Πεδίο δράσης του οργανωμένου εγκλήματος αποτελεί η Ελλάδα. Και τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας κατ’ αποκλειστικότητα σήμερα ο «ΤτΚ» προκαλούν σοκ. Το γεγονός και μόνο ότι από την ΕΛ.ΑΣ. εξαρθρώθηκαν πάνω από διακόσιες οργανωμένες συμμορίες που επιδίδονταν επαγγελματικά και συστηματικά στο λεγόμενο «βαρύ έγκλημα» αποδεικνύει από μόνο του ότι η χώρα μας αποτελεί τον παράδεισο της μαφίας και ταυτόχρονα τη Γη της Επαγγελίας του βρόμικου χρήματος. Οι διακόσιες οργανώσεις στα πρότυπα της μαφίας που εξαρθρώθηκαν, ελληνικές και αλλοδαπές, δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση των ναρκωτικών, στις ληστείες και τις κλοπές, καθώς και στην εμπορία ανθρώπων, με τζίρους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ο τρόπος της δράσης τους έχει καταγραφεί σε απόρρητη έκθεση της Αστυνομίας, στην οποία αναπτύσσεται διεξοδικά όλο το πλέγμα του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα μας, και κυρίως η εγκληματογόνος συμπεριφορά των ασύλληπτων συμμοριών.

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που ξεχωρίζει στην έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. για το οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα είναι η επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας από την πλευρά των συμμοριών τόσο σε βάρος των θυμάτων τους όσο και των διωκτικών αρχών.

Η έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. για το οργανωμένο έγκλημα, που η σύνταξή της ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, αναφέρει για τη χρήση των όπλων και τη βιαιότητα των κακοποιών ότι αυτή ασκείται πλέον και σε περιπτώσεις που παλαιότερα δεν συνηθίζονταν, όπως για παράδειγμα στη διακίνηση των μεταναστών. Και ο λόγος της τόσο γενικευμένης χρήσης των όπλων οφείλεται στην προσπάθεια των εγκληματικών ομάδων να επιτύχουν τους σκοπούς τους, αλλά και για να υπερισχύσουν των ανταγωνιστικών συμμοριών.

Ένα άλλο στοιχείο, εξίσου σημαντικό με το προηγούμενο, το οποίο καταγράφεται στην απόρρητη έκθεση της Αστυνομίας, είναι ότι για πρώτη φορά σε ολόκληρο το φάσμα του εγκλήματος παρατηρείται ο ενισχυμένος ρόλος, σε σχέση με ό,τι ίσχυε μόλις πριν από λίγα χρόνια, των συμμοριών εκείνων που αποτελούνται αμιγώς από Έλληνες κακοποιούς. Οι συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος των αλλοδαπών, ωστόσο, εξακολουθούν να διατηρούν την πρωτοκαθεδρία στις εγκληματικές δραστηριότητες που επηρεάζουν την καθημερινότητα του πολίτη, όπως οι ληστείες και οι κλοπές, και βέβαια υπερτερούν στη διακίνηση των μεταναστών. Οι «πολυεθνικές» συμμορίες που δρουν στην Ελλάδα αποτελούνται κυρίως από Αλβανούς και ακολουθούν Τούρκοι, Βούλγαροι, Μαυροβούνιοι, Σέρβοι, Κοσοβάροι, Ρουμάνοι, Γεωργιανοί, Αφγανοί και Αλγερινοί.

Σημαντικό επίσης στοιχείο των οργανωμένων εγκληματικών ομάδων αποτελεί η συνεχής εξέλιξη των μεθόδων δράσης τους και το κυριότερο ότι όλα τα «κέρδη» τους έχουν ήδη διοχετευθεί σε νόμιμες δραστηριότητες. Να επεξηγηθεί, όταν γίνεται αναφορά στο οργανωμένο έγκλημα ή σε εγκληματικές οργανώσεις, ότι συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Κατ’ αρχάς, η δράση-αδίκημα είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και τα μέλη των συμμοριών αποτελούνται από 3 και περισσότερα άτομα, έχουν δομή και ιεραρχία μεταξύ τους και η δράση τους είναι διαρκής.

Η έκθεση της Ελληνικής Αστυνομίας για το οργανωμένο έγκλημα συντάχτηκε επί στοιχείων του 2011 και ολοκληρώθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες κι αυτό γιατί η ανάλυσή τους είναι χρονοβόρος. Αρκεί να σημειωθεί ότι η τελευταία έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. για το ίδιο θέμα είχε συνταχθεί και δοθεί στη δημοσιότητα το 2005.

Η κλιμάκωση της βίας από τις εγκληματικές οργανώσεις -τουλάχιστον μέχρι το 2011- οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό, όσο κι αν ακούγεται παράξενο, στις ευεργετικές διατάξεις της ποινικής νομοθεσίας! Στην έκθεση σημειώνεται ότι πολλοί από τους συλληφθέντες για συμμετοχή σε οργανωμένες εγκληματικές ομάδες ήταν άτομα που είχαν συλληφθεί κατά το παρελθόν για σοβαρές πράξεις, αλλά δεν είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση ή αποφυλακίστηκαν εκμεταλλευόμενοι τα διάφορα ευεργετήματα και τα «παράθυρα» που παρέχουν οι νόμοι.

Ακόμη, χαρακτηριστικό του σαθρού σωφρονιστικού συστήματος είναι ότι δεκάδες έγκλειστοι των φυλακών κατευθύνουν πίσω από τα κάγκελα τη δράση πολλών εγκληματικών οργανώσεων.

Σημαντικός παράγων στη διαμόρφωση-αύξηση της δράσης του οργανωμένου εγκλήματος είναι η οικονομική κρίση την οποία βιώνει η Ελλάδα. Ο περιορισμός των νόμιμων οικονομικών δραστηριοτήτων δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ανάλογων «εργασιών» που αποφέρουν υψηλά κέρδη. Παράλληλα, η οικονομική κρίση καθιστά ευκολότερο για τα μέλη των συμμοριών τη στρατολόγηση ατόμων τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

Ένας άλλος παράγοντας στην παρουσία του οργανωμένου εγκλήματος είναι ο… νόμος «της προσφοράς και της ζήτησης» που επικρατεί στην ελληνική… αγορά. «Γιατί, κακά τα ψέματα», όπως είπαν αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ. στον «ΤτΚ», «υπάρχει ζήτηση για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που προσφέρει το οργανωμένο έγκλημα»! Και τέτοιες «υπηρεσίες» και «προϊόντα» είναι τα ναρκωτικά, οι άνθρωποι (εμπορία) και τα τσιγάρα (λαθραία), τα οποία τυγχάνουν αποδοχής από το ευρύ κοινό.

Σταυροδρόμι τριών ηπείρων στη διακίνηση ναρκωτικών

Η διακίνηση των ναρκωτικών στην Ελλάδα έχει πάρει διεθνή διάσταση και αυτό γιατί δεν αποτελεί χώρα παραγωγής ηρωίνης ή κοκαΐνης. Ακόμη και η κάνναβη, που καλλιεργείται στην ελληνική επικράτεια, εισάγεται κι αυτή σε μεγάλο βαθμό. Μόνο το 2011 η Ελληνική Αστυνομία εξάρθρωσε 64 εγκληματικές ομάδες σε ισάριθμες υποθέσεις ναρκωτικών και συνέλαβε 341 άτομα.

Ένας από τους βασικότερους παράγοντες που τοποθετεί τη χώρα μας στο «επίκεντρο» της μαφίας των ναρκωτικών είναι ότι αποτελεί το σταυροδρόμι τριών ηπείρων και αυτομάτως καθίσταται βασική οδός διακίνησης από τα εκτεταμένα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της, η επιτήρηση των οποίων είναι πολύ δύσκολη.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα αποτελεί διεθνή τουριστικό προορισμό κατά τη θερινή περίοδο, γεγονός που δυναμώνει την εγχώρια αγορά ναρκωτικών.

Σημαντικός ακόμη παράγοντας στην ανάπτυξη και τη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών είναι ο μεγάλος αριθμός των λαθρομεταναστών, οι οποίοι μη έχοντας εργασία είναι εύκολο να στρατολογηθούν από τις εγκληματικές ομάδες.

Απόλυτοι κυρίαρχοι οι αλβανικές συμμορίες

Στη διακίνηση της κάνναβης πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η μαφία των Αλβανών. Διακινούν την κάνναβη που παράγεται τόσο στην πατρίδα τους όσο και στο Κόσοβο. Η παραγωγή και η διακίνηση της κάνναβης είναι ιδιαίτερα αυξημένες τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, αν κρίνει κανείς από τα στοιχεία των κατασχέσεων το 2011 σε σχέση με το 2010. Το 2010 κατασχέθηκαν περίπου 7,5 τόνοι κάνναβης ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά οι κατασχέσεις σχεδόν διπλασιάστηκαν, φτάνοντας περίπου τους 13,5 τόνους.

