Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

ΠΑΣΟΚ: Δεν επανερχόμαστε σε δημόσια συζήτηση για τα οικονομικά του Κινήματος

Μάιος 2nd, 2013 by Χρήστος Μίμης

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΠΑΣΟΚ: Δεν επανερχόμαστε σε δημόσια συζήτηση για τα οικονομικά του Κινήματος

Θέσεις μετωπικής αντιπαράθεσης έλαβαν Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Παπανδρέου ύστερα και παρά τη χθεσινή τους συνάντηση, με κύριο θέμα συζήτησης την «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ.

Σε ενημερωτικό της σημείωμα που εξέδωσε την Τετάρτη, η Ιπποκράτους ξεκαθαρίζει ότι «η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να επανέλθει στη δημόσια συζήτηση για το ζήτημα των οικονομικών του κόμματος. Όλα όσα πρέπει να ειπωθούν, θα ειπωθούν ενώπιον των καταστατικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ».

 

Σημειώνει μάλιστα ότι προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ είναι η βάση του Κινήματος και προαναγγέλλει την υποβολή τις επόμενες ημέρες ολοκληρωμένης πρόταση για τα οικονομικά των κομμάτων με βάση τη διεθνή εμπειρία και με πλήρεις εγγυήσεις διαφάνειας. «Είναι κατανοητή η ευαισθησία όλων των δημοσίων προσώπων, ακόμη όμως μεγαλύτερη σημασία έχει η ευαισθησία της βάσης του Κινήματος και όλης της ελληνικής κοινωνίας προς την οποία πρέπει να ανταποκρίνεται το σημερινό ΠΑΣΟΚ».

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση της Τρίτης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε στον προκάτοχό του φάκελο με τα αναλυτικά οικονομικά στοιχεία της περιόδου 2003 – 2011 και του ζήτησε να τον παραλάβει για να τον μελετήσει, πρόταση που δεν έγινε δεκτή από τον κ. Παπανδρέου.

Όπως μετέδωσε το Mega, o κ. Παπανδρέου φέρεται να είπε ότι η «τρύπα» είναι αποτέλεσμα δανείων, που έχουν ληφθεί από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και όχι κατά την διάρκεια της προεδρίας του. Ο ίδιος αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι το ταξίδι του στην Κόστα Ρίκα κόστισε 200.000 ευρώ αλλά πως κόστισε 20.000 ευρώ.

Η τελευταία αναφορά προκάλεσε την αντίδραση του Ευ. Βενιζέλου τον οποίο πηγές θέλουν να είπε προς τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι δεν είναι ταξιδιωτικό γραφείο για να κοστολογεί ταξίδια και για αυτό το λόγο του δίνει το φάκελο με τα παραστατικά.

Η σύγκρουση συνεχίστηκε καθώς ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε ευθέως το περιβάλλον του Ευ. Βενιζέλου για τις διαρροές στον Τύπο σχετικά με το ταξίδι στην Κόστα Ρίκα. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε αιχμές αναφορικά με τα οικονομικά για τους στενούς συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου, όταν ήταν πρόεδρος, τον προέτρεψε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη αν νομίζει ότι θίγεται και του ξεκαθάρισε πως η υπόθεση των οικονομικών θα φτάσει ως το τέλος.

Ακολούθησε ενημερωτικό σημείωμα από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ για το περιεχόμενο της συνάντησης και ακολούθως ανακοίνωση του Γ. Παπανδρέου στην οποία τονίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός μιλώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για κλίμα διάλυσης στο κόμμα εξαιτίας των πληροφοριών αυτών κάτι που όπως είπε «δεν μπορεί να γίνει ανεκτό».

«Στη συνάντηση, ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την οργή του για τις απαράδεκτες, άθλιες και ανήθικες διαρροές, που στηρίζονται σε ψεύδη, σχετικά με την οικονομική διαχείριση στο Κίνημα την περίοδο της προεδρίας του.

«Υπογράμμισε ότι, το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, διαλύει το ΠΑΣΟΚ και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Τα σχετικά δημοσιεύματα στοχεύουν, στην ηθική απαξίωση του Γιώργου Παπανδρέου, με ανήθικες πρακτικές» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Πρακτικές που μετατρέπουν σε δήθεν «μαύρη τρύπα» τις γνωστές δανειακές υποχρεώσεις του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα και ανέρχονται σε περίπου 110 εκατομμύρια ευρώ – η στιγμή που και άλλα κόμματα έχουν ανάλογα ή και μεγαλύτερα οικονομικά δεδομένα να επιδείξουν – ή σχεδόν δεκαπλασιάζουν αυθαίρετα το κόστος ενός ταξιδιού του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ενώ, σκοπίμως αποσιωπούν το γεγονός ότι, τα οικονομικά στοιχεία του ΠΑΣΟΚ, όπως και των άλλων κομμάτων, έχουν ελεγχθεί από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, στην οποία συμμετέχουν και ορκωτοί λογιστές» προστίθεται.

