μπλούμπερι

Το φυτό μύρτιλλο ή Blueberry στα Αγγλικά είναι ένα φυτό που έχει τη δυνατότητα να καλλιεργηθεί σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια διότι υπάρχουν είδη μύρτιλλου που χρειάζονται λιγότερο κρύο κατά τους χειμερινούς μήνες και υπάρχουν και είδη που χρειάζονται περισσότερο κρύο, και η Ελλάδα διαθέτει όλες αυτές τις περιοχές.  Η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή μύρτιλλου είναι η ΗΠΑ, ακολουθεί ο Καναδάς και αμέσως μετά η Ολλανδία, η Πολωνία και η Ουκρανία.

Οι καρποί του μύρτιλλου έχουν ένα μπλε χρώμα και τρώγονται κατευθείαν από τα δέντρα αλλά μπορούν και να συσκευαστούν και να καταψυχθούν. Ακόμη εκτός από την υπέροχη γεύση που διαθέτουν, συμβάλλουν λόγω των ουσιών τους στη βελτίωση της υγείας του ανθρώπου διότι οι καρποί αυτοί διαθέτουν και πολλές θεραπευτικές ιδιότητες διαφόρων παθήσεων και αυτό αποδείχτηκε μέσω επιστημονικών ερευνών.

Από το μύρτιλλο προκύπτουν και πολλά προϊόντα, που το περιλαμβάνουν είτε ως κύριο συστατικό είτε ως δευτερεύων. Οι βιομηχανίες που το χρησιμοποιούν είναι οι φαρμακοβιομηχανίες, οι βιομηχανίες τροφίμων και οι βιομηχανίες καλλυντικών.  Σε παγκόσμια κλίμακα τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στις καλλιέργειες έχει το δενδρώδες μύρτιλλο.

Μύρτιλλο (blueberry – μπλούμπερυ) και καλλιέργεια

Στην Ελλάδα, το δενδρώδες μύρτιλλο φυτεύεται κυρίως την άνοιξη. Στα νησιά όμως της Νότιας Ελλάδας λόγω των κάπως πιο αυξημένων θερμοκρασιών, μπορεί να φυτευτεί από τα μέσα του φθινοπώρου μέχρι αρχές της άνοιξης. Τα φυτά μπορεί να φυτευτούν από τη ρίζα ή και να είναι και σε γλάστρες και πρέπει να βρίσκονται σε σημείο που να μην έχει αέρα γιατί με τον αέρα οι ρίζες του μύρτιλλου ξεραίνονται πολύ εύκολα. Τα φυτά που παράγονται καλύτερα είναι αυτά που αναπτύχθηκαν σε διάρκεια 1 με 1,5 έτη και τα φυτώρια πρέπει να έχουν ηλικία από 1 έως το πολύ 3 χρόνια και να είναι όσο καλύτερης ποιότητας γίνεται.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα του μύρτιλλου είναι ότι μπορεί να καλλιεργείται σε εκτάσεις φτωχές και σχετικά άγονες λόγω του γεγονότος ότι έχει ήδη πολλά θρεπτικά συστατικά από μόνο του και δε χρειάζεται ένα καλής ποιότητας έδαφος και μεγάλες σε μέγεθος λιπάνσεις για να αναπτυχθεί. Αντίθετα είναι απαραίτητες λιπάνσεις μικρές που να γίνονται σε τακτική βάση. Το μύρτιλλο πρέπει να εφοδιάζεται με το στοιχείο άζωτο σε ποσότητες όχι ιδιαίτερα μεγάλες αλλά εφόσον οι καλλιέργειες έχουν μεγάλη απόδοση είναι απαραίτητη η χρήση του αζώτου. Ακόμη είναι απαραίτητες μικρές ποσότητες καλίου και φωσφόρου.

Το μπλούμπερι χρειάζεται μεγάλες ποσότητες νερού όπου τους καλοκαιρινούς μήνες που έχει συνήθως ξηρασία πρέπει απαραιτήτως να παίρνει το λιγότερο 25mm νερό κάθε εβδομάδα μέχρι και τις αρχές του φθινοπώρου όπου αρχίζουν τα πρωτοβρόχια. Το θέμα είναι ότι αν δε βρέχει πρέπει το μύρτιλλο να ποτιστεί, αλλά και στη περίπτωση που βρέξει παραπάνω από το κανονικό μπορεί αυτό να έχει επίσης καταστρεπτικές επιπτώσεις. Επομένως, το μύρτιλλο χρειάζεται φυσιολογική ποσότητα νερού.

Blueberry

Είναι απαραίτητο ακόμη να καταπολεμηθούν τα ζιζάνια, κάτι που πρέπει να γίνει στο έδαφος που πρόκειται να καλλιεργηθεί κάποια χρόνια πριν. Αυτό μπορεί να γίνει με μεθόδους καλλιέργειας, μεθόδους πρόληψης, με χημικές μεθόδους, με μηχανικές μεθόδους, και με βιολογικές μεθόδους. Το μπλούμπερι έχει διάφορες ασθένειες και ιώσεις που είναι απαραίτητο να καταπολεμηθούν. Τα πτηνά είναι ένας μεγάλος εχθρός του μύρτιλλου διότι ο καρπός του είναι πολύ κατάλληλος για αυτά. Αυτό μπορεί να καταπολεμηθεί με μεθόδους όπως με τεχνητούς μηχανισμούς θορύβου, σκιάχτρα, και με δίχτυα. Για τη συγκομιδή του η καταλληλότερη μέθοδος είναι με τα χέρια και όχι με μηχανήματα.

