Όλες έχουμε αμαρτήσει! Και όταν λέω “αμαρτήσει” αυτό που εννοώ είναι τα εγκλήματα που έχουμε διαπράξει εις βάρος της επιδερμίδας μας. Θυμήσου την τελευταία φορά που κοιμήθηκες χωρίς να έχεις κάνει ντεμακιγιάζ ή τότε που έσπασες το τεράστιο σπυράκι που χαλούσε την εικόνα σου (κι όμως, είχες ορκιστεί ότι δεν θα το ξαναέκανες ποτέ!). Αυτές συν πέντε ακόμη τραγικές συνήθειες μπορούν να καταστρέψουν την επιδερμίδα μας. Ποια είναι τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα; Εδώ στα έχουμε όλα συγκεντρωμένα!

Αμάρτημα no1: πέφτεις για ύπνο χωρίς ντεμακιγιάζ

Απαγορεύεται αυστηρά να πέφτεις για ύπνο χωρίς να έχεις κάνει ντεμακιγιάζ εκτός αν α) είσαι η Merilyn Monroe β) είσαι ηθοποιός και αυτό γίνεται στο πλαίσιο ενός ακόμα γυρίσματος. Σε κάθε άλλη περίπτωση είναι απαγορευτικό! Ειδικά αν έχεις μικτή ή λιπαρή επιδερμίδα, το make up που θα μείνει όλο το βράδυ στο πρόσωπό σου θα φράξει τους πόρους με αποτέλεσμα το επόμενο πρωί να δείχνεις θαμπή και πιθανότατα να έχεις ξυπνήσει και με σπυράκια!
Αυτό που μπορείς να κάνεις, τις φορές που γυρνάς εξαντλημένη μετά από πολλά cocktails με τις φίλες σου είναι να έχεις είτε στην τσάντα σου είτε δίπλα στο κομοδίνο σου μαντηλάκια ντεμακιγιάζ. Είναι πρακτικά, εύκολα στην εφαρμογή και δεν θα σου πάρει περισσότερο από μερικά λεπτά για να αφαιρέσεις το μακιγιάζ σου!

Αμάρτημα no2: Ηλιοθεραπεία ή solarium

Μπορεί αυτή την περίοδο να μην σε απασχολεί και τόσο, ωστόσο πρόκειται για ένα αμάρτημα που πρόκειται να επαναλάβεις με μεγάλη ευκολία όταν σου δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία (βλ. καλοκαίρι, ξαπλώστρα, ήλιος). Όμως, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο σοβαρά έως επικύνδινα όταν μιλάμε για το solarium.
“Τα solarium είναι συσκευές που εκπέμπουν φως κυρίως στο φάσμα της UVA ακτινοβολίας, διεγείροντας τα μελανοκύτταρα στην παραγωγή μελανίνης. Έτσι επιτυγχάνουν το μαύρισμα της επιδερμίδας, χωρίς να προκαλούν έγκαυμα ή εμφανείς ερεθισμούς. Ωστόσο, είναι πλέον γνωστό πως αυτό ακριβώς το φάσμα της υπεριώδους ακτινοβολίας προκαλεί τη φωτογήρανση και συμβάλλει στην ανάπτυξη καρκίνων του δέρματος. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η χρήση solarium από νεαρά ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο μελανώματος κατά 75%”, μας λέει η Χριστίνα Αντωνίου, καθηγήτρια δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εν τω μεταξύ, μην ξεχνάς να χρησιμοποιείς αντηλιακή κρέμα προσώπου όλο τον χρόνο! Η έκθεση μας στον ήλιο προκαλεί φωτογήρανση ή πιο απλά η νούμερο ένα αιτία γήρανσης του δέρματος!

Αμάρτημα no3: χρησιμοποιείς υπερβολική ποσότητα ενυδατικής

Το να ενυδατώνεις εντατικά την επιδερμίδα σου προκαλεί μόνο καλό. Σωστά; Λάθος! Κάποιες φορές μπορεί να έχει και αντίθετα αποτελέσματα. Αν το παρακάνεις με την ποσότητα ή απλώς έχεις λιπαρή επιδερμίδα, οι πόροι σου μπορεί εύκολα να φράξουν και αυτό να έχει σαν αποτέλεσμα την έκκριση σμήγματος.
Αν έχεις λιπαρή επιδερμίδα, δεν αντέχεις τις βαριές υφές ή απλώς χρησιμοποιείς πολύ ποσότητα προτίμησε ένα ενυδατικό προϊόν σε μορφή fluid. Είναι πολύ πιο ανάλαφρη!

