Ανοίγει ο δρόμος για να βάλει το υπουργείο Οικονομικών χέρι στις τραπεζικές καταθέσεις των Ελλήνων. Την επόμενη εβδομάδα καταφθάνει στην Αθήνα ειδικό κλιμάκιο του ΔΝΤ για να ελέγξει τη νέα εφαρμογή που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να παρακολουθεί όλες τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών μας.

Πρόκειται για έναν σύστημα online σύνδεσης της Εφορίας με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων. Προβλέπει την αποστολή στοιχείων από τις τράπεζες καθημερινά στον Τειρεσία. Από εκεί τα στοιχεία θα διοχετεύονται στον κόμβο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Πρόσβαση θα έχουν όλοι οι φορείς του ελεγκτικού μηχανισμού του Δημοσίου, όπως οι εφορίες, το ΣΔΟΕ, καθώς και η Οικονομική Αστυνομία, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Το ηλεκτρονικό αυτό δίχτυ θα απλωθεί αρχικά πάνω από τις καταθέσεις των πολιτών, αλλά σύντομα θα επεκταθεί για να «συλλάβει» και τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ.

Στόχος είναι το ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των Ελλήνων, όπως παραδέχτηκαν πρόσφατα σε φορολογικό συνέδριο ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Θεοχάρης, για τον έλεγχο των φυσικών προσώπων θα ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες του έμμεσου προσδιορισμού των εισοδημάτων τους, μέσω των οποίων θα λαμβάνονται υπόψη οι τραπεζικές καταθέσεις, οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες και οι λοιπές πληρωμές των φορολογουμένων. Ηδη, όπως τόνισε, τον τελευταίο μήνα υπογράφτηκαν οι απαιτούμενες αποφάσεις για την εφαρμογή των «έμμεσων τεχνικών ελέγχου».

Ταυτόχρονα δρομολογούνται οι διαδικασίες για την εφαρμογή έμμεσων τεχνικών ελέγχου για τον αντικειμενικό προσδιορισμό των εισοδημάτων χιλιάδων επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και φυσικών προσώπων, που θα επιλέγονται για φορολογικό έλεγχο.

Με την μέθοδο αυτή η Εφορία θα υπολογίζει ξανά το εισόδημα κάθε φυσικού προσώπου, με βάση την αξία των περιουσιακών στοιχείων που κατέχει, τις δαπάνες που πραγματοποιεί για τη διαβίωσή του και για καταναλωτικούς σκοπούς, καθώς επίσης και με βάση το ύψος των καταθέσεών του στις τράπεζες.

Τα θέματα αυτά θα εξεταστούν από τους ειδικούς του ΔΝΤ, οι οποίοι καταφθάνουν στην Αθήνα για να πιέσουν και για την πρόσληψη 200 «κυνηγών κεφαλών», που θα εισπράττουν φόρους για λογαριασμό των εφοριών. Επιπλέον οι δανειστές ζητούν να προσληφθούν και 500 εξωτερικοί ελεγκτές ετησίως και, όπως έχουν αναφέρει σε σχετικές εκθέσεις, «ευκταίο θα ήταν πολλοί από αυτούς να διαθέτουν πτυχίο Νομικής».

δημοκρατία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.