Ποιες εισφορές και ποιες συντάξεις μειώνονται

Μειώσεις εισφορών σε τρεις ετήσιες δόσεις στο ΙΚΑ (από 2014 – 2016) και εφάπαξ (έως το τέλος του 2013) μείωση στα επίπεδα του ΙΚΑ των υψηλότερων εισφορών που ισχύουν σε ΔΕΚΟ και τράπεζες (συμπαρασύροντας  προς τα κάτω και τις νέες συντάξεις) προβλέπει το σχέδιο περιορισμού του μη μισθολογικού κόστους εργασίας το οποίο οριστικοποίησε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με την τρόικα.

Οι μειώσεις των «δύο ταχυτήτων» περιλαμβάνονται, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Η», στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο που «κλείδωσε» και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Ο σχεδιασμός των μειώσεων δεν έλαβε, ωστόσο, υπόψη την πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση ζητώντας, αντί των γενικών μειώσεων οι οποίες θα περιορίσουν τα έσοδα των ταμείων και στη συνέχεια τις συντάξεις, να μειωθούν κατά 10% οι εισφορές υπό όρους για τους συνεπείς ως εξής: Από την 1/7/2013 έως τις 31/12/2014 για επιχειρήσεις, οι οποίες παρουσιάζουν μείωση εργασιών, δεν έχουν μειώσει προσωπικό μετά την 1/4/2013, διατηρούν τις θέσεις εργασίας μέχρι τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη λήξη της ρύθμισης και καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές καθ’ όλη τη διάρκεια.

ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ
Με βάση το τελικό σχέδιο:

1. Τον Νοέμβριο θα ψηφιστεί ειδικός νόμος που θα προβλέπει τη σταδιακή, εντός τριών ετών (το 2014, το 2015 και το 2016) μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των εργοδοτικών εισφορών του ΙΚΑ (επιπλέον της μείωσης κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα που ήδη ισχύει μετά την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και της Εργατικής Εστίας). Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει προαναγγείλει ότι η πρώτη μείωση θα είναι της τάξης της 1 ποσοστιαίας μονάδας.

2. Τον Δεκέμβριο, με βάση τις αναλογιστικές μελέτες που θα έχουν γίνει νωρίτερα, θα μειωθούν οι υψηλότερες σε σχέση με το ΙΚΑ εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες και θα «προσαρμοστούν» αντίστοιχα, με «ουδέτερο για τα δημοσιονομικά τρόπο», οι παροχές – συντάξεις. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει μια «ταχεία προσαρμογή» των εισφορών και των συντάξεων στις ΔΕΚΟ και σε όσες τράπεζες καταβάλλουν υψηλότερες εισφορές σε σύγκριση με το ΙΚΑ και όχι σε βάθος χρόνου (έως το 2022) που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για τη μείωση στο 13,33% (από 24 – 26,5%) της εργοδοτικής εισφοράς και στο 6,67% από (10 – 11%) της εισφοράς των εργαζομένων.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΚΕΝΟ 2,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
Στελέχη των Ασφαλιστικών Ταμείων προβλέπουν ότι αν η μείωση των εισφορών δεν λειτουργήσει ως κίνητρο ασφάλισης όσων εισφοροδιαφεύγουν και δεν αυξηθούν τα έσοδα, το χρηματοδοτικό κενό που υπολογίζεται σε 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ θα «διευρυνθεί» απειλώντας ευθέως με νέο «κούρεμα» τις κύριες συντάξεις (οι επικουρικές συντάξεις όπως και τα εφάπαξ, με βάση τις νέες διατάξεις, έχουν ήδη αποσχισθεί από τον κεντρικό πυρήνα της κοινωνικής ασφάλισης και θα μειώνονται σε συνάρτηση με τα έσοδα, τον αριθμό των συνταξιοδοτούμενων κατ΄ έτος και την οικονομική κατάσταση των ταμείων).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΤΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.