Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

O Deliveras έγινε «Γρεβενιώτης»

Ένα αναψυκτικό την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη;

Απρίλιος 26th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ακόμα και ένα κουτάκι «φουσκώνει» τον κίνδυνο κατά 20%

Eνα αναψυκτικό την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη;

Ακόμα και ένα κουτάκι σακχαρούχου αναψυκτικού την ημέρα ίσως αρκεί για να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου ΙΙ κατά σχεδόν 20%, δείχνει μεγάλη ευρωπαϊκή μελέτη, η οποία επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα προηγούμενων επιδημιολογικών ερευνών στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη στην επιθεώρηση Diabetologia, όσοι καταναλώνουν 350 ml αναψυκτικού με ζάχαρη την ημέρα (όσο περιέχει ένα κουτάκι) είναι 18% πιθανότερο να εμφανίσουν διαβήτη σε διάστημα 16 ετών, συγκριτικά με όσους δεν καταναλώνουν αναψυκτικά.

Ο κίνδυνος αυξάνεται μάλιστα γραμμικά με την κατανάλωση: Όσοι καταναλώνουν δύο κουτάκια την ημέρα κινδυνεύουν κατά 18% περισσότερο σε σχέση με όσους καταναλώνουν ένα κουτάκι και ούτω καθεξής.

Δεδομένου ότι ο κίνδυνος να εμφανίσει κανείς διαβήτη τύπου ΙΙ είναι περίπου 6% σε παγκόσμιο επίπεδο, η κατανάλωση ενός αναψυκτικού την ημέρα, χωρίς να υπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου, θα αύξανε το ρίσκο στο 7,08%.

Στατιστικά σημαντική αύξηση του κινδύνου δεν διαπιστώθηκε στην περίπτωση των χυμών και των αναψυκτικών που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά.

Τα ευρήματα

Η μελέτη, επισημαίνουν οι ερευνητές στο Imperial College του Λονδίνου, δείχνει ότι υπάρχει στατιστική σύνδεση ανάμεσα στα αναψυκτικά και τον διαβήτη, δεν αρκεί όμως για να αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι υπάρχει αιτιολογική σχέση.

Θεωρητικά, η σύνδεση θα μπορούσε να οφείλεται σε άλλους παράγοντες, όπως στο γεγονός ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν αναψυκτικά είναι πιθανότερο να μην προσέχουν τη διατροφή και την υγεία τους γενικά.

Οι ερευνητές φρόντισαν πάντως να αποκλείσουν άλλους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη, όπως η ηλικία, η παχυσαρκία και η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων.

Το γεγονός μάλιστα ότι η αύξηση που καταγράφηκε στον κίνδυνο φαίνεται να είναι ανεξάρτητη από την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων υποδεικνύει ότι τα αναψυκτικά δεν βλάπτουν επειδή είναι παχυντικά αλλά για άλλους λόγους, πιθανώς επειδή ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο του αίματος.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 27.000 ανθρώπων από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Ολλανδία) οι οποίοι συμμετείχαν σε μια μεγαλύτερη επιδημιολογική έρευνα για τη σχέση της διατροφής και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων με τον καρκίνο και τα χρόνια νοσήματα.

Τα ευρήματα βρίσκονται σε συμφωνία με προηγούμενες, αμερικανικές μελέτες, οι οποίες έδειχναν ότι η κατανάλωση ενός αναψυκτικού την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο κατά περίπου 20%.

ΤΟ ΒΗΜΑ

This entry was posted on Παρασκευή, Απρίλιος 26th, 2013 at 17:43 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply