Η κρίση δεν άλλαξε τις συνήθειες, μόνο τις ποσότητες – Η Βαρβάκειος ετοιμάζεται για αυξημένη ζήτηση – Πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι

«Ο Ελληνας θα αγοράσει οβελία για το Πάσχα ακόμη και με δανεικά...»

Μπορεί η οικονομική κρίση να έχει περικόψει τις αγορές των Ελλήνων, δεν κατάφερε όμως να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και το πασχαλινό τραπέζι. «Είναι τέτοιο το έθιμο του Πάσχα για τους Έλληνες, που το κάθε σπίτι θα βάλει αρνί την Κυριακή στο τραπέζι. Μα είτε θα είναι ολόκληρο είτε ένα τέταρτο, ο Έλληνας το Πάσχα θα φάει αρνί, ακόμα και με δανεικά» δηλώνει στο «Βήμα» ο πρόεδρος κρεοπωλών της Βαρβακείου κ. Κλεάνθης Τσιρώνης.

Μπορεί οι καταναλωτές να μένουν πιστοί στις παραδόσεις και να μην αποχωρίζονται τόσο εύκολα τις παλιές συνήθειες λόγω της κρίσης, είναι όμως πιο συνετοί και υποψιασμένοι με τις αγορές τους, ελέγχοντας από νωρίς και ανά τακτά διαστήματα τις τιμές και την ποιότητα. Όπως διευκρινίζει ο κ. Τσιρώνης, «πλέον ο καταναλωτής κάνει έρευνα αγοράς για να αγοράσει τα απαραίτητα όσο το δυνατόν πιο φθηνά».

Παρ’ όλα αυτά, οι αγορές για τα αμνοερίφια του πασχαλινού τραπεζιού έχουν ξεκινήσει ήδη εδώ και δύο εβδομάδες, με τους καταναλωτές να είναι πιο ετοιμοπόλεμοι από πέρυσι, όταν η αγορά ξέμεινε ουσιαστικά από τον παραδοσιακό οβελία. Χαρακτηριστικό της μεγάλης ζήτησης είναι ότι πέρυσι, κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων πριν από την Κυριακή του Πάσχα, κατάστημα στη Βαρβάκειο πουλούσε κατά μέσο όρο 30.000 αμνοερίφια.

Αυτή τη στιγμή η τιμή για το αρνί και το κατσίκι κυμαίνεται στα 6 ευρώ, ενώ όσοι ετοιμάζονται για το πατροπαράδοτο κοκορέτσι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι η συκωταριά κοστίζει 4-5 ευρώ και τα έντερα 3-4 ευρώ. «Προσπαθούμε να κρατήσουμε χαμηλά τις τιμές» τονίζει ο κ. Τσιρώνης. «Όσο περνά ο καιρός όμως και πλησιάζουμε στο Πάσχα η τιμή θα αυξηθεί».

Το αρνί θέλει και τη σαλάτα του…

Εκτός όμως από τον παραδοσιακό οβελία, το πασχαλινό τραπέζι χρειάζεται και τα απαραίτητα συνοδευτικά του. Σε αντίθεση με την κρεαταγορά, υποτονική είναι η κίνηση στη λαχαναγορά της Βαρβακείου, παρ’ ότι οι τιμές θεωρούνται οικονομικές. Μ0εγαλύτερη αύξηση της κίνησης αναμένεται πάντως το τριήμερο από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, όπου οι καταναλωτές της τελευταίας στιγμής θα τρέξουν προκειμένου να προλάβουν να… στρώσουν το πασχαλινό τραπέζι.