Το μεγαλύτερο ποσοστό κάνναβης διακινείται από τους Αλβανούς μαφιόζους μέσω της ελληνοαλβανικής μεθορίου (Ήπειρος) και προωθείται στην υπόλοιπη χώρα. Δεν είναι τυχαίο ότι στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Ηπείρου καταγράφονται οι μεγαλύτερες ποσότητες κάνναβης που κατάσχει η Ελληνική Αστυνομία, με σχεδόν 6 τόνους το 2011.

Σε αρκετές εγκληματικές ομάδες των Αλβανών που διακινούν την κάνναβη συμμετέχουν και Έλληνες και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις ο ρόλος τους είναι ενισχυμένος. Εξυπακούεται ότι τα ηγετικά μέλη των οργανώσεων δεν συμμετέχουν στη μεταφορά και ως εκ τούτου αποφεύγουν τη σύλληψη. Τα μέλη που αναλαμβάνουν τη διακίνηση φέρουν οπλισμό και σε όλες τις μεγάλες ποσότητες στη μεταφορά υπάρχει προπομπός που ενημερώνει για τυχόν αστυνομικούς ελέγχους.

Οι εγχώριες ομάδες που καλλιεργούν κάνναβη αποτελούνται κυρίως από άτομα τα οποία συνδέονται οικογενειακά ή έχουν δεσμούς φιλίας. Η δράση τους είναι πολυετής και τους έχει εξασφαλίσει μεγάλα κέρδη. Πολλές από αυτές τις εγκληματικές ομάδες δεν αρκούνται μόνο στην εγχώρια αγορά, αλλά διακινούν τα ναρκωτικά σε μεγάλες ποσότητες και στο εξωτερικό, κυρίως σε Ολλανδία και Ιταλία. Προς το σκοπό αυτό, τα ηγετικά μέλη ιδρύουν ή χρησιμοποιούν νομότυπες επιχειρήσεις εξαγωγής προϊόντων, αποκρύπτοντας κατά τις εξαγωγές τα ναρκωτικά. Τα δίκτυα αποθηκεύουν τα ναρκωτικά σε αποθήκες οι οποίες φυλάσσονται από μέλη των οργανώσεων που είναι οπλισμένα. Η εξαγωγή γίνεται συνήθως με φορτηγά οχήματα διεθνών μεταφορών, με απόκρυψη σε ειδικές κρύπτες.

Ηρωίνη: «Πολυεθνική» συνεργασία με βοήθεια μέσα από τις φυλακές

Οι ποσότητες ηρωίνης που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση προέρχονται στο μεγαλύτερο μέρος τους από το Αφγανιστάν, απ’ όπου διακινούνται μέσω της Τουρκίας και των βαλκανικών χωρών. Η διακίνηση της ουσίας στην Ελλάδα γίνεται από την Τουρκία μέσω της «βαλκανικής οδού», που αποτελεί το παραδοσιακό δρομολόγιο.

Ωστόσο, τα δύο τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί εξασθένηση του βαλκανικού άξονα και έχει ενισχυθεί «η οδός της Μαύρης Θάλασσας». Στη συγκεκριμένη οδό, όπως αναφέρει η έκθεση της ΕΛ.ΑΣ., οι ποσότητες της ηρωίνης διακινούνται μέσω Γεωργίας και Ουκρανίας στη Ρουμανία και από κει στις χώρες της Βαλτικής και της Δυτικής Ευρώπης.

Οι εγκληματικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στη διακίνηση της ηρωίνης από την Τουρκία στην Ελλάδα αποτελούνται κυρίως από Τούρκους, Βούλγαρους και Αλβανούς που χρησιμοποιούν το νότιο βαλκανικό άξονα για τη μεταφορά της.

Από τα στοιχεία της Europol προκύπτει ότι συνήθως οι Τούρκοι μεταφέρουν την ηρωίνη από το Αφγανιστάν, ενώ Βούλγαροι και Αλβανοί αναλαμβάνουν τη διακίνησή τους μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων. Η διακίνηση της ηρωίνης, δηλαδή, φαίνεται να ακολουθεί τη μεταναστευτική ροή από την Τουρκία προς τη χώρα μας.

