Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ποιοί λαοί της Ευρώπης πληρώνουν τους υψηλότερους φόρους

30 Απριλίου, 2013 by Χρήστος Μίμης

Τίποτε δεν είναι βέβαιο στη ζωή εκτός από το θάνατο και τους φόρους, είχε γράψει κάποτε ο Βενιαμίν Φραγκλίνος. Και οι πολίτες εκείνοι που πληρώνουν τους πιο υψηλούς φόρους είναι αυτοί των κρατών της βόρειας Ευρώπης.

Στην έκθεσή της για την φορολογία στην ΕΕ που έδωσε στην δημοσιότητα σήμερα, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat αναφέρει ότι η Δανία είναι η χώρα με τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή μεταξύ των 27, όπου η φορολογία αντιστοιχεί στο 47,7% του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας.

Τις επόμενες τέσσερις θέσεις στην κατάταξη καταλαμβάνουν η Σουηδία, το Βέλγιο, η Γαλλία και η Φινλανδία, όπου τα φορολογικά έσοδα μόλις υπολείπονται του 44%.

Στο άλλο άκρο βρίσκεται η ανατολική Ευρώπη. Η Λιθουανία εξασφάλισε φόρους που αντιστοιχούν στο 26% του ΑΕΠ της, ενώ άλλες χώρες με φορολογικά έσοδα κατώτερα του 30% είναι η Βουλγαρία, η Λετονία, η Ρουμανία και η Σλοβακία.

Η λεγόμενη φορολογική πίεση είναι επίσης αξιοσημείωτα χαμηλή στην Ιρλανδία (29%), που έλαβε διεθνή δανεισμό από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ το 2011, όμως ο νέος φόρος ακινήτων που θα ισχύσει από αυτό το έτος αναμένεται να μεταβάλει την κατάσταση αυτή.

Ένας οικονομολόγος του ινστιτούτου ερευνών Bruegel εκτίμησε πως οι αποκλίσεις οφείλονται στις διαφορές των οικονομικών μοντέλων και των κοινωνικοοικονομικών συστημάτων στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η Ευρώπη, εξήγησε ο αναλυτής αυτός, “έχει διαφορετικά φορολογικά μοντέλα, με χώρες όπως η Ιρλανδία να εφαρμόζουν την αγγλοσαξονική προσέγγιση, των χαμηλών επενδύσεων στις δημόσιες υπηρεσίες και τη χαμηλή φορολογία, την ώρα που η Σκανδιναβία προσφέρει περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες έναντι υψηλότερες φορολογίας”.

Αν και το φορολογικό βάρος είναι υψηλό στη βόρεια Ευρώπη, οι αριθμοί καταδεικνύουν πως η τάση είναι πτωτική. Τα φορολογικά έσοδα της Δανίας μειώθηκαν σε σύγκριση με το 2000, όταν ανέρχονταν στο 49,4% του ΑΕΠ της, ενώ αυτά της Σουηδίας μειώθηκαν από το 51,5% στο 44,3% τα τελευταία 11 χρόνια.

Ο μέσος όρος στην ΕΕ συνολικά επίσης μειώθηκε οριακά την ίδια περίοδο, στο 38,8% από 40,4% το 2000.

Ο φόρος κεφαλαίου ανερχόταν για την περίοδο της έρευνας μόλις στο 5,5% στην Λιθουανία, αλλά στο 44,4% στην Γαλλία. Ο υψηλότερος φόρος για τις επιχειρήσεις είναι ο γαλλικός (36,1%), ενώ ο κυπριακός μαζί με τον βουλγαρικό οι χαμηλότεροι, αμφότεροι στο 10%.

www.newsit.gr

This entry was posted on Τρίτη, 30 Απριλίου, 2013 at 18:55 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply