Για τη δημιουργία πρότυπου στίβου εκπαίδευσης πυροσβεστών

Με βραβείο καινοτομίας βραβεύτηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πτολεμαΐδας και ο Αρχιπυροσβέστης Ιωάννης Τσουκαλίδης, χάρη σε ιδέα του οποίου διαμορφώθηκε η σοφίτα που στεγάζει την Π.Υ. Πτολεμαΐδας σε χώρο εκπαίδευσης των πυροσβεστών.

Ειδικότερα, σε εκδήλωση του πυροσβεστικού σώματος με θέμα «Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον» στις 17 Απριλίου, στην αίθουσα του 199- Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ. στο Χαλάνδρι, πραγματοποιήθηκε τελετή βράβευσης πυροσβεστών οι οποίοι διέπραξαν διακεκριμένες πυροσβεστικές πράξεις που συμβάλουν στην προώθηση της πυροσβεστικής ιδέας, στην εμπέδωση πνεύματος εργασιακής συνείδησης και εμπιστοσύνης και στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και ασφάλειας. Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πτολεμαΐδας, Αντιπύραρχος Άγγελος Κυρίτσης και ο Αρχιπυροσβέστης Ιωάννης Τσουκαλίδης, ο οποίος είχε και την ιδέα για τη δημιουργία και το στήσιμο του πρότυπου στίβου εκπαίδευσης των πυροσβεστών στη σοφίτα του κτηρίου που στεγάζει την Π.Υ. Πτολεμαΐδας.

Η αναγνώριση μάλιστα από το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος της καινοτόμας αυτής δομής εκπαίδευσης πυροσβεστών φέρνει ένα βήμα κοντύτερα το αίτημα της Π.Υ. Πτολεμαΐδας για παραχώρηση έκτασης από το Δήμο Εορδαίας για τη δημιουργία ενός πρότυπου πάρκου εκπαίδευσης πυροσβεστών από όλη τη Χώρα και γιατί όχι από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Ο Αρχιπυροσβέστης Ιωάννης Τσουκαλίδης, δήλωσε ότι «πριν δυόμισι χρόνια με αφορμή κάποια συμβάντα, ξεκίνησε η αναζήτηση ατομικού εξοπλισμού και τρόπων εκπαίδευσης των πυροσβεστών σε δύσκολες καταστάσεις- διότι διαθέτει το αρχηγείο της Πυροσβεστικής κάποια μονάδα εκπαίδευσης αλλά είναι δύσκολο για εμάς να την προσεγγίσουμε. Μέσω διαδικτύου αποκτήσαμε επαφή με αμερικανούς εκπαιδευτές πυροσβεστών, οι οποίοι μάς έστειλαν κάποια σχέδια τα οποία χρησιμοποιήσαμε. Βρήκαμε και τα υλικά που χρειαζόμασταν κι αρχίσαμε και στήσαμε το στίβο εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να μπορούμε σήμερα να εκπαιδευόμαστε σε δύσκολες καταστάσεις». Σημείωσε ότι η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται, καθώς ήδη στήνονται άλλα τρία εμπόδια για διαφορετικού είδους συμβάντα, καθώς στόχος είναι να εξελιχθεί το ζήτημα της εκπαίδευσης των πυροσβεστών. «Το πρόβλημα είναι ότι αναζητάμε έναν μεγαλύτερο χώρο για να στεγάσουμε το στίβο εκπαίδευσης αλλά και να επεκτείνουμε το χώρο εκπαίδευσής μας, καθώς καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε σε απρόσμενα συμβάντα κι αυτά θέλουμε να αναπαραστήσουμε. Γι’ αυτό ζητάμε από το Δήμο την παραχώρηση ενός χώρου για το στήσιμο ενός πάρκου εκπαίδευσης πυροσβεστών».

Την χαρά και ικανοποίησή του για τη βράβευση της Π.Υ. Πτολεμαΐδας στο πρόσωπό του και του Αρχιπυροσβέστη Ι. Τσουκαλίδη για την κατασκευή του στίβου εκπαίδευσης των πυροσβεστών αλλά και το ζήλο και τον επαγγελματισμό που επιδεικνύουν σε θέματα εκπαίδευσης, εξέφρασε ο Διοικητής της υπηρεσίας, Αντιπύραρχος Άγγελος Κυρίτσης, διότι, όπως σημείωσε, μια κατασκευή από μόνη της, χωρίς να πλαισιώνεται από το κατάλληλο έμψυχο δυναμικό θα ήταν ανεπαρκής. Εκθείασε το προσωπικό της υπηρεσίας, λέγοντας ότι «μόνοι τους επιζητούν την εκπαίδευση και την βελτίωση των ικανοτήτων τους. Είναι χαρά και τιμή να είμαι Διοικητής σε αυτούς τους υπαλλήλους. Επίσης είναι τυχερή η περιοχή που έχει μια υπηρεσία που μπορεί να τους προσφέρει τα μέγιστα», δήλωσε, δεσμευόμενος ότι η Διοίκηση θα είναι αρωγός στα σχέδια των υπαλλήλων για τη δημιουργία του πυροσβεστικού πάρκου.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δυτικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ανδρεόπουλος χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε από πολλούς φορείς αλλά και από την ηγεσία της Πυροσβεστικής η δημιουργία του πρότυπου αυτού χώρου προσομοίωσης εκπαίδευσης. «Σε αυτό το κομμάτι έχουμε βρει αρωγούς και την τοπική αυτοδιοίκηση και τη φυσική μας ηγεσία. Ήδη το αρχηγείο δεσμεύτηκε να μάς παρέχει όποια εφόδια μπορεί άμεσα και χρειάζονται για να καλύψουμε κάποια άλλα σενάρια εκπαίδευσης και ο η Τ.Α. (Δήμος Εορδαίας) να μας δώσει τον κατάλληλο χώρο για κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα. Όχι μόνο να στεγάσουμε το καινούριο κτήριο της Πυροσβεστικής αλλά να φτιάξουμε και το πρότυπο πάρκο εκπαίδευσης το οποίο δεν υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα».

Το μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Μόνιμων Πυροσβεστών Δυτικής Μακεδονίας Χρήστος Γαβριηλίδης, ανέφερε ότι υπάρχει θετική ανταπόκριση από το Δήμο Εορδαίας για την ικανοποίηση του αιτήματος παραχώρησης έκτασης 4 στρεμμάτων τουλάχιστον για τη δημιουργία πάρκου εκπαίδευσης πυροσβεστών, αν και το θέμα αυτό θα συζητηθεί εκτενέστερα σε συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τις επόμενες μέρες. Σημείωσε μάλιστα ότι ο χώρος αυτός θα μπορούσε να λειτουργεί ως χώρος εκπαίδευσης όχι μονάχα για τους πυροσβέστες της Ελλάδας αλλά να καταστεί χώρος αναφοράς για τους πυροσβέστες της Βαλκανικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ στον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.