ΕΠΙΣΠΕΥΔΕΙ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Ριζικός ανασχηματισμός μετά το ΠάσχαΜε έναν ριζικό ανασχηματισμό, ο οποίος επισπεύδεται, εκτιμά ο πρωθυπουργός ότι θα βελτιώσει την εικόνα της κυβέρνησής του και θα μπορέσει να επιτύχει πιο γρήγορους ρυθμούς στην ανάληψη των απαραίτητων πρωτοβουλιών που θα οδηγήσουν τη χώρα μακριά από τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει σήμερα.

Τα όσα συνέβησαν την Πέμπτη, με τις τροπολογίες να αποσύρονται ύστερα από βέτο του ενός εκ των τριών κυβερνητικών εταίρων, τη σύγκρουση για τη διάταξη που αφορούσε τους συμβασιούχους, καθώς και με το μίνι επεισόδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο με πρωταγωνίστρια την κυρία Φ. Σκοπούλη, οδηγούν στην επίσπευση των διαδικασιών για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε πειστεί ότι θα μπορούσε να παρατείνει για λίγο ακόμη τη «ζωή» του υπάρχοντος κυβερνητικού σχήματος, μετά την εικόνα της Πέμπτης ανέκρουσε πρύμναν και σύμφωνα με πληροφορίες αποφάσισε αμέσως μετά το Πάσχα να κινήσει τις διαδικασίες για την πραγματοποίηση σημαντικών αλλαγών στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Εχει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τη σύμφωνη γνώμη του κ. Ευ. Βενιζέλου, ενώ πλέον -μετά και τη διαμάχη Μανιτάκη και Ρουπακιώτη- και ο κ. Κουβέλης δεν φαίνεται να είναι αρνητικός.

Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, που επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες αυτές, εκτιμούν ότι είναι πιθανόν πλέον οι ανακοινώσεις για τις αλλαγές να γίνουν πριν από την αναχώρηση του πρωθυπουργού για το Πεκίνο, επίσκεψη η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 15 Μαΐου.

Ο ανασχηματισμός θα ξεκινήσει ουσιαστικά από το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης. Ο κ. Μανιτάκης, μετά και το άδειασμα του προέδρου της ΔΗΜΑΡ στο θέμα με τη διάταξη για τους συμβασιούχους, είναι πολιτικά «στον αέρα». Χθες μάλιστα, στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου έδειξαν τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης ως τον μοναδικό υπεύθυνο για το αλαλούμ που προκλήθηκε.

Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας συνέντευξη του κ. Α. Ρουπακιώτη (Mega), ο οποίος χαρακτήρισε «τερατούργημα» τη διάταξη που τελικώς απεσύρθη, αποφεύγοντας όμως να κατονομάσει τον κ. Μανιτάκη ως εμπνευστή της, συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωναν ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης «φωτογράφισε» τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης ως τον υπεύθυνο για τα όσα συνέβησαν και προσέθεταν ότι «αυτή η αντιπαράθεση αφορά τα δύο συγκεκριμένα υπουργεία και την ίδια τη ΔΗΜΑΡ».

Εκτός από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είναι πιθανό να υπάρξουν αλλαγές σε ένα ακόμη μεγάλο υπουργείο. Πρόκειται για το Απασχόλησης, καθώς το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι αυτή την περίοδο το καλύτερο δυνατό για τον κ. Βρούτση.

Αλλαγές επίσης θα υπάρξουν στην πολιτική ηγεσία των υπουργείων Περιβάλλοντος και Υγείας, από τα οποία θα αποχωρήσουν οι κ. Λιβιεράτος και Λυκουρέντζος. Επίσης, η κυρία Σκοπούλη μετά τα όσα έγιναν στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης δεν πρόκειται να παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ αλλαγή φρουράς θα υπάρξει και στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Ανοιχτό είναι τέλος το ενδεχόμενο το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών να «σπάσει». Σε αυτή την περίπτωση, ο κ. Χατζηδάκης θα κρατήσει το Ανάπτυξης και στο Υποδομών θα τοποθετηθεί κάποιος εκ των κ. Κυρ. Μητσοτάκη – Μ. Βορίδη.

Ακλόνητοι εμφανίζονται οι υπουργοί Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης κ. Στουρνάρας και Δένδιας, ενώ αλλαγές δεν θα υπάρξουν στα υπουργεία Εξωτερικών, Αμυνας και Τουρισμού. Θέση στο νέο κυβερνητικό σχήμα διεκδικούν μεταξύ άλλων και οι κ. Αδ. Γεωργιάδης, Β. Κικίλιας, Μ. Βαρβιτσιώτης, Διον. Σταμενίτης και Ι. Πλακιωτάκης. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η κ. Γεννηματά, οι κ. Μανιάτης, Κουκουλόπουλος, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Συμεών Κεδίκογλου και η κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Τέλος, από τη ΔΗΜΑΡ, εάν ο κ. Κουβέλης πειστεί τελικά και τοποθετήσει πολιτικά στελέχη, σοβαρές πιθανότητες έχουν οι κ. Μαργαρίτης, Τσούκαλης, Χατζησωκράτης και Οικονόμου.

«ME ΠΟΝΗΡΙΑ…»
Αντισυνταγματική χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτης την αποσυρθείσα νομοθετική ρύθμιση καταλογίζοντάς της «πονηρία», καθώς δεν αφορούσε μόνο τους συμβασιούχους του Δημοσίου αλλά τη συρρίκνωση της προστασίας όλων των εργαζομένων, και του ιδιωτικού τομέα. Μιλώντας στο Mega δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τον γεννήτορα αυτού του τερατουργήματος, αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί ότι ίσως δεν προήλθε από τον Α. Μανιτάκη.

Ο Α. Ρουπακιώτης τόνισε ότι μόνος αρμόδιος για την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης που εντούτοις δεν είχε ενημερωθεί για τις κυοφορούμενες νομοθετικές αλλαγές από άλλο υπουργείο. Τόνισε ιδιαίτερα ότι οι συνεργάτες του δικαστές και εισαγγελείς «σήκωσαν τα χέρια» όταν είδαν τη νέα ρύθμιση.

Γιάννης Σαραντάκος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.