Σημαντικό ρόλο στη διακίνηση ηρωίνης διαδραματίζουν και αλβανικές εγκληματικές ομάδες οι οποίες συνεργάζονται με Έλληνες. Τέτοιες περιπτώσεις αποδείχτηκαν με την εξάρθρωση πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων το 2011 στη Χίο και την Κω, οι οποίες για τα πληθυσμιακά δεδομένα των νησιών διακινούσαν μεγάλες ποσότητες ηρωίνης και άλλων ναρκωτικών ουσιών. Και στις δύο μάλιστα περιπτώσεις, εκτός από τη «σύμπραξη» ημεδαπών και αλλοδαπών, διαπιστώθηκε η εμπλοκή Αλβανών που δρούσαν μέσα από τις φυλακές.

Κοκαΐνη: Σέρβοι και Μαυροβούνιοι στα ηνία της διακίνησης

Η Ελλάδα αποτελεί ενδιάμεσο προορισμό και για τις εγκληματικές ομάδες διακίνησης κοκαΐνης. Η Ισπανία και η Πορτογαλία παραμένουν τα κύρια σημεία εισόδου της ουσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, η κοκαΐνη φτάνει στην ευρωπαϊκή αγορά και με απευθείας μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων από θαλάσσης ή αεροπορικώς μέσω των βαλκανικών χωρών.

Κατά τη θαλάσσια μεταφορά η κοκαΐνη αποκρύπτεται μέσα στο μεταφερόμενο φορτίο. Από αέρος γίνεται συνήθως με εμπορικά αεροσκάφη, από επιβάτες και με δέματα μεταφορικών εταιριών.

Η διακίνηση της κοκαΐνης από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής μέσω της Ελλάδας σε άλλες χώρες της Ευρώπης γίνεται κυρίως μέσα σε εμπορευματοκιβώτια-κοντέινερ. Αρχηγικά μέλη φέρονται Μαυροβούνιοι και σημαντικά μέλη Σέρβοι επιχειρηματίες. Πολλά «κέρδη» από την κοκαΐνη διακινήθηκαν είτε από τράπεζες στην Ελλάδα είτε από υπεράκτιες εταιρίες είτε τοποθετήθηκαν σε τραπεζικές θυρίδες είτε σε αγορές πολυτελών ακινήτων.

Κλοπές μετάλλων: Μάστιγα για ΟΣΕ και ΔΕΗ

Ένας άλλος «τομέας» εγκληματικής δράσης που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι αυτός της κλοπής μετάλλων -κυρίως κλοπές καλωδίων χαλκού ή αλουμινίου και μετασχηματιστών- και γενικότερα αντικειμένων που είναι κατασκευασμένα από μέταλλα με σημαντική αξία.

Το φαινόμενο έχει επεκταθεί σε όλη τη χώρα και κυρίως όπου υπάρχουν σιδηροδρομικό δίκτυο και υποσταθμοί της ΔΕΗ. Η οικονομική ζημιά για τις υπηρεσίες αλλά και τις επιχειρήσεις που επεξεργάζονται τέτοια υλικά είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Σε τέτοιου είδους κλοπές δραστηριοποιούνται εγκληματικές ομάδες με μέλη ημεδαπούς (κυρίως Ρομά) και υπηκόους Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Πακιστάν. Οι ομάδες αυτές αφαιρούν τα μεταλλικά αντικείμενα και τα προωθούν σε εταιρίες ανακύκλωσης ή παράνομες «μάντρες» (σκραπατζίδικα), απ’ όπου λαμβάνουν το ανάλογο χρηματικό αντίτιμο.

Εμπόριο ανθρώπων: Τα «σκήπτρα» στις συμμορίες από την Ανατολική Ευρώπη

Το εμπόριο ανθρώπων εμφανίζεται με τη μορφή της σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών, της εργασιακής εκμετάλλευσης ατόμων και της πώλησης βρεφών.

Τα θύματα εμπορίας ανθρώπων προέρχονται κυρίως από χώρες ή περιοχές με χαμηλό βιοτικό επίπεδο, όπου ζουν σε συνθήκες φτώχειας και ανέχειας, γεγονός που τα καθιστά ευάλωτα στις υποσχέσεις για καλύτερη ζωή που τους δίνουν τα μέλη των εγκληματικών ομάδων που τα προσεγγίζουν.