«Όσοι συνεργούν στην παραγωγή και αναπαραγωγή των ανήθικων χαλκευμένων διαρροών και των ψευδών, θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη» συμπληρώνει η ανακοίνωση Παπανδρέου, η οποία καταλήγει:

«Ο Γιώργος Παπανδρέου σήκωσε το βάρος της ανασυγκρότησης και αναδιοργάνωσης του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να καταστεί δυνατό, να αναλάβει εκ νέου την ηγεσία της χώρας και να πρωταγωνιστήσει διεθνώς, πάντα στην υπηρεσία της πατρίδας και της δημοκρατικής παράταξης. Αγωνίστηκε με αρχές και αξίες, όπως αυτή της διαφάνειας, για την όποια πάλεψε από την πρώτη στιγμή να εμπεδώσει και στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, σήκωσαν στην πλάτη τους το τεράστιο βάρος μιας ηράκλειας προσπάθειας που κράτησε τη χώρα ζωντανή. Προσπάθεια που, πλέον, έχουν υιοθετήσει πολλοί από αυτούς που πριν την κατήγγειλαν. Η σύγκρουση του Γιώργου Παπανδρέου με όσους αμφισβητούν αυτές τις αλήθειες θα είναι και διαρκής και σκληρή. Γιατί αφορά τους Έλληνες, τη χώρα, τη Δημοκρατική Παράταξη, το ΠΑΣΟΚ».

Ακολούθησε η ιδιαίτερα αιχμηρή απάντηση του ΠΑΣΟΚ:

Μετά την σημερινή συνάντηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευαγγέλου Βενιζέλου με τον Γιώργο Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ με ενημερωτικό σημείωμα, περιέγραψε το περιεχόμενο της συνάντησης.

Δεν είχε σκοπό να εστιάσει την δημόσια συζήτηση στο θέμα αυτό, που αδικεί το ΠΑΣΟΚ γιατί παρόμοια προβλήματα έχουν και άλλα κόμματα, χωρίς να δείχνουν την ίδια ευαισθησία αλλά και γιατί είναι ανοικτά και τρέχουν πολλά ζητήματα κρίσιμα για την πορεία της οικονομίας και τη ζωή των πολιτών.

Επειδή όμως, σε ανακοίνωση του γραφείου του Γ. Παπανδρέου, αναφέρεται ότι στη συνάντηση ο Γ. Παπανδρέου «εξέφρασε την οργή του για απαράδεκτες, άθλιες κι ανήθικες διαρροές που στηρίζονται σε ψεύδη σχετικά με την οικονομική διαχείριση στο κίνημα την περίοδο της προεδρίας του» και ότι μίλησε για διαλυτική κατάσταση και μεταφορά ψευδών και συκοφαντιών μέσα στο ΠΑΣΟΚ, πρέπει να σημειωθούν τα εξής, προς αποφυγή εσφαλμένων εντυπώσεων:

Τη συνάντηση ζήτησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που έθεσε στην διάθεση του κ. Παπανδρέου αναλυτικό φάκελο των υπηρεσιών του ΠΑΣΟΚ με την εικόνα της οικονομικής κατάστασης του κόμματος και ιδίως με την εξέλιξη του δανεισμού, των εσόδων και των δαπανών, την περίοδο 2003-2011.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε στον κ. Παπανδρέου ότι η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν ασχολείται με διαρροές, υπαινιγμούς και χυδαίες συκοφαντίες. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι είναι υποχρέωση του σημερινού ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κοινωνία και την παράταξη να διασφαλίσει απόλυτη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση και πλήρη σεβασμό στις εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες.

Ο έλεγχος στοχεύει στην χάραξη μιας καθαρής διαχωριστικής γραμμής, καθώς τώρα μόνο το μοντέλο μιας λιτής, αυτοχρηματοδοτούμενης διαχείρισης, μπορεί να εφαρμοστεί και να γίνει αποδεκτό από τη κοινωνία. Ο κ. Βενιζέλος παρότρυνε τον κ. Παπανδρέου, εφόσον θεωρεί ότι θίγεται από διάφορα δημοσιεύματα, να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Τον ενημέρωσε επίσης ότι ζήτησε, πριν την υποβολή της έκθεσης των ελεγκτικών εταιρειών, να ζητηθεί από κάθε πρόσωπο που έλαβε χρήματα από το ταμείο του ΠΑΣΟΚ να δώσει τυχόν αναγκαίες εξηγήσεις και να προσκομίσει τυχόν ελλείποντα παραστατικά. Έκθεση των εταιρειών δεν έχει υποβληθεί και δημοσιογραφικές αναφορές σε δήθεν στοιχεία είναι αυθαίρετες.

Τον ενημέρωσε επίσης ότι, όπως έχει δημόσια ανακοινωθεί, τα ζητήματα οικονομικής διαχείρισης θα συζητούνται αναλυτικά στα συλλογικά καταστατικά όργανα του ΠΑΣΟΚ.
Η ενότητα και η προοπτική του ΠΑΣΟΚ μπορούν να βασιστούν μόνο στη διαφάνεια, την αλήθεια, την συλλογικότητα και τις καταστατικές δημοκρατικές διαδικασίες.

Τα όργανα που ανέδειξε το πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι αρμόδια και υπεύθυνα για την πορεία της παράταξης και ίδιος ο κ. Παπανδρέου που ως πρώην Πρόεδρος, αλλά και ως βουλευτής, μετέχει στην ΚΠΕ, θα έχει τη δυνατότητα να μετάσχει στη σχετική συζήτηση.

 

ΕΘΝΟΣ

This entry was posted on Πέμπτη, Μάιος 2nd, 2013 at 13:02 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply