Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από «όχι» και «μη». Άπειρα απαγορευτικά, στα οποία οφείλουμε να υπακούουμε για να προστατεύσουμε την υγεία μας. Τελικά, πόσο «κακές» είναι οι «κακές συνήθειες»;

Αναβάλετε το ραντεβού με τον γιατρό;

Σύμφωνα με το health.com, είναι όντως πολύ σημαντικό να είμαστε συνεπείς στα τακτικά προληπτικά τσεκ απ με τον γιατρό μας. Η πρόληψη εξάλλου είναι η καλύτερη θεραπεία.

Για παράδειγμα, το τεστ Παπ συνίσταται πλέον κάθε 3 χρόνια και έχει σώσει ήδη εκατομμύρια γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο. Άλλες εξετάσεις, στις οποίες πρέπει να είμαστε πιστοί με το ραντεβού μας στον γιατρό, είναι οι εξετάσεις για τη χοληστερίνη, την καρδιά, τον διαβήτη κλπ. Σε μια μελέτη του 2007, αποκαλύφθηκε ότι οι περισσότερες… προληπτικές εξετάσεις κατέληξαν να γίνονται, αφού οι ασθενείς είχαν ήδη κάποια συμπτώματα.

Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε, ότι με τις προληπτικές εξετάσεις ελέγχουμε τα ζωτικά μας όργανα, ενημερωνόμαστε πλήρως για την κατάσταση της υγείας μας και σε αρκετές περιπτώσεις προλαβαίνουμε σοβαρά προβλήματα σε πρώιμο, άρα και ιάσιμο, στάδιο.

Η ετυμηγορία: Δεν θα πεθάνουμε κιόλας, αλλά …

«Κατεβάζετε» τα παυσίπονα σαν καραμέλες;

Όταν αισθανόμαστε πόνο, η λογική λέει ότι θα πάρουμε ένα παυσίπονο. Όλα εντάξει μέχρι εδώ. Ωστόσο, υπάρχουν και οι περιπτώσεις των ανθρώπων, που κάνουν τον «πόνο» καθημερινή συνήθεια. Εκεί, χρειάζεται ειδικός χειρισμός, γιατί πολύ απλά τα παυσίπονα δεν είναι καραμέλες.

Ο εθισμός στα παυσίπονα μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα του ήπατος. Στην περίπτωση μάλιστα, ατόμων που συνηθίζουν να παίρνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ο κίνδυνος για σοβαρά προβλήματα στο στομάχι και τα νεφρά καραδοκεί.

Μάλιστα, ένας στους 4 ενήλικες, που παίρνει δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα παυσίπονα για τις ημικρανίες, στο τέλος μπορεί πραγματικά να προκαλέσει…μεγαλύτερο πονοκέφαλο. Ο λόγος είναι, ότι όταν ο οργανισμός εθίζεται στα παυσίπονα, αντιδρά στο ίδιο το φάρμακο. Με απλά λόγια, το σώμα, μας πληρώνει με το ίδιο νόμισμα.

Η ετυμηγορία: Προσοχή κίνδυνος!

Κάθεστε σε δημόσιες τουαλέτες;

Το κάθισμα μιας δημόσιας τουαλέτας σίγουρα δεν είναι ό,τι πιο καθαρό. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Αριζόνα, τα καθίσματα στις δημόσιες τουαλέτες αποτελούν (ειδικά για τις γυναίκες) έναν από τους βασικότερους λόγους ανησυχίας, είτε υπάρχει το ειδικό ατομικό κάλυμμα είτε όχι.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά. Οι ειδικοί ισχυρίζονται, ότι αν και υπάρχει η ιδέα ότι όταν κάποιος κάθεται σε ένα κάθισμα τουαλέτας θα πάθει κάποια σοβαρή ασθένεια, αυτό δεν ισχύει απόλυτα.

Για παράδειγμα, αν και υφίσταται ο κίνδυνος για ουρολοίμωξη, ασθένειες όπως η βλεννόρροια, η σύφιλη και ο HIV δε μεταδίδονται από τα…καπάκια τουαλέτας.

Η ετυμηγορία: Προσοχή αλλά όχι υστερία.

