Επενδυτές σε απόγνωση, φόβοι για «λουκέτα»  Αυξημένο τέλος επί του τζίρου τους θα κληθούν να πληρώσουν οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών, τα οποία εγκαταστάθηκαν ύστερα από τις 12 Νοεμβρίου 2012, γεγονός το οποίο δημιουργεί νέες πιέσεις στους επενδυτές δεδομένης της αρνητικής οικονομικής κατάστασης στη χώρα μας αλλά και των ολοένα μειούμενων εγγυημένων τιμών.

Οπως προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, θα αυξηθεί σε 40% και 37% το τέλος επί του τζίρου για τις μονάδες άνω του ενός και κάτω του ενός MW αντίστοιχα που εγκαταστάθηκαν μετά τις 12 Νοεμβρίου του 2012. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, υψηλότερο τέλος θα πληρώσουν μονάδες ισχύος άνω των 700 MW.

Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) κρίνει το σχέδιο νόμου αναποτελεσματικό, γιατί δεν αντιμετωπίζει το μείζον πρόβλημα της αγοράς αυτή τη στιγμή, που είναι η «παύση πληρωμών» του ΛΑΓΗΕ και τα προβλήματα ρευστότητας. Παράλληλα προσθέτει ότι «το ΥΠΕΚΑ δείχνει να συνεχίζει και εμπιστεύεται το άδικο και αναποτελεσματικό μέτρο της έκτακτης εισφοράς, την οποία μάλιστα θεωρεί ότι μπορεί να αναπροσαρμόζει κατά το δοκούν, οδηγώντας πολλούς επενδυτές σε απόγνωση και αδυναμία πληρωμών των υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες και τις φορολογικές Αρχές, χωρίς να δεσμεύεται σε κάποιο χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης του προβλήματος.

«Αντιαναπτυξιακό»
Τέλος, ο Σύνδεσμος το θεωρεί αντιαναπτυξιακό, γιατί βάζει αδικαιολόγητο και οριστικό τέλος στην ανάπτυξη της αγοράς φωτοβολταϊκών, επιτείνει την επενδυτική ανασφάλεια και οδηγεί σε κλείσιμο εταιρειών και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, σε μια περίοδο που η ανεργία είναι το μείζον κοινωνικό πρόβλημα και η επανεκκίνηση της ανάπτυξης το μέγα ζητούμενο.

Από την άλλη πλευρά, μένουν στο«απυρόβλητο» τα μικρά οικιακά φωτοβολταϊκά. Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) επισημαίνει ότι «προκαλεί απορία το γεγονός της συνεχιζόμενης απαλλαγής των οικιακών συστημάτων από την εισφορά, παρότι για το 2013 και μαζί με όσα νέα θα ενταχθούν στο υπόλοιπο του έτους, θα αντλήσουν περί τα 300 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την εκτίμηση του ΛΑΓΗΕ, δηλαδή περίπου το 25% των οικονομικών πόρων που θα διοχετευθούν στα Φ/Β.

ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.