Το ΥΠΕΞ δεν επιβεβαιώνει επισήμως την απελευθέρωσή τους , σε ανακοίνωσή του

Θρίλερ με τους απαχθέντες Μητροπολίτες στη Συρία

Σε θρίλερ εξελίσσεται η απελευθέρωση των δύο Μητροπολιτών. Ενώ νωρίς το απόγευμα η χριστιανική οργάνωση l’ Œuvre d’ Orient, με ανακοίνωσή της την οποία αναμετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι «οι δύο Μητροπολίτες φέρεται ότι βρίσκονται ήδη στην ορθόδοξη εκκλησία του Προφήτη Ηλία στο Χαλέπι», το βράδυ  τα δεδομένα άλλαζαν.

Η ανακοίνωση της l’ Œuvre d’ Orient έκανε λόγω για απελευθέρωσή τους το μεσημέρι (περί τις 4.00 μ.μ. ώρα Ελλάδος) αλλά όπως ανέφερε στο «Βήμα» στενός συνεργάτης του πατριάρχη Αντιοχείας δεν υπήρχε επικοινωνία μαζί τους. Στις εννέα το βράδυ της Τρίτης, και έχοντας περάσει περί τις πέντε ώρες, εξακολουθούσε να μην υπάρχει καμία τηλεφωνική ή εκ τους σύνεγγυς επικοινωνία με τους απαχθέντες.

Στην υπόθεση παρενέβη η Αντιοχειανή Ορθόδοξη Χριστιανική Αρχιεπισκοπή Βορείου Αμερικής από όπου ο Μητροπολίτης κ. Φίλιππος εξαναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει ως «ανακριβείς τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για απελευθέρωση των δύο Σύριων Μητροπολιτών και μεταδόθηκαν από Μέσα Ενημέρωσης δυτικών χωρών αλλά και της Μέσης Ανατολής».

Mέχρι και λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης και ενώ οι πληροφορίες που έφεραν τους δύο ιεράρχες να έχουν απελευθερωθεί εντούτοις δεν υπήρχε καμία επικοινωνία τους με το Πατριαρχείο Αντιοχείας.

Ορισμένες πηγές επέμεναν ότι αφέθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης ελεύθεροι σε ερημική περιοχή. Ομως οι πληροφορίες δεν επιβεβαιωνόντουσαν. Σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες ελέγχονται έχουν απελευθερωθεί και κρυφτεί στην περιοχή των συνόρων Τουρκίας – Συρίας και θα εμφανιστούν το πρωί.

Ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιγνάτιος απηύθυνε έκκληση σε όλους όσους έχουν την δυνατότητα να επικοινωνήσουν με το Πατριαρχείο ώστε να δώσουν την οποιαδήποτε πληροφορία. Ο ίδιος μαζί με στενούς του συνεργάτες προσπαθούσε να αποσαφηνίσει την κατάσταση ενώ βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με ανώτερα στελέχη του καθεστώτος Ασαντ τα οποία δήλωναν αδυναμία να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση καθώς τα όποια γεγονότα εκτυλίσσονταν στα σύνορα με την Τουρκία.

Οπως μάλιστα αναφέρουν συνεργάτες του συροϊακωβίτη μητροπολίτη Yohanna Ibrahim στο «Βήμα» «είμαστε περίλυποι. Από την μια μας λένε ότι απελευθερώθηκαν και από την άλλη τόσες ώρες μετά δεν υπάρχει καμία επικοινωνία. Δεν ξέρουμε τι να υποθέσουμε και που βρίσκονται οι άνθρωποί μας».

Διαβάστε εδώ την  ανακοίνωσης της Αντιοχειανής Ορθόδοξης Χριστιανικής Αρχιεπισκοπής Βορείου Αμερικής.

Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Αναφορικά με τις πληροφορίες στα Μέσα Ενημέρωσης περί απελευθέρωσης του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλου, το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώνει τα έξης:

«Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η απαγωγή του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλου και του Συρορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Γρηγόριου Yohanna Ibrahim παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή όλες τις εξελίξεις και τις σχετικές πληροφορίες.

Τις τελευταίες ώρες, δημοσιεύονται σε διεθνή και ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης πληροφορίες, από διάφορες πηγές, ότι απελευθερώθηκαν οι δύο απαχθέντες Μητροπολίτες.

Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως.

Για οποιαδήποτε επιβεβαιωμένη εξέλιξη θα υπάρξει ανακοίνωση».

Αντωνιάδου Μαρία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.