Μύρτιλλο: Κόστος – απόδοση

μύρτιλλο

Οπωσδήποτε από τους ενδιαφερόμενους πρέπει να ληφθούν υπόψη οι εξής οικονομικοί παράγοντες για τη καλλιέργεια του. Η διάρκεια της καλλιέργειας είναι περίπου τρείς δεκαετίες. Ο αριθμός των φυτών που καλλιεργούνται ανά στρέμμα είναι γύρω στα 200. Η μέση ποσότητα των καρπών υπολογίζεται στα 1000 κιλά ανά στρέμμα. Τα έξοδα της συγκομιδής των καρπών με τα χέρια κυμαίνεται στα 700 με 1000 ευρώ ανά στρέμμα και η ποσότητα καρπών που βγαίνει με τα χέρια είναι γύρω στα 5 κιλά ανά ώρα. Η διάρκεια για να αναπτυχθούν οι καρποί είναι 3 με 6 εβδομάδες, ανάλογα και με το είδος του μύρτιλλου. Η περίοδος της συγκομιδής γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, από τον Ιούλιο μέχρι και το Σεπτέμβριο. Τέλος η τιμή που πωλούνται οι καρποί είναι γύρω στα 4 με 5 ευρώ το κιλό.

Τα έξοδα εγκατάστασης ενός στρέμματος δενδρώδους μύρτιλλου κυμαίνεται στα 900 με 1000 ευρώ το στρέμμα. Ακόμη κάθε χρόνο τα έξοδα για να καλλιεργηθούν, συντηρηθούν και παρθούν οι καρποί ενός ολοκληρωμένο στρέμματος μύρτιλλων κυμαίνεται στα 1500 ευρώ το στρέμμα.

Τα ετήσια έσοδα από τη καλλιέργεια είναι στα 4000 με 5000 ευρώ το στρέμμα και τα καθαρά έσοδα από 2800 μέχρι 3400 ευρώ το στρέμμα.

Πώς μεταποιείται το μύρτιλλο

Το μύρτιλλο πωλείται τις περισσότερες φορές κατευθείαν μετά από τη συγκομιδή του. Παρόλα αυτά μπορεί να μεταποιηθεί με διάφορους τρόπους. Μεταποιείται για τη παραγωγή γλυκών και γαρνιτούρας, για τη παρασκευή γιαουρτιού, συμπυκνωμένου χυμού και αιθέριων ελαίων. Τέλος μπορεί να καταψυχθεί και να αφυδατωθεί.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του μύρτιλλου

μυρτιλο

Οι καρποί του μύρτιλλου χαρακτηρίζονται από τις πολλές αντιοξειδωτικές τους ουσίες. Στα 100 γραμμάρια μύρτιλλου ο ανθρώπινος οργανισμός λαμβάνει 50 θερμίδες. Έτσι το μύρτιλλο είναι μία μεσαία σε θερμίδες τροφή, ούτε ελαφριά αλλά ούτε και βαριά. Έχει επίσης λίγα σάκχαρα και πολύ νερό κάτι που δροσίζει κατά πολύ τον οργανισμό. Επίσης συμβάλλει κατά πολύ στη καλή λειτουργία της χώνεψης λόγω των φυτικών ινών που περιέχει. Ακόμη συμβάλλει στη καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη, του στήθους, του στόματος και του παχέως εντέρου εξαιτίας των ουσιών που αποτελείται καθώς και στη καταπολέμηση ασθενειών των ηλικιωμένων όπως το Parkinson και η νόσος Alzheimer.

Το μύρτιλλο θεραπεύει και την όραση! Κατά τη διάρκεια του β’ παγκοσμίου πολέμου πιλότοι της Βρετανικής αεροπορίας έτρωγαν μεγάλες ποσότητες μαρμελάδων και γλυκών που είχαν σαν βάση τους το μύρτιλλο για να βλέπουν ακόμη καλύτερα το Γερμανικά αεροπλάνα. Εκτός από την όραση καταπολεμάει τη δυσπεψία, τη ναυτία, τη διάρροια και τον διαβήτη. Απλώς στη περίπτωση του διαβήτη το μύρτιλλο προκαλεί υπογλυκαιμία.

Πώς μεταποιείται το μύρτιλλο

Το μύρτιλλο πωλείται τις περισσότερες φορές κατευθείαν μετά από τη συγκομιδή του. Παρόλα αυτά μπορεί να μεταποιηθεί με διάφορους τρόπους. Μεταποιείται για τη παραγωγή γλυκών και γαρνιτούρας, για τη παρασκευή γιαουρτιού, συμπυκνωμένου χυμού και αιθέριων ελαίων. Τέλος μπορεί να καταψυχθεί και να αφυδατωθεί.

 

www.ecotimes.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.