Στην πλειονότητά τους πρόκειται για άτομα προερχόμενα από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και κυρίως από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Αντίθετα, άτομα προερχόμενα από την Ουκρανία και τη Ρωσία αντιπροσωπεύουν πλέον ποσοστό μικρότερο του 10%.

Από την ανάλυση των υποθέσεων που απασχόλησαν τις ελληνικές αρχές κατά το 2011, τα βασικά στάδια των ανωτέρω εγκληματικών δραστηριοτήτων διαμορφώνονται ως εξής:

-Προσέγγιση και στρατολόγηση των θυμάτων στις χώρες προέλευσής τους.

-Μεταφορά των θυμάτων στη χώρα προορισμού.

-Παραλαβή των θυμάτων από μέλη εγκληματικών ομάδων στη χώρα προορισμού.

-Ο εξαναγκασμός του θύματος στην παράνομη εργασία.

Στην παράνομη διακίνηση των γυναικών δραστηριοποιούνται ομάδες από άτομα βουλγαρικής καταγωγής. Δρουν, εκτός από τις μεγάλες, και σε μικρές επαρχιακές πόλεις όπου μεταφέρουν τα θύματά τους και τα μεταπωλούν σε Έλληνες συνεργούς τους που διατηρούν μπαρ, οίκους ανοχής και συναφείς επιχειρήσεις.

Στις υποθέσεις που επιλήφθηκε η Αστυνομία διαπιστώθηκαν η άσκηση βίας στα θύματα προκειμένου να έρχονται σε σεξουαλική επαφή με τους πελάτες και η παρακράτηση του συνόλου των χρημάτων που τους αποδίδονταν.

Στην έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. καταγράφεται για πρώτη φορά και μια άλλη πτυχή σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή σε αυτές τις εγκληματικές ομάδες. Η μεγάλη αύξηση της συμμετοχής γυναικών, πολλές εκ των οποίων υπήρξαν προηγουμένως θύματα εκμετάλλευσης, και η θέση των γυναικών-μελών φαίνεται να ;;;;ισχυροποιούνται σε όλες τις ομάδες τόσο στο στάδιο της στρατολόγησης όσο και στα υπόλοιπα στάδια της διαδικασίας.

Το 2011 διαπιστώθηκαν και η δράση ομάδων εργασιακής εκμετάλλευσης ανθρώπων σε αγροτικές εργασίες, καθώς και ο εξαναγκασμός ατόμων σε επαιτεία. Οι εγκληματικές ομάδες εργασιακής εκμετάλλευσης σε αγροτικές εργασίες αποτελούνται από Ρουμάνους και Έλληνες.

Τα θύματα οδηγούνται σε αγροτικές περιοχές όπου διαμένουν σε παραπήγματα υπό συνθήκες εξαθλίωσης. Εξαναγκάζονται σε πολλές ώρες εργασίας, χωρίς τα μέλη των ομάδων να τους αποδίδουν τα δεδουλευμένα. Επιπρόσθετα, τους χρεώνουν τη διατροφή τους με μεγάλα ποσά προκειμένου, σε συνδυασμό με τον περιορισμό τους στα παραπήγματα και τη στέρηση των ταξιδιωτικών τους εγγράφων, να τους ελέγχουν ευκολότερα.

Σε ό,τι αφορά τον εξαναγκασμό στην επαιτεία το συγκλονιστικό όλων είναι το γεγονός ότι τα οργανωμένα κυκλώματα αποστερούν από τα θύματά τους τη διατροφή προκειμένου να προκαλούν τον οίκτο στους διερχόμενους πολίτες.

Εμπόριο βρεφών: Διακίνηση εγκύων από τη Βουλγαρία

Στο εμπόριο βρεφών τα… σκήπτρα κατέχουν οι βουλγαρικές εγκληματικές ομάδες, που διακινούν έγκυους υπηκόους Βουλγαρίας στην Ελλάδα. Εκμεταλλευόμενοι τη δυσχερή οικονομική τους κατάσταση, τις πείθουν να παραδώσουν τα νεογέννητα τέκνα τους, προβαίνοντας σε παράνομες υιοθεσίες τους από άτεκνα ζευγάρια Ελλήνων.

