Τα αγροτικά προϊόντα θέλουν το χρηματιστήριό τους  Η δημιουργία ενός Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων στην Ελλάδα έπεσε πριν από λίγες ημέρες ξανά στο τραπέζι -μια ιδέα πάντως που… σέρνεται εδώ και πολλά χρόνια – προκειμένου να δοθεί ώθηση στα αγροτικά προϊόντα της χώρας.

Πρόκειται για θεσμό ο οποίος έχει υιοθετηθεί και από άλλες γειτονικές χώρες όπως είναι π.χ. η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Ιταλία και η Ρουμανία.

Οι αρχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών διέψευσαν ότι έχουν ήδη εισηγηθεί στο υπουργείο Οικονομικών τη δημιουργία μιας τέτοιας αγοράς προωθώντας ως πρώτο προϊόν το ελαιόλαδο, ωστόσο αποτελεί κοινό μυστικό ότι υπάρχει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά προϊόντα.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο roadshow που πραγματοποίησε η ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Οκτώβριο, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά Οδηγός που περιελάμβανε περίπου 80 εισηγμένες και μη εταιρείες του κλάδου τροφίμων και ποτών.

Μεταξύ άλλων αφορούσαν εταιρείες που παράγουν ελαιόλαδο, κρασί, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα, μέλι, ρύζι, όσπρια, χυμούς φρούτων, μαρμελάδες, κομπόστες, αλλά και πιο εξειδικευμένους κωδικούς όπως αβγοτάραχο, σουσάμι, μαστίχα Χίου, σαλιγκάρια και άλλα προϊόντα της ελληνικής γης.

Τα αγροτικά προϊόντα θέλουν το χρηματιστήριό τους

«Είναι δημοφιλή διεθνώς»
Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης είχε τονίσει, με αφορμή την παρουσίαση αυτή ότι «τα μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή διεθνώς, κάτι που διαφάνηκε και από το ενδιαφέρον των επενδυτικών κεφαλαίων, έτσι δόθηκε η δυνατότητα από τη μια πλευρά να γνωστοποιηθούν οι δυνατότητες της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας προς τα έξω και από την άλλη οι ελληνικές εταιρείες να προσεγγίσουν τα πρότυπα με βάση τα οποία λειτουργούν στις βέλτιστες πρακτικές που διαμορφώνονται παγκοσμίως».

Θυμίζουμε ότι τον προηγούμενο Μάρτιο, η βορειοελλαδική εταιρεία Capital Markets Experts εκπόνησε μελέτη για λογαριασμό ιδιωτών επενδυτών, που αφορά στη δημιουργία χρηματιστηρίου εμπορευμάτων και κυρίως αγροτικών προϊόντων (cash market όμως και όχι παραγώγων όπως σχεδιάζει η ΕΧΑΕ) με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Το λάδι δείχνει τον δρόμο
Το «blue chips» της ελληνικής γης

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Capital Markets Experts, Βασίλη Μάργαρη, στα μέλη ενός Χρηματιστηρίου Γεωργικών Προϊόντων θα μπορούσαν να ενταχθούν εκτός από τους τοπικούς παραγωγούς και διεθνείς οίκοι εμπορίας αγροτικών προϊόντων, κεντρικές λαχαναγορές μεγάλων πόλεων, αλυσίδες super market και γενικότερα οίκοι με παρουσία στο παγκόσμιο εμπόριο. Ακόμη, θα ήταν σε θέση να εισάγει τον διεθνή παράγοντα, στη διαμόρφωση των τελικών τιμών, προς όφελος τόσο των καταναλωτών όσο και του ίδιου του παραγωγού, κάτι το οποίο δεν προβλέπεται να γίνει στο πλαίσιο που σχεδιάζονται τα δημοπρατήρια. Το ελαιόλαδο θεωρείται σε πολλές χώρες του εξωτερικού ως ένα από τα καλύτερα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στην εξαγωγική πορεία αρκετών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και την εμπορία λαδιού. Εξάλλου, η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, μετά την Ιταλία και την Ισπανία, με τις εξαγωγές του παρθένου ελαιολάδου πέρυσι να αγγίζουν τα 290 εκατ. ευρώ.

