http://2.bp.blogspot.com/-YISexpmeJ04/UXoZ0QSQAdI/AAAAAAAB2es/wGY1LOomV5g/s1600/8294.jpgΟι τελευταίες εξελίξεις του Σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» του Υπουργείου Παιδείας για τη Δυτική Μακεδονία και η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου περί απαλλοτριώσεων της ΔΕΗ ήταν τα σημαντικότερα θέματα που συζήτησε στη χθεσινή της συνεδρίαση η Περιφερειακή Ένωση Δήμων.

Η ΠΕΔ χαρακτήρισε «θετικό γεγονός» ότι μένει το Πανεπιστήμιο, το οποίο αρχικά φαινόταν να χάνεται, ωστόσο υπογραμμίστηκε η σύγχυση που επικρατεί με το «συνομόσπονδο» και αποφάσισε να παρακολουθεί στενά το όλο θέμα. Επίσης ζήτησε να πάρει πίσω η κυβέρνηση τη δυσμενή παράγραφο για τις απαλλοτριώσεις.

«Μετά από μία δύσκολη περίοδο, κατά την οποία ετέθησαν σοβαρά ζητήματα για τη περιοχή μας και μετά από τις αποφάσεις της ΠΕΔ, καθώς και των δημοτικών συμβουλίων, αλλά και τις παρεμβάσεις των πολιτών και φορέων με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους, σήμερα επανεξετάζουμε τη μέχρι σήμερα πορεία της στάσης και της διεκδίκησής μας», υπογράμμισε η Παρασκευή Βρυζίδου.

Η πρόεδρος της επισήμανε: «Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ ήταν ένα σχέδιο που έπληττε την περιοχή μας. Έγιναν αγώνες, διεκδικήσεις κ.λ.π., έχουμε ήδη σήμερα ένα προεδρικό διάταγμα το οποίο διατηρεί το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ, ωστόσο όμως ακόμη δεν ξεκαθάρισε μέσα από το νόμο αν είναι ομοσπονδιακό ή παραμένει όπως ήταν πριν. Οπωσδήποτε δεν πρέπει να εφησυχάσουμε, αλλά να είμαστε σε επαφή με το υπουργείο Παιδείας, έτσι ώστε να κρατήσουμε όλη αυτή τη διαδικασία διεκδικίσιμη και σωστή.
Το Πανεπιστήμιο το θέλαμε ανεξάρτητο και αυτοδιοίκητο. Αυτή ήταν η θέση που εκφράσαμε σαν ΠΕΔ και όλοι οι φορείς. Αυτή τη στιγμή ανακοινώθηκε ένα συνομόσπονδο ίδρυμα, είναι ένα θετικό βήμα, αλλά δεν είναι αυτό που διεκδικούσαμε. Έτσι όπως ψηφίστηκε το Π.Δ. για το ΤΕΙ, ενδεχομένως και να τα αφήσει ως έχουν, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα, γι’ αυτό πρέπει να παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις. Βεβαίως από την τελείως αρνητική εξέλιξη που θα έφευγε το Πανεπιστήμιο είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά υπάρχου6ν δυσαρέσκειες σε επιμέρους τμήματα και πόλεις
».

Η Π. Βρυζίδου σημείωσε ότι «το κορυφαίο ζήτημα για τις απαλλοτριώσεις έπληξε την περιοχή μας διότι εμείς είμαστε κατ’ εξοχήν περιοχές που έγιναν και γίνονται μετεγκαταστάσεις χωριών. Έπρεπε να γίνουν παρεμβάσεις, τροποποιήθηκε κάποια παράγραφος, ουσιαστικά δεν νοιώθουμε όμως ασφαλείς. Επομένως, η ΠΕΔ συντονίζοντας το σύνολο των δήμων και κυρίως τα πληττόμενα χωριά θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές της, έτσι ώστε η περιρρέουσα ατμόσφαιρα να ενισχύει αυτή τη διεκδίκηση, με σκοπό και στο δικαστήριο οι δικαστές να προσανατολιστούν στη σωστή και δίκαιη κατεύθυνση για τις περιοχές μας, οι οποίες έχουν υποστεί τεράστια πλήγματα».

Επίσης, η πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, η οποία συμμετείχε στο συνέδριο – ημερίδα για τη Διαφάνεια των Δήμων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, είπε ότι συζητήθηκαν κορυφαία θέματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι, όπως αυτό με το Παρατηρητήριο, το οποίο «μας δεσμεύει να ξοδεύουμε τόσα χρήματα όσα είναι τα έσοδά μας. Δεν πρέπει να παρεκκλίνουμε απ’ αυτόν τον ετήσιο προ»υπολογισμό και τριμηνιαίο προγραμματισμό, ωστόσο όμως τα έσοδά μας δεν εξαρτώνται από εμάς, αλλά εξαρτώνται και από τα υπουργεία και την κεντρική κυβέρνηση η οποία καθυστερεί τις χρηματοδοτήσεις. Δεν μπορεί λοιπόν να υπάρχει αυτή η αυστηρή παρακολούθηση διότι η τήρησή της δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Στο τραπέζι μπήκαν επίσης η καταγραφή των δημόσιων συμβάσεων και πολλά άλλα, δεδομένα τα οποία πραγματικά δεν ξέρουμε, ίσως τελικά να μην υπάρχουν χρήματα και προκειμένου να μην ξοδεύουμε τίποτα, μας έχουν βάλει όλα αυτά τα εμπόδια για να μπορέσει ο ελληνικός λαός να ζήσει την πτώχευση της χώρας με ένα τέτοιο καθεστώς και κλίμα, το οποίο να μην το αντιλαμβάνεται απόλυτα που οφείλεται».

Τέλος, η ΠΕΔ ασχολήθηκε με ορισμό αντιπροσώπων σε διάφορες επιτροπές, ενώ τέθηκαν διάφορα ενημερωτικά θέματα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ στον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.