Η δράση τους έχει κλιμακωθεί τα τελευταία χρόνια και εκτείνεται τόσο στη χώρα προέλευσης των γυναικών που κυοφορούν όσο και στην Ελλάδα όπου πραγματοποιούνται οι υιοθεσίες.

Ληστείες – Κλοπές: Στόχος οι ιδιώτες, κανένας δισταγμός στην άσκηση βίας

Στην έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. για το οργανωμένο έγκλημα καταγράφεται όσον αφορά στις ένοπλες ληστείες μια μετατόπιση του ενδιαφέροντος των εγκληματικών ομάδων από τις τράπεζες και τους άλλους γενικότερα φυλασσόμενους στόχους (ΕΛΤΑ, ΔΥΟ κ.λπ.) προς τις ιδιωτικές περιουσίες, δηλαδή σπίτια, εμπορικά καταστήματα, πρατήρια υγρών καυσίμων κ.ά.

Η διαπίστωση αυτή αποτυπώνεται στα στοιχεία του 2011 συγκριτικά με το 2010. Συγκεκριμένα, το 2010 διαπράχθηκαν 431 ληστείες σε φυλασσόμενους στόχους και το 2011 μειώθηκαν κατακόρυφα στις 190. Αντίθετα, το 2010 σε αφύλακτους στόχους έγιναν 1.143 ληστείες και το 2012 αυξήθηκαν σε 1.938.

Επίσης, παρατηρήθηκε μετατόπιση των εγκληματικών δραστηριοτήτων σε όμορους νομούς μεγάλων αστικών κέντρων, όπου οι ευκαιρίες για δράση ήταν περισσότερες.

Η αύξηση των ληστειών σε οικίες, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΛ.ΑΣ., οφείλεται στο γεγονός ότι παρέχουν ευχερέστερη πρόσβαση-διαφυγή, κυρίως τις νυχτερινές ώρες, και παράλληλα αυξημένη πιθανότητα ανεύρεσης χρημάτων τα οποία από τους κατόχους τους αναλήφθηκαν από τις τράπεζες για περισσότερη -υποτίθεται- ασφάλεια.

Για τις εγκληματικές ομάδες που διέπραξαν οργανωμένες ληστείες στην Ελλάδα δεν προκύπτει η εμπλοκή τους σε διεθνή εγκληματικά δίκτυα. Εξαίρεση αποτέλεσε η ομάδα που διέπραττε ληστείες και κλοπές σε κοσμηματοπωλεία, η ομάδα κυρίως των Σέρβων κακοποιών που δρούσε ως «παράρτημα» της περιβόητης και διεθνούς συμμορίας «Ροζ Πάνθηρες» με 150 ληστείες σε χρυσοχοεία στο ενεργητικό της σε 26 χώρες του κόσμου. Το «ελληνικό παράρτημα» αποτελούμενο από Σέρβους, Κροάτες και Μαυροβούνιους διέπραξε στη χώρα μας 38 ληστείες σε κοσμηματοπωλεία σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και στην ομάδα ήταν και μια 43χρονη πανύψηλη Σέρβα που στη δεκαετία του ’90 έπαιζε μπάσκετ σε αθηναϊκή ομάδα.

Η Ελληνική Αστυνομία το 2011 εντόπισε και εξάρθρωσε 127 εγκληματικές ληστρικές ομάδες και συνέλαβε 666 μέλη.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα των ομάδων στις ληστείες αποτελεί η χρήση βίας και η έλλειψη δισταγμού στη χρήση των πυροβόλων όπλων. Η βία ασκείται σε βάρος τόσο των θυμάτων όσο και κατά των διωκτικών αρχών που θα εμπλακούν μαζί τους. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις απόπειρες ληστειών είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο ή το σοβαρό τραυματισμό των θυμάτων, ακόμη και τρίτων προσώπων που βρίσκονταν τυχαία στον τόπο της ληστείας.

Τα μέσα που χρησιμοποιούνται για τη διάπραξη των ληστειών παρουσιάζουν ποικιλομορφία. Ο οπλισμός αποτελεί απαραίτητο μέσο των εγκληματικών ομάδων που διαπράττουν ληστείες. Υπήρξαν μάλιστα και περιπτώσεις όπου οι δράστες έφεραν και χειροβομβίδες. Ο οπλισμός τους προέρχεται από την παράνομη αγορά και η προμήθεια γίνεται από άλλες εγκληματικές ομάδες.

Στέλιος Παρασκευόπουλος, στον “Τύπο της Κυριακής”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.