Εργάζεστε την ώρα που τρώτε;

Σύμφωνα με έρευνα του «American Journal of Clinical Nutrition», όταν κάποιος τρώει στο γραφείο του και παράλληλα εργάζεται (ή τρώει μπροστά στον υπολογιστή του) αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να καταναλώσει περισσότερο φαγητό.

Όταν μας αποσπούν την προσοχή, όπως έδειξε η μελέτη, έχουμε την τάση να μη θυμόμαστε τι έχουμε μόλις φάει. Αυτό αμβλύνει το αίσθημα κορεσμού, δηλαδή, την πληρότητα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στην Αγγλία και συγγραφέας, Jeff Brunstrom.

Οι ειδικοί συνιστούν να τρώμε στο κυλικείο, αν υπάρχει η δυνατότητα ή εναλλακτικά, να απομακρυνόμαστε από την οθόνη του υπολογιστή, κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Η ετυμηγορία: Δεν θα πεθάνουμε κιόλας, αλλά …

Ζυγίζεστε καθημερινά;

Το σωματικό βάρος μπορεί να «αλλάζει» κατά τη διάρκεια της ημέρας (φυσικά, μιλάμε για μικρές αποκλίσεις), άρα το να ζυγίζεται κάποιος δύο τρεις φορές την ημέρα, σίγουρα δεν ενδείκνυται, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές υπερβολές, όπως είναι η αφαγία.

Επιπλέον, η αποχή από τη ζυγαριά μειώνει το αίσθημα του άγχους για να χάσουμε τα περιττά κιλά και στην ουσία συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

Αλλά, το να ζυγιζόμαστε μία φορά την ημέρα, ειδικά μάλιστα το πρωί (μετά από την ούρηση και πριν βάλουμε τα ρούχα μας) μπορεί να είναι ένας έξυπνος τρόπος για να κρατήσουμε μία επαφή με το βάρος μας και να έχουμε πλήρη αντίληψη του τι συμβαίνει στο σώμα σας.

Εξάλλου, η καθημερινή «επαφή» με τη ζυγαριά, μας επιτρέπει να ανιχνεύσουμε τις μικρές αλλαγές πριν αυτές…μεγαλώσουν.

Η ετυμηγορία: Προσοχή αλλά όχι υστερία.

Πόσο συχνά αλλάζετε το σφουγγάρι της κουζίνας;

Το σφουγγάρι της κουζίνας είναι μία από τις βασικές εστίες μικροβίων στο σπίτι. Αν το χρησιμοποιούμε για να καθαρίσουμε πιάτα και πάγκους που έχουμε πριν ακουμπήσει ωμό κρέας μάλιστα, αυξάνονται, δυνητικά, οι πιθανότητες να εξαπλωθούν ασθένειες, που προκαλούν τα βακτηρίδια σε όλη την περιοχή.

Αυτό φυσικά, δε σημαίνει, ότι τα σφουγγάρια πρέπει να είναι μιας χρήσεως. Απλά, πρέπει να καθαρίζουμε καλά το σφουγγάρι, ειδικά στις περιπτώσεις που έχουν ακουμπήσει ωμά κρέατα. Μία- δύο φορές την εβδομάδα επίσης, μπορούμε να το πλένουμε στο πλυντήριο πιάτων, μειώνοντας τον κίνδυνο.

Η ετυμηγορία: Δεν θα πεθάνουμε κιόλας, αλλά …

Πόσο καπνίζετε;

Η πρακτική του περιστασιακού καπνίσματος δε μας απαλλάσσει από τις βλαβερές συνέπειές του. Το κάπνισμα, ακόμα και μόλις δύο τσιγάρα την ημέρα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία μας.

Για έναν υγιή ενήλικα, ένα μόνο τσιγάρο θα έχει προσωρινές επιδράσεις στο αναπνευστικό και αιματολογικό του σύστημα, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή φλεγμονή των αεραγωγών και των ιγμορείων του.

Επιπλέον, μπορεί να συμβάλλει σε μια προσωρινή πτώση της περιεκτικότητας του οξυγόνου στο αίμα. Επαναλαμβάνοντας το ίδιο μοτίβο, με τον καιρό, αυξάνουμε τις πιθανότητες εθισμού, οι οποίες δημιουργούν πιο σοβαρές και μόνιμες βλάβες στον οργανισμό.

Η ετυμηγορία: Προσοχή κίνδυνος!

www.clickatlife.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.