Ατιμώρητοι οι πρωταγωνιστές της κοπάνας Ατιμώρητοι παρέμεναν οι… κοπανατζήδες από το Δημόσιο την τελευταία επταετία σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν κοινοποιηθεί στο γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και αποκαλύπτει το «Eθνος της Κυριακής».

Ο κατάλογος με 141 υποθέσεις από το 2004 έως και το 2011 καταγράφει την πραγματικότητα που ίσχυε μέχρι σήμερα στο Δημόσιο, όπου η «κοπάνα» ήταν ατιμώρητη όχι μόνο από τα Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια αλλά και από το Δευτεροβάθμιο όργανο. Συγκεκριμένα οι 141 «κοπανατζήδες» που αναγράφονται στη λίστα είναι φανερό ότι έπεφταν στα «μαλακά» στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Οργανο και μετά από ενστάσεις που ασκούσε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης – την περίοδο που είχε το δικαίωμα – είχαν την ίδια «χαλαρή» αντιμετώπιση και στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό στο 95% των περιπτώσεων.

Απόντες 22 ημέρες τον μήνα!
Οι περιπτώσεις που καταγράφονται στη λίστα αφορούν υπαλλήλους που απείχαν από τα καθήκοντά τους αδικαιολόγητα για 22 ημέρες συνεχόμενες ή για περισσότερες από 30 ημέρες σε διάστημα ενός έτους. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Πειθαρχικού Κώδικα των Δημοσίων Υπαλλήλων το συγκεκριμένο παράπτωμα επισύρει την ποινή της οριστικής παύσης, δηλαδή της απόλυσης από το Δημόσιο (άρθρο 109 παράγραφος 2, εδάφιο στ).

Ακόμα και με τη ρητή πρόβλεψη του Κώδικα για το παράπτωμα της αδικαιολόγητης απουσίας 22 συνεχόμενων εργάσιμων ημερών ή περισσοτέρων των 30 ημερών σε ένα έτος, τα Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά αρνούνταν να εφαρμόσουν την ποινή που προβλεπόταν, δηλαδή αυτή της απόλυσης στο σύνολο των περιπτώσεων.

Συγκεκριμένα από τις 141 υποθέσεις που εκδικάστηκαν στα Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά, στις 32 που αντιστοιχούν στο 22,6% των περιπτώσεων, επιβλήθηκε η ποινή-χάδι της έγγραφης επίπληξης.

Αντίστοιχα σε 60 περιπτώσεις (ποσοστό 42,5%) επιβλήθηκε η ποινή της περικοπής αποδοχών και σε 42 υπαλλήλους (ποσοστό 30%) που κατηγορούνταν ως αδικαιολογήτως απόντες από την εργασία τους, επιβλήθηκε η ποινή της προσωρινής παύσης από την εργασία τους, η οποία αποτελεί και την αυστηρότερη ποινή που επιβλήθηκε από τα Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια.

Σε δύο υποθέσεις επιβλήθηκε η ποινή της στέρησης δικαιώματος προαγωγής και τρεις υπάλληλοι υποβιβάστηκαν κατά έναν βαθμό. Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζής, στον οποίο γνωστοποιούνταν οι αποφάσεις των Πρωτοβάθμιων Πειθαρχικών, ενεργοποίησε το δικαίωμα της ένστασης προκειμένου να παραπέμψει τους υπαλλήλους στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Οργανο.

Ομως και στον ανώτατο βαθμό εκδίκασης των πειθαρχικών υποθέσεων η «κοπάνα» παρέμενε ατιμώρητη. Μόνο 10 υπάλληλοι, δηλαδή το 7% του δείγματος, αποπέμφθηκαν τελικά από τις υπηρεσίες τους όπως προβλέπει ο Πειθαρχικός Κώδικας.

Από το σύνολο των υποθέσεων οι 55 περιπτώσεις δηλαδή το 40% του δείγματος, δεν έχουν εκδικαστεί ακόμα από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό ή δεν έχει κοινοποιηθεί η απόφασή του στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Από τις υπόλοιπες 86 υποθέσεις, παραπέμφθηκαν για νέα κρίση στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά 8 υπάλληλοι (5,6%), απαλλάχτηκαν 3 εργαζόμενοι (2,1%) και απορρίφτηκε η ένσταση σε 7 περιπτώσεις (5%). Την ποινή της έγγραφης επίπληξης δέχτηκαν σε δεύτερο βαθμό 5 υπάλληλοι (3,5%) ενώ περικόπηκαν οι αποδοχές σε 34 περιπτώσεις (24,11%) υπαλλήλων που ελέγχονταν για το αδίκημα της αδικαιολόγητης απουσίας.

Η ποινή της προσωρινής παύσης, που θεωρείται από τις βαρύτερες κυρώσεις μετά την απόλυση, επιβλήθηκε σε 15 υπαλλήλους από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης την πρώτη θέση στη λίστα των κοπανατζήδων καταλαμβάνουν υπάλληλοι σε δήμους και νομαρχίες της χώρας αφού από το σύνολο των 141 υποθέσεων που παρέπεμψε ο Λ. Ρακιντζής στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό οι 44 αφορούν εργαζομένους στους ΟΤΑ οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 31,2% επί του δείγματος.

Τα πρωτεία
Οι 9 εκ των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση εργάζονταν στον τομέα της καθαριότητας. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι αυτός με τους περισσότερους κοπανατζήδες αφού στη λίστα του Γενικού Επιθεωρητή καταμετρούνται 14 υποθέσεις και ακολουθεί ο Δήμος Αθηναίων με 12 υπαλλήλους.

Τη δεύτερη θέση στη λίστα των κοπανατζήδων καταλαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί αφού καταγράφονται 28 υποθέσεις δασκάλων και καθηγητών (20%) που παραπέμφθηκαν γιατί απουσίαζαν αδικαιολόγητα από τη θέση τους.

Στην τρίτη θέση έρχονται εργαζόμενοι σε νοσοκομεία (23 περιπτώσεις, που αντιστοιχούν στο 16,3% των υποθέσεων) εκ των οποίων 7 πειθαρχικά ελεγχόμενοι υπάλληλοι είναι γιατροί. Ξεχωρίζουν επίσης 5 υποθέσεις φυλάκων στο υπουργείο Δικαιοσύνης εκ των οποίων οι 2 αποπέμφθηκαν από τις θέσεις τους καθώς και 4 υπαλλήλων σε εφορίες ή τελωνεία ανά την επικράτεια.

Στη λίστα Ρακιντζή ξεχωρίζουν επίσης 9 υποθέσεις που αφορούν υπαλλήλους του ΙΚΑ ΤΕΑΜ, έναν υπάλληλο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και τέσσερις εργαζόμενους στην κρίσιμη Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

  • 141 «ακραίες» περιπτώσεις υπαλλήλων που ήταν εξαφανισμένοι από τις υπηρεσίες τους και έπεσαν στα μαλακά από τα Πειθαρχικά εντόπισε ο έλεγχος του Λ. Ρακιντζή

Νίκος Β. Τσίτσας
nbtsitsas@pegasus.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.