Συνεδριάζει την Πέμπτη το απόγευμα το Υπουρικό Συμβούλιο

Νέος γύρος ενδοκυβερνητικής έντασης μετά το μήνυμα Βενιζέλου

Νέος γύρος έντασης μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων ξέσπασε, παραμονές της κατάθεσης και συζήτησης στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου, που αποτελεί επί της ουσίας το προϊόν της συμφωνίας κυβέρνησης και τρόικας.

Με μια κίνηση που εξέπληξε τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και ενίσχυσε το κλίμα εκνευρισμού στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος – ενώ και ο άλλος κυβερνητικός εταίρος ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης ήταν στις Βρυξέλλες – επέλεξε να στείλει σαφές μήνυμα ότι το κόμμα του και ο ίδιος δεν είναι «κομπάρσος», αλλά αποτελεί ισότιμο κυβερνητικό εταίρο.

Αυτή η νέα κυβερνητική κρίση δεν εκτιμάται, από ανώτατες κυβερνητικές πηγές, ότι θα προκαλέσει προβλήματα στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ενώ στο θέμα δεν αποκλείεται να αναφερθεί το απόγευμα της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που ανακοινώθηκε το πρωί της Τετάρτης.

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να μιλήσει για τρέχοντα ζητήματα και η συνεδρίαση αυτή, εκτιμάται ότι αποτελεί και μια καλή ευκαιρία να στείλει προς πάσα κατεύθυνση πολλά μηνύματα, τόσο στους κυβερνητικούς εταίρους, όσο και στους υπουργούς του, ενώ μένει ανοικτό το θέμα του ανασχηματισμού για μετά το Πάσχα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θεωρούν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο καταψήφισης του πολυνομοσχεδίου, με το σκεπτικό ότι κανένας από τους κυβερνητικούς εταίρους, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ, δεν θέλει να χρεωθεί μια αρνητική εξέλιξη.

Και αυτό, διότι, όπως λένε, κανείς δεν επιθυμεί κατά βάθος να είναι η αίτια που θα υπάρξει εμπλοκή με το θέμα των δόσεων και άρα καθυστέρηση στην εκταμίευση των χρημάτων που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία.

Το ηχηρό παρών Βενιζέλου

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη διαδικασία ψηφοφορίας του πολυνομοσχεδίου που αποτελεί το «διαβατήριο» για να εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις και πρέπει, σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό να ψηφιστεί ως την Κυριακή των Βαϊων, το ΠαΣοΚ θεώρησε σκόπιμο να δηλώσει ένα ηχηρό παρών.

Ο κ. Βενιζέλος, κατά τη χθεσινή σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα με αντιπροσωπεία του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, τηλεφώνησε και ζήτησε να συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο διάταξη που θα προβλέπει την άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, πρόνοια για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, αλλά και βελτιώσεις στους όρους αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Επίσης, από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, τέθηκε το θέμα να μην καταβάλλουν το ειδικό τέλος επί των ακινήτων (το λεγόμενο χαράτσι) οι μακροχρόνια άνεργοι και οι οικογένειες χωρίς έστω έναν εργαζόμενο.

Ενοχλημένος ο Σαμαράς, απορεί ο Στουρνάρας

Η κίνηση του κ. Βενιζέλου προκάλεσε την έντονη ενόχληση τόσο του υπουργού Οικονομικών, όσο και του ίδιου του Πρωθυπουργού, που δεν κατανόησαν για ποιο λόγο έγινε στην παρούσα φάση, αν και διατυπώθηκε από υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή η θεωρία περί «δημιουργίας τεχνητής έντασης για εσωτερική κατανάλωση».

Ο κ. Στουρνάρας σε συνομιλητές του έλεγε ότι δεν κατανοεί το λόγο της κίνησης του ΠαΣοΚ και μιλούσε για έκπληξη από τη στάση του κ. Βενιζέλου, ενώ κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξουν οι υφιστάμενες διατάξεις, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά.

Μάλιστα, οι ίδιοι παράγοντες διευκρίνιζαν ότι δεν υπάρχει χρόνος, το νομοσχέδιο πρέπει να κατατεθεί αύριο, ενώ στην περίπτωση που γίνει δεκτό το αίτημα του ΠαΣοΚ, απαιτείται νέος κύκλος συζητήσεων με την τρόικα και συμπλήρωναν πως κεντρική απόφαση του Πρωθυπουργού είναι να τεθεί με ένταση το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση τον προσεχή Ιούνιο στην νέα επίσκεψη των εκπροσώπων των πιστωτών.

«Δεν είμαστε κομπάρσοι»

Από την άλλη πλευρά, στο ΠαΣοΚ είναι σαφές ότι υπάρχει μεγάλη ενόχληση για τους χειρισμούς του Πρωθυπουργού, αλλά και του κ. Στουρνάρα στο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ εκπέμπεται μεγάλη δυσαρέσκεια, διότι φαίνεται καθαρά, όπως λενε στην Ιπποκράτους, ότι ο κ. Σαμαράς επιχειρεί να αποκομίσει τη μερίδα του λέοντος από τη συμφωνία με την τρόικα.

