Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ινστιτούτο Smithsonian: Κανίβαλοι οι άποικοι στον Νέο Κόσμο

Μάιος 4th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Το 1609 στη Τζορτζτάουν πεινασμένοι Βρετανοί διαμέλισαν και έφαγαν νεκρή 14χρονη

Ινστιτούτο Smithsonian: Κανίβαλοι οι άποικοι στον Νέο Κόσμο

Οι κανίβαλοι της υπόθεσης τελικά δεν ήταν οι Ινδιάνοι, όπως ήθελαν να πιστεύουν τότε οι Ευρωπαίοι: στη διάρκεια του σκληρού χειμώνα του 1609, οι άγγλοι άποικοι στο Τζέιμσταουν της Βιρτζίνια διαμέλισαν και έφαγαν ένα 14χρονο κορίτσι που είχε πεθάνει λίγο νωρίτερα, ανακοίνωσαν ερευνητές του Ινστιτούτου Smithsonian στις ΗΠΑ.

Η Αποικία Τζέιμσταουν ήταν ο πρώτος μόνιμος οικισμός των βρετανών αποίκων στην Αμερική. Κόντεψε όμως να εξαφανιστεί στη διάρκεια του χειμώνα του 1609-1610, όταν το πλοίο που τους έφερνε προμήθειες από την Ευρώπη βυθίστηκε στον Ατλαντικό. Η αποικία βρισκόταν ήδη σε πολιορκία από τους ινδιάνους Παουχάταν και η εξεύρεση τροφής ήταν δύσκολη έως αδύνατη.

Αν και υπήρχαν αναφορές μαρτύρων της εποχής για περιστατικά κανιβαλισμού στο Τζόρτζταουν, μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν απτές ενδείξεις. Οι ανεκδοτολογικές αναφορές επιβεβαιώνονται τώρα από την εξέταση του σκελετού μιας 14χρονης που ζούσε στο Τζέιμσταουν.

To κρανίο της κοπέλας, την οποία οι επιστήμονες αποκαλούν Τζέιν, βρέθηκε ανάμεσα στα οστά σκύλων και αλόγων που είχαν προφανώς σφαγιαστεί. Το κρανίο ήταν ανοιγμένο στα δύο και έφερε πολλαπλά ίχνη από μπαλτά και από μαχαίρι, με «προφανή στόχο» την αφαίρεση του εγκεφάλου και των μυών του προσώπου. Ανάλογα ίχνη βρέθηκαν επίσης στο οστό της κνήμης.

Τα οστά της κοπέλας εξετάστηκαν σε εγκληματολογικό εργαστήριο του Smithsonian προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να είχαν χτυπηθεί κατά λάθος από μεταγενέστερους αποίκους που έσκαβαν για να ανοίξουν τάφους.

Οι αναλύσεις όχι μόνο επιβεβαίωσαν ότι η Τζέιν είχε τεμαχιστεί εσκεμμένα αλλά επιπλέον αποκάλυψαν τις λεπτομέρειες ενός μακάβριου δείπνου: «Σε κάποιο στάδιο το κεφάλι αφαιρέθηκε» λέει ο ανθρωπολόγο Ντάγκλας Οουσλεϊ που πραγματοποίησε την ανάλυση στα οστά.

Οπως διαπίστωσε, η σάρκα είχε αφαιρεθεί από τα μάγουλα της κοπέλας μαζί με τη γλώσσα -συστατικά που χρησιμοποιούνταν συχνά στην αγγλική κουζίνα του 17ου αιώνα.

Οι άποικοι φαίνεται ότι αξιοποίησαν και το κρέας της κνήμης. Σε αυτή όμως την περίπτωση αυτός που ανέλαβε τον τεμαχισμό δεν είχε καμία εμπειρία, όπως μαρτυρούν τα πρόχειρα, διστακτικά κοψίματα.

Το θετικό πάντως είναι ότι ο τεμαχισμός της Τζέιν συνέβη σχεδόν σίγουρα μετά θάνατον: τα ίχνη από μαχαίρι και μπαλτά βρίσκονταν όλα πολύ κοντά μεταξύ τους, πειστική ένδειξη ότι το θύμα δεν κουνιόταν και δεν πρόβαλε αντίσταση.

Σύμφωνα με τον Οουσλεϊ ο σκελετός της Τζέιν δεν παρουσιάζει ενδείξεις ανθρωποκτονίας, χωρίς όμως να αποκλείεται το ενδεχόμενο να είχε βρει βίαιο θάνατο πριν τελικά διαμελιστεί.

Τα υψηλά επίπεδα αζώτου στα οστά της δείχνουν ότι η κοπέλα ακολουθούσε μια αγγλική δίαιτα πλούσια σε κρέας και επομένως προερχόταν πιθανότατα από κάποια ευκατάστατη οικογένεια.

Σύμφωνα με τον Οουσλεϊ, οι άποικοι ίσως επέλεξαν τη Τζέιν επειδή η οικογένειά της είχε ήδη πεθάνει και δεν υπήρχε κάποιος να την ενταφιάσει.

Οποια κι αν ήταν η Τζέιν, η αναπαράσταση του προσώπου της, βάσει των χαρακτηριστικών του κρανίου, θα διατηρήσει τώρα τη μορφή της για πάντα στην αμερικανική ιστορία.

This entry was posted on Σάββατο, Μάιος 4th, 2013 at 16:25 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply