Την αδυναμία συγκέντρωσης από ιδιώτες μετόχους της ελάχιστης συμμετοχής του 10% επί των κεφαλαιακών της αναγκών, επιβεβαιώνει η Eurobank και πλέον η τράπεζα θα περάσει στα χέρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) το οποίο θα καλύψει το 100% της αύξησης κεφαλαίου.

Είναι η πρώτη συστημική τράπεζα που μπαίνει στο ΤΧΣ ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά της ενώ πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι καταθέσεις στη Eurobank είναι πλήρως διασφαλισμένες.

Στη συνεδρίασή του το Δ.Σ. της τράπεζας εξέτασε τις συνθήκες και τα δεδομένα της προσπάθειας προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων, σε συνεργασία με τους διεθνείς συμβούλους Barclays Bank plc και Deutsche Bank.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αξιολογήθηκαν οι ιδιαιτερότητες του εγχειρήματος αυτού για την τράπεζα και συγκεκριμένα η αβεβαιότητα της συγχώνευσης ή μη με την Εθνική Τράπεζα και η συνεπαγόμενη αδυναμία αξιολόγησης της επενδυτικής πρότασης.

Επιπλέον, επισημάνθηκε η απουσία της παραδοσιακής βάσης των δεκάδων χιλιάδων μετόχων της Eurobank, η οποία λόγω της πρόσφατης ανταλλαγής μετοχών υποκαταστάθηκε από τη συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας κατά περίπου 85% στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Ακολούθως, το Δ.Σ. προέκρινε την κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των 5,8 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και επομένως, την άμεση και πλήρη ανακεφαλαιοποίησή της, και θα εισηγηθεί σχετικά στη Γενική Συνέλευση της 30ής Απριλίου.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι με την απόφαση αυτή, η Eurobank αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα τους μετόχους και τους δυνητικούς επενδυτές, θέτει τις βάσεις ώστε να αποκαταστήσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και διασφαλίζει την εμπιστοσύνη των πελατών και εργαζομένων της Τράπεζας, καθώς και του συνόλου των πολιτών.

Επίσης, εφόσον οι αρμόδιες αρχές αποφασίσουν τελικά τη μη πραγματοποίηση της συγχώνευσης, η Τράπεζα θα υποβάλει, ως οφείλει, ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο, με στόχο να προσελκύσει ιδιωτικά και θεσμικά κεφάλαια από την Ελλάδα και το εξωτερικό το ταχύτερο δυνατόν, όπως άλλωστε προβλέπει και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Από δω και πέρα πλέον η Eurobank περνά στα χέρια του ΤΧΣ και δεν αποκλείεται να πωληθεί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη. Επειδή στην αγορά θεωρείται «καλό και μαζεμένο μαγαζί» μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, αρκεί φυσικά το τίμημα που θα δοθεί να είναι το καλύτερο δυνατό.

www.antinews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.