Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Νέος μικροβιακός δείκτης καρδιακού κινδύνου

Απρίλιος 28th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Τι έδειξε έρευνα επιστημόνων από το Κλίβελαντ

http://www.newsbeast.gr/files/temp/30B9DA581C442B34D6C1D661FF1791CB.jpgΈνας νέος δείκτης καρδιαγγειακού κινδύνου ίσως προστεθεί σύντομα στους ήδη γνωστούς. Πρόκειται για το οξείδιο της τριμεθυλαμίνης ή TMAO το οποίο θεωρείται ότι παίζει ρόλο στην εναπόθεση της χοληστερίνης στα τοιχώματα των αρτηριών και στην αρτηριοσκλήρυνση.

Οι επιστήμονες του Ερευνητικού Ινστιτούτου Lerner της Κλινικής του Κλίβελαντ ανακάλυψαν ότι τα βακτήρια του στομάχου μετατρέπουν τα συστατικά ορισμένων τροφίμων όπως τα αυγά, το κόκκινο κρέας και το χοιρινό, σε ένα μεταβολίτη που ονομάζεται οξείδιο της τριμεθυλαμίνης ή TMAO. Ο ΤΜΑΟ συμβάλλει στην εναπόθεση της χοληστερίνης στα τοιχώματα των αγγείων και στην αρτηριοσκλήρυνση.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 40 υγιείς ενήλικες να τρώνε δυο βραστά αυγά καθημερινά. Μετά την βρώση των αυγών οι τιμές του ΤΜΑΟ στο αίμα των εθελοντών αυξάνονταν. Ωστόσο όταν οι συμμετέχοντες έπαιρναν αντιβίωση (η οποία εξολόθρευε και τα βακτήρια του στομάχου) πριν από την κατανάλωση των αυγών, οι τιμές του ΤΜΑΟ μειώνονταν. Σύμφωνα με τον επικεφαλής καρδιολόγο Dr Stanley Hazen αυτό αποδεικνύει ότι τα βακτήρια του στομάχου παίζουν σημαντικό ρόλο στην δημιουργία του ΤΜΑΟ.

Στη συνέχεια οι ερευνητές θέλησαν να δουν κατά πόσο τα υψηλά επίπεδα του οξειδίου της τριμεθυλαμίνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δείκτης πρόβλεψης του κινδύνου εμφράγματος ή εγκεφαλικού. Για το σκοπό αυτό μέτρησαν τις τιμές του σε 4.007 καρδιοπαθείς τους οποίους παρακολούθησαν επί τρία χρόνια. Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς οι οποίοι υπέστησαν έμφραγμα, εγκεφαλικό ή πέθαναν κατά τη διάρκεια της έρευνας είχαν και υψηλότερες από το μέσο όρο τιμές ΤΜΑΟ.

Συγκεκριμένα εκείνοι με τις υψηλότερες τιμές είχαν διπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων συγκριτικά με όσους ανήκαν στο 25% εκείνων με τις χαμηλότερες τιμές.

Τα ευρήματα των ερευνών υποδηλώνουν ότι ο ΤΜΑΟ θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως δείκτης πρόβλεψης καρδιαγγειακού κινδύνου αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για τη δράση του. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

 

vita.gr

This entry was posted on Κυριακή, Απρίλιος 28th, 2013 at 16:05 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply