Το 2012 αντιπροσώπευαν το 13,4% της συνολικής κατανάλωσης

Καλπάζει η ζήτηση για λαθραία τσιγάρα

Σύμφωνα με την έρευνα STAR της KPMG, τα παράνομα τσιγάρα στην Ελλάδα το 2012 ανήλθαν στο 13,4% της κατανάλωσης από 10,1% το 2011, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση  μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία μέτρηση που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2012, έδειξε περαιτέρω αύξηση και τα τσιγάρα που δεν προορίζονταν για την εγχώρια αγορά έφτασαν στο 15,7% της κατανάλωσης.

Οι απολεσθέντες φόροι για το 2012, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παπαστράτος, υπολογίζονται σε 430 εκατ. ευρώ. Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν τα λεγόμενα illicit whites, δηλαδή «σήματα» τσιγάρων που διακινούνται αποκλειστικά στην παράνομη αγορά, αντιπροσωπεύοντας το 2012 περίπου τα 6 από τα 10 παράνομα τσιγάρα που καταναλώνονται στη χώρα μας.

Στην ΕΕ, το 2012 καταναλώθηκαν 65,5 δισ. παράνομα τσιγάρα, μέγεθος που ξεπερνά τις νόμιμες αγορές της Γαλλίας και της Πορτογαλίας μαζί, με κύριες πηγές προέλευσης την Πολωνία, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία και τη Ρωσία, ενώ οι απώλειες φορολογικών εσόδων για τα κράτη μέλη ΕΕ εκτιμώνται σε 12,5 δισ. ευρώ.
Το νέο φαινόμενο στην ελληνική αγορά είναι η αύξηση του παράνομου χύμα καπνού που διακινείται κυρίως στις λαϊκές αγορές αλλά και στο Διαδίκτυο. Εκτιμάται ότι με κάθε 10 τόνους παράνομου χύμα καπνού που διατίθεται στην αγορά, το ελληνικό δημόσιο έχει απώλειες φόρων ύψους 2 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι σύμφωνα με εργαστηριακές αναλύσεις της εταιρείας, σε παραποιημένα προϊόντα καπνού έχουν βρεθεί μεταξύ άλλων τρίχες ζώων, φτερά και κομμάτια πλαστικού, καθώς τα προϊόντα αυτά δεν υπόκεινται σε κανέναν ποιοτικό έλεγχο και παράγονται σε χώρους που δεν πληρούν στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος κ. Νικήτας Θεοφιλόπουλος δήλωσε: «Σε συνέχεια της μεγάλης συμφωνίας που υπογράψαμε πρόσφατα με την Ελληνική Κυβέρνηση σχετικά με την αγορά ελληνικών καπνών, ξεκινάμε εκστρατεία κατά του παράνομου χύμα καπνού που εμφανίζει ραγδαία αύξηση και λέμε ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΧΥΜΑ ΚΑΠΝΟ. Από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ξεκινήσαμε την καμπάνια ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΣΙΓΑΡΑ, η εταιρεία μας έχει χρηματοδοτήσει δράσεις για την ενημέρωση των καταναλωτών, την ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής των διωκτικών αρχών, την εκπαίδευση των στελεχών τους, την αγορά και καταστροφή μηχανημάτων της καπνοβιομηχανίας «ΚΕΡΑΝΗΣ», ενώ θα καλύψει και τις δαπάνες για την καταστροφή κατασχεμένων τσιγάρων, πρώτων υλών και μηχανολογικού εξοπλισμού.

Επιτρέψτε μου, επίσης, να πω ότι θα πρέπει και οι πολίτες να ευαισθητοποιηθούν και να αντιληφθούν ότι αυτοί που πωλούν παράνομα τσιγάρα και χύμα καπνό είναι μέλη εγκληματικών οργανώσεων που αποκομίζουν τεράστια κέρδη και στερούν θέσεις εργασίας από ένα κλάδο που απασχολεί 50.000 εργαζόμενους και συνεισφέρει περίπου το 7% των εσόδων της χώρας».

Σημειώνεται ότι η KPMG, διεξάγει αυτή την  έρευνα από το 2006, στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Philip Morris International, μητρικής εταιρείας της Παπαστράτος, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών-μελών της ΕΕ. Τα αποτελέσματα των ερευνών κοινοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

ΔΟΛ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.