«Το κρέας και τα λαχανικά είναι “ανάποδα” αντικείμενα» δηλώνει στο «Βήμα» ο κ. Βασιλόπουλος Κωνσταντίνος, πρόεδρος οπωροπωλών Βαρβακείου, και εξηγεί: «Ο πελάτης πρώτα θα ψάξει να βρει το καλό κρέας και μετά θα κοιτάξει για τη σαλάτα που θα το συνοδεύσει». Γεγονός που επιβεβαιώνεται από την αυξημένη κίνηση που παραδοσιακά παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Οι τιμές των λαχανικών και των φρούτων πάντως που μπορεί να βρει κανείς στους πάγκους της δημοτικής λαχαναγοράς είναι οι πιο οικονομικές ακόμα και από τα μεγάλα σουπερμάρκετ και τα συνοικιακά οπωροπωλεία. Χαρακτηριστικά οι ντομάτες, οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση αυτή την περίοδο, κυμαίνονται από 0,60 έως και 1,20 ευρώ το κιλό, τα μαρούλια είναι στα 50 λεπτά του ευρώ, οι πιπεριές στα 0,60 ευρώ και τα αγγουράκια στα 0,40 ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά το παζάρι στις τιμές των οπωροκηπευτικών είναι για τους εμπόρους καθημερινότητα, «ειδικά τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο αυτό έχει ενταθεί» υπογραμμίζει ο κ. Βασιλόπουλος. Όπως περιγράφει, «έχει τύχει πελάτης να αγοράζει μήλα και μπανάνες τα οποία κοστίζουν ένα ευρώ το καθένα και να έχει στην τσέπη του μόνο 1,5 ευρώ. Οπότε αναγκαστικά θα του κόψεις τα πενήντα λεπτά, αλλιώς θα φύγει».

Τα μαλάκια της Μεγάλης Εβδομάδας

Είτε έχουν προετοιμαστεί είτε όχι για το σούβλισμα του οβελία την Κυριακή του Πάσχα, οι καταναλωτές προσανατολίζουν τις αγορές τους στα θαλασσινά και στα νηστίσιμα προϊόντα – περίοδος νηστείας γαρ. Έτσι από τη Μεγάλη Δευτέρα την τιμητική τους στο μεσημεριανό τραπέζι έχουν τα χταπόδια, τα καλαμαράκια και τα οστρακοειδή. «Καθημερινά περνά πολύς κόσμος από την αγορά για να αγοράσει τα ψαρικά και τα θαλασσινά του. Τη Μεγάλη Εβδομάδα που ο Έλληνας νηστεύει, η κίνηση αυξάνεται» σχολιάζει στο «Βήμα» ο κ. Σπύρος Κοράκης, πρόεδρος της κεντρικής ιχθυαγοράς στη Βαρβάκειο.

Σύμμαχος των καταναλωτών της ιχθυαγοράς είναι και οι ίδιοι οι καταστηματάρχες με τις μειωμένες τιμές σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Όπως εξηγεί ο κ. Κοράκης, «οι τιμές σε όλα τα προϊόντα είναι 60% κάτω, σε μια προσπάθεια να είναι πιο προσιτές στο κοινό» και συμπληρώνει: «Ο Έλληνας δεν έχει περικόψει το είδος του ψαριού ή του θαλασσινού που αγόραζε πριν από την κρίση, αλλά την ποσότητά τους».

Πάντως στη Βαρβάκειο Αγορά θα μπορεί κανείς να βρει φρέσκα μαλάκια σε ικανοποιητικές τιμές. Ενδεικτικά, τα καλαμάρια κυμαίνονται από 14 έως 18 ευρώ το κιλό, η σουπιά στα 8,80 ευρώ, το θράψαλο στα 4 ευρώ, το χταπόδι στα 9 με 12 ευρώ -πριν από δύο χρόνια μάλιστα κόστιζε 16,80 ευρώ -, τα μύδια τιμώνται προς 2,8 ευρώ ενώ τα κυδώνια και οι γυαλιστερές είναι στα 8 ευρώ εφέτος.

Η κρίση αύξησε την κίνηση στη Βαρβάκειο

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αυξητική τάση των αθηναίων καταναλωτών ως προς τις αγορές τους στην Κεντρική δημοτική αγορά της Αθήνας. «Ολοένα περισσότεροι επισκέπτονται τη Βαρβάκειο αγορά γιατί είναι πιο φθηνά από τα σουπερμάρκετ και τα συνοικιακά καταστήματα» δηλώνει ο κ. Τσιρώνης και σχολιάζει: «Μέχρι και από τα βόρεια και νότια προάστια έρχονται τώρα, ενώ πριν από την κρίση ούτε που ήξεραν πού είναι η αγορά».

Παρ’ όλα αυτά η Βαρβάκειος δεν είναι προσβάσιμη για μεγάλη μερίδα κατοίκων εξαιτίας της έλλειψης υποδομών. «Δεν υπάρχει ούτε χώρος στάθμευσης αλλά ούτε και επαρκής αστυνόμευση» τονίζει ο κ. Βασιλόπουλος. «Επικρατεί άναρχη κατάσταση, την οποία πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι αρμόδιοι» καταλήγει.

Κωνσταντάτου Ελένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.