Τα «αδύναμα» σημεία της ανακοίνωσης που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Δέκα ερωτήματα για τις βιαιοπραγίες των ΕΚΑΜ στις Φυλακές ΓρεβενώνΣειρά νέων ερωτηματικών προκαλεί η ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. με την οποία επιχειρεί να διαψεύσει  πρόσφατες αποκαλύψεις για κακοποίηση κρατουμένων στις φυλακές της Α2 Πτέρυγας των φυλακών Γρεβενών κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικού ελέγχου το Σάββατο 13 Απριλίου 2013 από άνδρες των ΕΚΑΜ και σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Στην ηλεκτρονική ανάρτησή του «Το Βήμα» αλλά και στην έκδοση της Πέμπτης 25/4 η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» παρουσίαζαν μαρτυρίες και έγγραφα του εκτελούντος χρέη ιατρού των φυλακών για ίχνη ξυλοδαρμού αλλά και χρήση ηλεκτρονικών εκκενωτών στα σώματα 28 κρατουμένων στη συγκεκριμένη πτέρυγα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., «με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα, που επαναφέρουν ή/και “συντηρούν” το ανύπαρκτο θέμα της κακοποίησης -από αστυνομικούς- κρατουμένων στις Φυλακές Γρεβενών, κατά, υπενθυμίζουμε τα ακόλουθα. Όπως έχουμε ήδη δημοσιοποιήσει οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με όλες τις νόμιμες διατυπώσεις, παρουσία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γρεβενών. Οι έλεγχοι έγιναν από τον Διευθυντή των Φυλακών και σωφρονιστικούς υπαλλήλους, με τη συνδρομή αστυνομικών δυνάμεων. Όλα τα παραπάνω προκύπτουν από επίσημες αναφορές και υπηρεσιακά έγγραφα των αρμοδίων εντεταλμένων και θεσμοθετημένων οργάνων της Πολιτείας (δικαστικών και αστυνομικών), στα οποία επισημαίνεται ότι δεν υπήρξε καμία βιαιοπραγία σε βάρος κρατουμένων. Ωστόσο, κάποιοι επιμένουν να υιοθετούν άκριτα ανώνυμες ή άλλες καταγγελίες ή επιστολές ή και “γνωματεύσεις” κρατούμενου γιατρού (έγκλειστου στις συγκεκριμένες Φυλακές, με πολυετή ποινή κάθειρξης για σοβαρά ποινικά αδικήματα), τον οποίο παρουσιάζουν ψευδώς ως “γιατρό των φυλακών”! Κάποιοι άλλοι εμφανίζονται ως “ειδικοί”, διατυπώνοντας μάλιστα και προσωπικές εκτιμήσεις περί των υποτιθέμενων τραυμάτων. Και όλα αυτά, προτού καν διερευνηθούν από τις αρμόδιες Κρατικές Αρχές, ως προς την αξιοπιστία, τη βασιμότητα ή τη σκοπιμότητα που τυχόν εξ-υπηρετούν».

Στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης όμως και άλλοι παράγοντες του σωφρονιστικού συστήματος παρατηρούσαν:

1. Αυτός που συνέταξε τη γνωμάτευση είναι κρατούμενος, εκτελών χρέη ιατρού με εντολή του διευθυντή των φυλακών αφού το κράτος δεν διαθέτει χρήματα για πληρωμή ιατρού αποκλειστικής απασχόλησης.

2. Ο συγκεκριμένος κρατούμενος ιατρός τύχαινε της εμπιστοσύνης της διεύθυνσης των φυλακών και είχε επιληφθεί πολλών περιστατικών με προβλήματα υγείας κρατουμένων.

3. Την εξέταση αλλά και τη σχετική γνωμάτευση για τα ίχνη κακοποίησης 28 κρατουμένων τη διεκπεραίωσε όχι από δική του πρωτοβουλία αλλά από εντολή του διευθυντή της φυλακής.

4. Τη σχετική γνωμάτευση την παρέδωσε ο ίδιος ο διευθυντής των φυλακών σε πολιτικά πρόσωπα.

5. Ένας άνθρωπος που κατηγορείται για αδικήματα δεν κρίνεται αυτομάτως «αφερέγγυος», όπως παρουσιάζεται στο σκεπτικό του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Δεκάδες ποινικοί χρησιμοποιούνται ως βασικοί μάρτυρες σε χιλιάδες δικογραφίες που συντάσσει η ΕΛ.ΑΣ.

6. Ο διευθυντής των φυλακών Γρεβενών δεν προχώρησε σε καμιά ενέργεια ώστε να γίνει εξέταση και από άλλον εξωτερικό ή επισκέπτη ιατρό για να επιβεβαιωθεί η γνωμάτευση του εκτελούντος χρέη ιατρού των φυλακών.

7. Υπάρχουν μαρτυρίες ότι ο δικαστικός λειτουργός και ο διευθυντής των φυλακών ήταν σε γραφείο του σωφρονιστικού καταστήματος την ώρα των αναφερομένων ελέγχων στα κελιά της Α2 Πτέρυγας.

8. Είναι δυνατόν μέσα σε λίγα λεπτά να υπήρξε συνεννόηση και συμπαιγνία 28 κρατουμένων της πτέρυγας αυτής -και κανενός άλλου από τις φυλακές Γρεβενών- και του εκτελούντος χρέη ιατρού φυλακών για να «στηθούν βασανιστήρια», σύμφωνα με το σκεπτικό;

9. Ανώτατοι αξιωματικοί άφηναν να εννοηθεί ότι τα τραύματα αυτά και τα ίχνη από τους ηλεκτρονικούς εκκενωτές ίσως έγιναν λίγο αργότερα από τον έλεγχο των αστυνομικών «στη διάρκεια συμπλοκής κρατουμένων για άγνωστους λόγους». Ωστόσο στη διάρκεια των ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ. είχαν βρεθεί κινητά και άλλα μικροαντικείμενα. Πώς άραγε -σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό- «τους ξέφυγαν τα… taser που χρησιμοποίησαν συμπτωματικά αμέσως μετά οι κρατούμενοι»; Αμέσως μετά τον έλεγχο των ΕΚΑΜ και τον έλεγχο του γιατρού οι κρατούμενοι κλείστηκαν στα κελιά τους. Στο συγκεκριμένο σημείο πάντως υπάρχουν κάμερες και μπορεί να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί.

10. Για την υπόθεση αυτή διενεργείται έρευνα από το υπουργείο Δικαιοσύνης, το αποτέλεσμα της οποίας προσπαθεί να προεξοφλήσει το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. μιλώντας για «δήθεν κακοποίηση κρατουμένων» και «εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων».

 

Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.