Πρωταθλητές στην… κοπάνα οι εργαζόμενοι στους δήμους, ακολουθούν οι εκπαιδευτικοί!

Θυμίζουν ιστορίες από ελληνική σειρά της δεκαετίας του ’80 και του ’90. Ο πρωταγωνιστής που γινόταν μπαλάκι από γραφείο σε γραφείο στις δημόσιες υπηρεσίες, κι όταν έφτανε στον υπάλληλο για την τελική υπογραφή, εκείνος απουσίαζε.

Είναι ιστορίες από το «αθάνατο» ελληνικό δημόσιο. Ιστορίες με κοπανατζήδες, υπαλλήλους που παίρνουν τη μια αναρρωτική μετά την άλλη, εργαζόμενους που «χτυπάνε» κάρτα αλλά δεν πατάνε το πόδι τους στην υπηρεσία γιατί έχουν… μαγαζί.
Ιστορίες τρέλας, που ίσως να μην είναι η πλειοψηφία, αλλά οι εξαιρέσεις που όμως κάνουν τη διαφορά!

Ιστορίες από το δημόσιο που πολλοί θέλησαν να «ξεσκαρτάρουν» αλλά όλοι έβαλαν το λιθαράκι τους για να γίνει δαιδάλωδες, διεφθαρμένο και άντρο σπατάλης και ρουσφετιών.

Μονιμοποιήθηκε στα 79 του!

Προκαλεί τουλάχιστον γέλιο. Δημόσιος υπάλληλος ετών 79, που είδε το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας να μετατρέπει τη σύμβαση του σε αορίστου χρόνου.

Γεννήθηκε το 1934 και το 2004 προσλήφθηκε στη διεύθυνση Αλλοδαπών του δήμου Αθηναίων. Όταν τον προσέλαβαν ήταν 70 ετών, είχε δηλαδή ξεπεράσει το ανώτατο όριο διορισμού στο δημόσιο.

Από την ημέρα πρόσληψής του και μέχρι το 2010, σύμφωνα Το Έθνος της Κυριακής, έκανε διαδοχικές συμβάσεις έργου, ενώ κέρδισε μαζί με άλλους συμβασιούχους αγωγή που υπέβαλαν όλοι τους τον Αύγουστο του 2010, ζητώντας τη μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, τριάμισι χρόνια μετά την κατάθεση της αγωγής και αφού είχαν χάσει προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα, τους κάνει αορίστου χρόνου και τους επιδικάζει μισθούς υπερημερίας από το 2010 μέχρι σήμερα.

Με λίγα λόγια: ο 79χρονος (ο γηραιότερος δημόσιος υπάλληλος στην Ε.Ε.) και οι υπόλοιποι συμβασιούχοι, ενώ δεν είχαν εργαστεί για πολύ καιρό, πληρώθηκαν λες και δούλευαν κανονικά!

Όπως γράφει το Έθνος, άμεσα καταργείται το καθεστώς της «δικαστικής προστασίας» και η δικαιοσύνη θα είναι αναγκασμένη να εκδικάζει τις υποθέσεις συμβασιούχων που προσέρχονται αιτούμενοι την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών σε διάστημα 6-9 μηνών.
Αφού περάσει αυτό το διάστημα, θα απολύονται αυτοδικαίως.

Οι κοπανατζήδες στα… πούπουλα

Επτά χρόνια όχι φαγούρα, αλλά αραλίκι. Κοπανατζήδες που απολάμβαναν ασυλία. Αυτό αποκαλύπτουν στοιχεία του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, που δημοσιεύει το Έθνος της Κυριακής. Από το 2004 έως το 2011 έμειναν ατιμώρητες 141 υποθέσεις.
Η κοπάνα έγινε εθνικό σπορ και έμενε ατιμώρητη τόσο από τα Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια όσο και από το Δευτεροβάθμια όργανα.

Όπως αναφέρει το Έθνος, 141 κοπανατζήδες έπεφταν στα μαλακά σε πρώτο βαθμό και αφού ο Γενικός Επιθεωρητής έκανε ένσταση – όταν ακόμα είχε δικαίωμα- είχαν την ίδια χαλαρή αντιμετώπιση και σε δεύτερο βαθμό!

Οι περιπτώσεις που καταγράφονται στη λίστα είναι από… τ’ άγραφα: υπάλληλος απουσίαζε αδικαιολόγητα από τη δουλειά του επί 22 συνεχόμενες μέρες ή για περισσότερες από 30 σε διάστημα ενός χρόνου. Το παράπτωμα τιμωρείται με οριστική παύση… Αλλά πολλές φορές τα Πειθαρχικά αρνούνταν να εφαρμόσουν την ποινή που επέβαλε ο Κώδικας.

Από τις 141 περιπτώσεις, στις 32 επιβλήθηκε ποινή χάδι της έγγραφης επίπληξης, σε 60 επιβλήθηκε μείωση αποδοχών και μόνο σε 42 υπαλλήλους που απουσίασαν επί 22 μέρες αδικαιολόγητα επιβλήθηκε η ποινή της προσωρινής παύσης. Αυτή ήταν η αυστηρότερη ποινή που είχε επιβληθεί.
Μόνο σε δυο περιπτώσεις επιβλήθηκε ποινή της στέρησης δικαιώματος προσαγωγής και τρεις υπάλληλοι υποβιβάστηκαν ένα βαθμό.

Μόλις 10 υπάλληλοι αποπέμφθηκαν τελικά από τις υπηρεσίες τους.

Πρώτοι σε κοπάνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το Έθνος, είναι οι υπάλληλοι σε δήμους και νομαρχίες. Εννέα από τους κοπανατζήδες που παραπέμφθηκαν, δούλευαν στον τομέα της καθαριότητας.
Ο δήμος με τους περισσότερους κοπανατζήδες είναι αυτός της Θεσσαλονίκης και ακολουθεί εκείνος της Αθήνας.
Δευτεραθλητές στις κοπάνες είναι οι εκπαιδευτικοί και ακολουθούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Από αυτούς, οι επτά πειθαρχικά ελεγχόμενοι είναι γιατροί.

Πέντε υποθέσεις αφορούν φύλακες στο υπουργείο Δικαιοσύνης, δυο από τους οποίους αποπέμφθηκαν αλλά και οι υποθέσεις τεσσάρων υπαλλήλων σε εφορίες και τελωνεία.
Στη λίστα Ρακιντζή ξεχωρίζουν επίσης εννέα υποθέσεις που αφορούν υπαλλήλους του ΙΚΑ ΤΕΑΜ, έναν υπάλληλο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και τέσσερις εργαζόμενους στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας!

www.newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.