Λόγω του Πάσχα θα καταβληθούν κανονικά τον Μάιο κύριες και επικουρικές

Τέλος από τον Ιούνιο οι συντάξεις με αποκλίσεις σε ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ

Κανονικά θα καταβληθούν όλες οι συντάξεις Μαΐου ακόμη κι αν υπάρχουν αποκλίσεις σε ό,τι αφορά τους αριθμούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης και Φορολογικού Μητρώου (ΑΜΚΑ και ΑΦΜ). 

Λόγω του Πάσχα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έδωσε εντολή στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) να καταβληθούν κανονικά όλες οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές.

Η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνει τις συντάξεις που εμφανίζουν αποκλίσεις σε έναν από τους δυο αριθμούς και όχι εκείνες, που δεν είχαν ταυτόχρονα ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και οι οποίες έχουν διακοπεί από τον προηγούμενο μήνα.

Έτσι, οι συνταξιούχοι κερδίζουν ακόμη ένα μήνα προκειμένου να συμπληρώσουν κενά που ενδεχομένως υπάρχουν είτε στον ΑΜΚΑ είτε στον ΑΦΜ, καθώς από τον επόμενο μήνα, θα τεθεί σε ισχύ ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος, με τον οποίο γίνεται αυτόματη αναστολή καταβολής κάθε σύνταξης που δεν είναι ταυτοποιημένη με ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.

Για το σκοπό αυτό, κρίθηκε αναγκαίο να αναρτηθεί εκ νέου η ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ στο Διαδίκτυο (www.idika.gr), προκειμένου να συμπληρωθούν ηλεκτρονικά τα εναπομείναντα κενά ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ που αφορούν σε συντάξεις του Δημοσίου και των λοιπών Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και η σχετική ιστοσελίδα του ΙΚΑ (www.ika.gr) για τις μη συμπληρωμένες, σε ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ, συντάξεις που αυτό χορηγεί.

Οι δύο ιστοσελίδες θα παραμείνουν αναρτημένες στο Διαδίκτυο μέχρι και τις 9-5-2013. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, με την εφαρμογή του νέου ηλεκτρονικού συστήματος «Ήλιος», οι αποκλίσεις που παρουσιάζονται σήμερα στο ενιαίο μητρώο συντάξεων, σε ΑΜΚΑ και ΑΦΜ έχουν σχεδόν μηδενισθεί.

Συγκεκριμένα, ενώ στην πρώτη καταγραφή στις 10-12-2012, 560.412 συντάξεις βρέθηκαν χωρίς ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ , στην τελευταία ροή, στις 12-04-2013, ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί στις 140.928 συντάξεις.

Από τις 4.387.270 συντάξεις που χορηγούνται σήμερα ένα μόνο ποσοστό της τάξης του 1,52% δεν έχει ΑΜΚΑ (δηλαδή 66.859 συντάξεις) και μόλις το 1.69% των συντάξεων δεν έχουν ΑΦΜ (δηλαδή 74.069 συντάξεις).

Μηνιαία δαπάνη 2,26 δισ. ευρώ για συντάξεις

Ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ η συνολική μηνιαία δαπάνη για την καταβολή των 4.387.270 συντάξεων, κύριων και επικουρικών, που χορηγούνται από 93 διαφορετικούς ασφαλιστικούς φορείς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, η μηνιαία δαπάνη ανέρχεται στα 2.259.009.773 ευρώ, από τα οποία 1.982.681.797 ευρώ καταβάλλεται για την πληρωμή των κύριων συντάξεων και 276.327.975 για την πληρωμή των επικουρικών. Η συνολική ετήσια δαπάνη αγγίζει τα 27 δισ. ευρώ.

«Η οργάνωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας περνάει σε μια νέα εποχή», εκτιμά το υπουργείο Εργασίας, καθώς για πρώτη φορά υπάρχει καθαρή εικόνα για τον αριθμό και το κόστος των συντάξεων που καταβάλλονται.

Αυτό κατέστη δυνατό με την εφαρμογή του Εθνικού Μητρώου Συντάξεων και Συνταξιούχων και του ηλεκτρονικού συστήματος «Ήλιος», που αποτελεί, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου, ένα από τα πιο σύγχρονα, αξιόπιστα και αποτελεσματικά συστήματα στην Ευρώπη, ενημέρωσης και ελέγχου των συντάξεων και των συνταξιούχων.

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.