Αμάρτημα no4: το παρακάνεις με το scrub ή τρίβεις έντονα την επιδερμίδα σου!


Ας το πάρουμε από την αρχή: είναι λάθος να πιστεύεις ότι όσο πιο πολύ τρίβεις την επιδερμίδα σου τόσο περισσότερο θα καθαρίσει σε βάθος! Από την άλλη το scrub μια στο τόσο δίνει λάμψη, φως και υγεία στο δέρμα σου. Αν, όμως, το κάνεις καθημερινά αφαιρείς όλο το υδρολιπιδικό φιλμ από την επιφάνεια του προσώπου σου. Το τελευταίο λειτουργεί προστατευτικά και αν για κάποιους λόγους καταστραφεί, το πρόσωπό μας θα δείχνει θαμπό και μουντό ενώ θα νιώθουμε την επιδερμίδα μας να μας τραβάει.
Άρα, κάθε πότε πρέπει να κάνω scrub για να μην φθείρω την επιδερμίδα μου; Δύο φορές την εβδομάδα τους ζεστούς μήνες και μια φορά την εβδομάδα τον Χειμώνα είναι μια καλή πρόταση για να διατηρήσεις την επιδερμίδα σου καθαρή αλλά χωρίς αυτή την αίσθηση τραβήγματος!

Αμάρτημα no5: αφαιρείς τα extensions βλεφαρίδων μόνη σου!

Αν και πρόκειται για ένα πιο σπάνιο αμάρτημα μπορεί να συμβεί! Όσες από εσάς έχετε δοκιμάσει τα extensions βλεφαρίδων το έχετε βιώσει: μετά από κάποιο διάστημα θέλεις να τις αφαιρέσεις. Και το κάνεις μόνη σου, τραβώντας τις. Οι ψεύτικες βλεφαρίδες τοποθετούνται πάνω στις αληθινές, οπότε δεν είναι καθόλου εύκολο να ξεχωρίσεις ποια είναι ποια με αποτέλεσμα όταν πας να τις τραβήξεις να κάνεις ζημιά και στις δικές σου αληθινές.
Η λύση σε αυτή την περίπτωση είναι μια: να επισκεφτείς την ειδικό που στις τοποθέτησε! Αυτή και μόνο αυτή θα τις αφαιρέσει σωστά!

Αμάρτημα no6: σπας (για μια ακόμη φορά!) το σπυράκι σου!

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από ένα σπυράκι που βγήκε την πιο ακατάλληλη στιγμή! Όχι, όμως, γιατί αν το σπάσεις θα γεμίσεις. Το τελευταίο είναι απλώς ένας ακόμη αστικός μύθος! Η δερματολόγος Βάλια Μασάτου εξηγεί: “Δεν είναι απαραίητο ότι θα γεμίσεις σπυράκια εάν σπάσεις κάποιο αλλά ο κίνδυνος υπάρχει εάν δεν έχεις καθαρά χέρια και δε χρησιμοποιήσεις αντισηπτικό πριν και μετά τη διάνοιξη. Καλό πάντως είναι να το αποφεύγουμε-ειδικά το πολύ ζούληγμα-διότι πολλές φορές μένουν σημάδια”.
Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να τοποθετήσεις μια κρέμα με σαλικυλικό οξύ τοπικά ή να βάλεις πάνω στο σημείο οδοντόκρεμα. Θα νιώσεις ένα πολύ ελαφρύ κάψιμο και το σπυράκι θα ξεραθεί αν επαναλάβεις κάποιες φορές.

Αμάρτημα no7: δεν κοιμάσαι πολύ!


Ήξερες ότι το βράδυ ο ρυθμός ανανέωσης των κυττάρων βρίσκεται στο απόγειο της; Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι όλοι οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο σωστός ύπνος είναι από τα βασικότερα μυστικά ομορφιάς.
Και μπορεί μέσα στον πανικό της καθημερινότητας ο οχτάωρος ύπνος να θεωρείται πολυτέλεια, όμως πραγματικά πρέπει να κάνεις αυτό το δώρο στον εαυτό σου ή τουλάχιστον να του εξασφαλίσεις 7 ώρες ποιοτικού ύπνου.

Νατάσα Μπερέκου – www.tlife.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.