που δεν έγινε ποτέ! Πανομοιότυπο τιμολόγιο αξίως 23.800 ευρώ για δήθεν εκδήλωση στο Κάραβελ στις 19 Απριλίου του 2008 που επίσης δεν πραγματοποιήθηκε, ενώ για μια εκδήλωση στο ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ την 1η Ιουνίου του 2008 πληρώθηκαν 114.240 ευρώ. Η πιο λογική εξήγηση είναι πως γίνονταν διάφορες δαπάνες χωρίς παραστατικά από προχειρότητα, αδιαφορία ή ενδεχομένως και σκοπιμότητα και εκ των υστέρων αναζητούσαν πάσης φύσεως τιμολόγια για να καλύψουν το κενό στο λογιστήριο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυτές οι περίεργες εγγραφές.

622.444 € για πολιτικά ταξίδια μέσα στις γιορτές των ανθρώπων του προέδρου
Αίσθηση όμως προκαλεί ένα ακόμη στοιχείο που έχει περιέλθει σε γνώση των κλιμακίων που διεξάγουν τις έρευνες καθώς καταχωρίζονται ετήσιες δαπάνες ύψους 10.000.000 ευρώ με δικαιολογητικά από συγκεκριμένο ταξιδιωτικό γραφείο και σε μια χρονιά εκλογών που πληρώνονται και μετακινήσεις των ετεροδημοτών, το ποσό έφτασε τα 14.000.000 ευρώ. Για αδιευκρίνιστους λόγους, τα παραστατικά από το συγκεκριμένο ταξιδιωτικό γραφείο πολλαπλασιάστηκαν αμέσως μετά την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος και μάνατζμεντ.

Εν σχέσει με τα έξοδα ταξιδίων ως περίεργο «εύρημα» αξιολογείται και μια συνολική δαπάνη 622.444 ευρώ σε μία μόλις εβδομάδα τον Ιανουάριο του 2010 με το αιτιολογικό «μετακινήσεις συνεργατών του προέδρου». Εν μέσω γιορτών μάλιστα προκαλεί απορίες τι ακριβώς μετακινήσεις ενδέχεται να έγιναν με πολιτικό περιεχόμενο για τους συνεργάτες του προέδρου. Οι δαπάνες καταγράφονται ως εξής στις 4/1/2010 132.456 ευρώ, στις 5/1/2010 125.789 ευρώ, στις 7/1/2010 106.963 ευρώ και 137.896 ευρώ ενώ την επομένη στις 8/1/2010 υπάρχει ένα ακόμη ποσό 119.340 ευρώ.

Αναλήψεις 1,4 εκατ. σε ένα φύλλο χαρτί από τη συνεργάτιδα…
Αυτό που δεν μπορούν να εξηγήσουν οι ειδικοί οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση είναι πώς γίνεται να κινούνται μεγάλα ποσά σαν να επρόκειτο για μικροέξοδα καφενείου ή γραφικής ύλης.

Για παράδειγμα, συγκεκριμένη συνεργάτιδα του προέδρου για κάποιο ανεξήγητο λόγο είχε πρόσβαση στο ταμείο και με μια απλή υπογραφή σε ένα λευκό φύλλο χαρτιού σήκωνε υπερβολικά ποσά χωρίς να δίνει εξηγήσεις σε κανέναν.

Για δύο χρονιές -σύμφωνα με τα ευρήματα- η εν λόγω κυρία έχει εισπράξει αθροιστικά 1.400.000 ευρώ με κατά περιόδους αναλήψεις μετρητών της τάξεως των 170.000, 166.000, 150.000 και 100.000 ευρώ, χωρίς ποτέ να δώσει γραπτές εξηγήσεις ή παραστατικά για το πού και πώς ξοδεύτηκαν αυτά τα χρήματα.

Βεβαίως ενδέχεται να υπάρχει κάποια λογική ερμηνεία για τη συγκεκριμένη κίνηση, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει διατυπωθεί προφορικώς ή γραπτώς.

Ισως αυτό γίνει προσεχώς κατά τον έλεγχο και τις πρόσθετες εξηγήσεις που έχουν ζητήσει οι ελεγκτές προκειμένου να ολοκληρώσουν το έργο τους και να παραδώσουν το πόρισμά τους που θα διευκολύνει την ουσιαστική συζήτηση για το τι ακριβώς συνέβη πέρα από τους θρύλους και τα δηλητηριώδη υπονοούμενα.

ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.