Γνωστές ελληνικές εταιρείες όπως είναι π.χ. η Gaea (του Αρη Κεφαλογιάννη), η Odysea Ltd (του Παναγή Μανουηλίδη) και η Papadimitriou (του Κωστή Παπαδημητρίου) έχουν καταφέρει να διεισδύσουν με επιτυχία τα προϊόντα ελιάς σε μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από τους ξένους επενδυτές και στο τελευταίο roadshow της ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη, στο οποίο παρουσιάστηκαν οι εταιρείες Βιοκαλλιέργειες Σητείας, Γαία Τρόφιμα, Σούλης – Χαϊκάλης, Αδάμ Δ. Μπουλούλης, Κανάκης Ηλίας, Λακωνικό Λιοτρίβι και Speiron, καθώς και οι Terra Natura, Κύκλωπας Ελαιοτριβείο Αργ. Κελίδη, Ένωση Αγροτικών Συναιτερισμών Λακωνίας, Σεφερλής Α. Χρήστος, Νηλέας Αγροτικός Συνεταιρισμός, Poliana και Αυγητά Ν. & ΣΙΑ.

Μελέτη
Με τζίρο 1 δισ. θα έχει κέρδη 23,6 εκατ.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Capital Markets Experts, η Ελλάδα με αγροτική παραγωγή 10 δισ. ευρώ ετησίως μπορεί να «σηκώσει» ένα χρηματιστήριο εμπορευμάτων το οποίο θα είναι βιώσιμο με ετήσιο τζίρο της τάξης των 122 εκατ. ευρώ, ενώ με τζίρο 1 δισ. ευρώ θα μπορούσε να βγάζει κέρδη ύψους 23,6 εκατ. ευρώ. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία από αντίστοιχες αγορές σε γειτονικές χώρες.

Τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων της Τουρκίας (113 συνολικά), διαμορφώθηκαν ουσιαστικά από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, με τη βοήθεια του F.A.O. (Οργανισμού του Ο.Η.Ε. για τα τρόφιμα και τη γεωργία), της U.N.C.T.A.D. (Οργανισμού του Ο.Η.Ε. για το εμπόριο και την ανάπτυξη) και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Σμύρνης, το οποίο ιδρύθηκε το 1891, συμμετέχουν περισσότεροι από 130 αγοραστές και πωλητές και η τελική τιμή που διαμορφώνεται θεωρείται τιμή αναφοράς για όλη τη χώρα, ενώ παράλληλα ανακοινώνεται και στο εξωτερικό. Η ετήσια αξία συναλλαγών στη συγκεκριμένη αγορά αγγίζει τα 4 δισ. δολάρια.

226,4 εκατ.
Στη Βουλγαρία υπάρχουν τρία ενεργά χρηματιστήρια εμπορευμάτων, της Σόφιας, της Φιλιππούπολης και του Ρούσε, τα οποία το 2010 είχαν πραγματοποιήσει ετήσιες συναλλαγές ύψους 226,4 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην αγορά της Σόφιας, οι περισσότερες συναλλαγές είναι spot (φυσικής παράδοσης συμβόλαια), ενώ υπάρχουν και futures σε σιτάρι, βρώμη, ηλιέλαιο και λευκά φασόλια.

Στη Ρουμανία, το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων, το οποίο ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 1992, διαθέτει δύο επίπεδα αγορών, αυτό της Cash Market και της Auction Market. Στην Cash Market διαπραγματεύονται εμπορεύματα, τα οποία χαρακτηρίζονται ως ανταλλάξιμα και με υψηλά επίπεδα καθορισμένων χαρακτηριστικών όπως είναι π.χ. το πετρέλαιο, η ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο, πιστοποιητικά CO2, οικοδομικά υλικά, λαχανικά και φρούτα, δημητριακά, φαρμακευτικά είδη κ.ά. Από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, έχει εμπλακεί σε περισσότερες από 10.000 διαδικασίες απόκτησης αγαθών, ενοικιάσεις κ.ο.κ., για λογαριασμό περισσότερων από 500 φορέων του δημοσίου, αξίας μεγαλύτερης από 4,6 δισ. δολαρίων. Τέλος, στα εδάφη της πρώην Γιουγκοσλαβίας είχαν αναπτυχθεί Χρηματιστήρια Εμπορευμάτων από τον 19ο αιώνα.

ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
mapostolou@pegasus.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.