Στόχος των μεγιστάνων που την προωθούν η καλύτερη κατανόηση μεταξύ των δύο χωρών

Αμερικανική δωρεά - μαμούθ για υποτροφίες στην ΚίναΟμάδα Αμερικανών Κροίσων με επικεφαλής των Στιβ Σβάρτσμαν, ιδρυτή και πρόεδρο της εταιρίας επενδύσεων Blackstone και έκτο στον πίνακα του Forbes για τους Αμερικανούς δισεκατομμυριούχους, δημιούργησε Ίδρυμα Υποτροφιών για σπουδαστές από όλο τον κόσμο οι οποίοι θα κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο Τσινγουά του Πεκίνου, ενός από τα πιο σημαντικά ακαδημαϊκά ιδρύματα του κόσμου. Πρόκειται για δωρεά 300 εκατ. δολαρίων, κατά 100 εκατ. δολάρια περίπου μεγαλύτερη του βρετανικού ιδρύματος διεθνών υποτροφιών Rodes και καταγράφεται ως η μεγαλύτερη δωρεά ιδιωτών στον χώρο της επιστημονικής κατάρτισης. Τη σημασία της υπογράμμισαν και χαιρέτισαν οι πρόεδροι ΗΠΑ και Κίνας κ.κ. Μπαράκ Ομπάμα και Σι Τζινπίγκ με τηλεγράφημα τους στον κ. Σβάρτσμαν.

Το πρόγραμμα σπουδών των υπότροφων, το οποίο εγκαινιάζεται το 2016, θα παρέχει δίπλωμα πολιτικών επιστήμων, διεθνών σχέσεων, οικονομίας,  επιχειρήσεων και μηχανικής. Θα αρχίζει τον Ιούνιο με σεμινάρια εντατικής μάθησης όλο το καλοκαίρι, θα περιλαμβάνει μάθημα για τον κινεζικό πολιτισμό, εισαγωγή στη φιλοσοφία των μανδαρίνων και διάφορα σεμινάρια στη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους του πανεπιστήμιου Τσινγουά.

Οι υπότροφοι δεν θα ξεπερνούν τους 200 το χρόνο, με 90 από τις ΗΠΑ, 40 από την Κίνα και οι υπόλοιποι από την Ευρώπη, την Ασία, τη Νότιο Αμερική και την Αυστραλία. Θα ζουν σε διαμερίσματα οκτώ δωματίων, με ένα καθιστικό και θα υπάρχει ένα αμφιθέατρο αρχιτεκτονικό αντίγραφο της Σχολής Κένεντι του Χάρβαρντ.

Η δημιουργία του Ιδρύματος, λέγουν αμερικανικές πήγες, εκφράζει την τεραστία σημασία της Κίνας στα παγκόσμια δρώμενα αλλά και του ενδιαφέροντος της Γουόλ Στριτ να διατηρήσει και να ενισχύσει τις οικονομικές και πιστωτικές γέφυρες με τον αναδυόμενο ασιατικό κολοσσό σε μια εποχή που άρχισαν να μαζεύονται σύννεφα στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Πεκίνου. Σε δηλώσεις του ο 66χρονος κ. Σβαρτσμαν τόνισε ότι στόχος του είναι «να περιορίσει και να εξαλείψει τις εντάσεις» που σημειώνονται μεταξύ των δυο χωρών «μορφώνοντας τους ηγέτες των μελλοντικών  γενεών».

Εκείνο που τον  ανησυχεί, πρόσθεσε, είναι ότι καθώς η οικονομία της Κινάς αναπτύσσεται δυο και τρεις φορές ταχύτερα από της Αμερικής  και καθώς στην Ευρώπη σχεδόν δεν υπάρχει ανάπτυξη  είναι πιθανόν να αυξηθεί η ένταση μεταξύ Αμερικής και Κίνας. Η ιδέα για την δημιουργία του Ιδρύματος Υποτροφιών, εξήγησε ο κ. Σβαρτσμαν, ακριβώς στοχεύει στο «να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα σε επίπεδο γενεών». Και κατέληξε: «Είμαι αληθινά ευτυχής που έχω τη δυνατότητα και τα μέσα να βοηθήσω τους μέλλοντες ηγέτες των χωρών τους να αντιληφθούν τις προοπτικές της Κίνας».

Αμερικανικές και άλλες πήγες χωρίς να υποτιμούν κατ’ ελάχιστον την πρωτοβουλία του αμερικανού Κροίσου σημειώνουν ότι η εταιρία του έχει καλές σχέσεις με την  Κίνα και ενδιαφέρεται, βεβαίως, να τις αναπτύξει ακόμη περισσότερο Υπενθυμίζουν  επίσης ότι ο πρόεδρος Σι σπούδασε στο πανεπιστήμιο Τσινγούα, στο οποίο θα κάνουν τις μεταπτυχιακές σπουδές τους οι υπότροφοι του Ιδρύματος.

Ο κ. Σβαρτσμαν κατέθεσε στο Ίδρυμα 100 εκατ. δολάρια και τα υπόλοιπα 200 εκατ. δολάρια καλύπτουν εταιρίες με μεγάλα συμφέροντα και συναλλαγές με την Κίνα, όπως η Boeing, η Caterpillar, η M.R.Bloomberg, οι τραπεζικές JPMorgan Chase, Bank of America κ.α.

Τις επιλογές των υπότροφων θα κάνουν προσωπικότητες κύρους από τον χώρο των επενδυτών, των πολιτικών, των καλλιτεχνών, των διπλωματών και των πανεπιστημιακών οι οποίοι έχουν δεσμούς με την  Κίνα, όπως οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, Κόλιν Πάουελ, Χένρι Κίσιντζερ, οι πρωην υπουργοί Οικονομικών των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ρούμπιν και Χένρι Πόλσον, καλλιτέχνες όπως ο τσελίστας Γιο Γιο-Μα, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, οι πρώην πρωθυπουργοί Τόνι Μπλερ (Βρετανία) Κέβιν Ραντ (Αυστραλία) και Μπράιαν Μαλρόνι (Καναδάς).

Ευσταθιάδης Στάθης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.