«Διαμορφώνεται ένα κλίμα στην κοινή γνώμη ότι τα όποια θετικά αποτελέσματα της συμφωνίας με την τρόικα, ήταν αποτέλεσμα των κινήσεων κυρίως του Πρωθυπουργού και δευτερευόντως του υπουργού Οικονομικών. Κυρίως ακούγεται το Μέγαρο Μαξίμου και οι υπόλοιποι είμαστε κομπάρσοι» λένε με επικριτική διάθεση στελέχη του ΠαΣοΚ.

Στην Ιπποκράτους θεωρούν ότι πρέπει να κατανοήσει ο κ. Σαμαράς και η ηγετική ομάδα της ΝΔ, πως το ΠαΣοΚ είναι ισότιμος κυβερνητικός εταίρος και δεν αποτελεί απλά στήριγμα της κυβέρνησης και άρα δεν πρέπει να το υπολογίζουν.

Για άγχος Βενιζέλου μιλάνε στο Μαξίμου

Από το πρωθυπουργικό γραφείο, δεν επιλέγουν τη μετωπική σύγκρουση, αλλά υποστηρίζουν ότι στο πολυνομοσχέδιο αποτυπώνεται η συμφωνία με την τρόικα και για τα όσα θέτει το ΠαΣοΚ έχει αρχίσει η συζήτηση με την τρόικα για να οριστικοποιηθούν τον προσεχή Ιούνιο, όπως π.χ. για τη μείωση των έμμεσων φόρων (μείωση ΦΠΑ στην εστίαση).

Σε χαλαρούς τόνους, υπογραμμίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου ότι υπάρχει άγχος στο ΠαΣοΚ και ο κ. Βενιζέλος σπεύδει να καρπωθεί τα θετικά της συμφωνίας με άγαρμπο τρόπο. Μάλιστα, τονίζουμε με νόημα ότι δεν κατανοούν τη στάση του κ. Βενιζέλου και λένε ότι πριν περίπου δέκα ημέρες έγινε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου επικυρώθηκε η συμφωνία με την τρόικα και άρα οι πρόεδροι του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, ήταν πλήρως ενήμεροι για το περιεχόμενο των συζητήσεων και του πλαισίου, το οποίο και ενέκριναν.

Βέβαια το ΠαΣοΚ φαίνεται ότι δεν ικανοποιείται και πιέζει να επανακαθορίσει το πλαίσιο της συνεργασίας των τριών εταίρων και ουσιαστικά να υπάρξει επαναπροσδιορισμός της προγραμματικής συμφωνίας.

Όμως, στην Ιπποκράτους έχουν άλλη θεωρία και υποστηρίζουν, σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση ότι οι οι προτάσεις του ΠαΣοΚ και οι πρωτοβουλίες του διέπονται πάντα από το ίδιο αίσθημα ευθύνης. Αλλά δεν μπορεί κάποιοι να σηκώνουν το βάρος και  να πληρώνουν το κόστος και κάποιοι άλλοι να θέλουν να δρέψουν τους όποιους καρπούς.

Βασική επιδίωξη του ΠαΣοΚ είναι να δείξει στην κοινή γνώμη ότι υπάρχουν ορισμένες προτάσεις του, τις οποίες η κυβέρνηση υιοθετεί και προχωρεί, όπως π.χ. προ ημερών το ταμείο γενεών που θα δημιουργηθεί με μελλοντικά έσοδα από υδρογονάνθρακες, ρυθμίσεις για την ανεργία, κ.α.

Οι προτάσεις του ΠαΣοΚ

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θα ήθελε να ενσωματώνονται οι προτάσεις του κόμματός του και να μη σχηματίζεται η εντύπωση ότι υπάρχει μια μονοκομματική κυβέρνηση που στηρίζει απλά το ΠΑΣΟΚ

Στο ΠαΣοΚ επιμένουν ότι η συνεννόηση με την τρόικα θεωρείται εφικτή εφόσον δικό της κριτήριο είναι το συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και εφόσον ήδη έχει συνυπολογισθεί σε μεγάλο βαθμό η απώλεια εσόδων ΦΠΑ, ενώ έθεσε και το θέμα να προχωρήσει η συζήτηση για την μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα ώστε να έχουμε θετική κατάληξη πριν την έλευση της τρόικας.

Ακόμη, το ΠαΣοΚ ζήτησε να συμπεριληφθούν διατάξεις που θα προωθούν την εφαρμογή της πρότασης (που κατέστη και απόφαση των πολιτικών αρχηγών) για το άμεσο πρόγραμμα ανάσχεσης της ανεργίας, αλλά και ρυθμίσεις για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων.

Να βελτιωθούν οι διατάξεις που αφορούν τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να καταστούν αυτές λειτουργικές και να φέρουν θετικά αποτελέσματα στα έσοδα.

Συγκεκριμένα προτάθηκε να ισχύσουν οι ρυθμίσεις και για τις οφειλές του 2013, όπως και να μπορούν να τις αξιοποιήσουν οφειλέτες που έχουν ενταχθεί σε παλαιότερες δυσμενέστερες ρυθμίσεις.

 

Ραβανός Αρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.