Αντιμέτωπος με νέες συμπληγάδες ο κυβερνητικός συνεταιρισμός

ΠαΣοΚ: «Αρνητικό δείγμα» το άρθρο για τις πρόσθετες θέσεις αναπληρωτών υπουργώνΤο ΦΕΚ με τις έξι πρόσθετες θέσεις αναπληρωτών υπουργών, το άρθρο 19 για το πλαφόν στις αμοιβές των ναυτικών που καταψηφίστηκε από το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ και η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ταράζουν την τρικομματική κυβέρνηση.

Το ΠαΣοΚ έχει σηκώσει τους τόνους, εκτιμώντας ότι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, επιτρέπει να στραφεί όλο το ενδιαφέρον στην πραγματική οικονομία και τα προβλήματα κοινωνικής συνοχής, αλλά και επιβάλλει να αντιμετωπιστούν με ταχύτητα όλα τα ζητήματα που μπορεί να προκαλέσουν εμπλοκή όπως π.χ αυτό της δημόσιας διοίκησης.

Κύκλοι της Ιπποκράτους, χαρακτήριζαν «αρνητικά δείγματα» τα οποία αναδεικνύουν την ανάγκη να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα η κυβέρνηση, την παρουσίαση στη Βουλή με του άρθρου 19 στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας με διαφορετική διατύπωση από αυτή που είχε συμφωνηθεί μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και των ενδιαφερομένων πλευρών. Με τον ίδιο τρόπο χαρακτήριζαν και «την επαναφορά με “εκβιαστικές” δημόσιες δηλώσεις από τον υπουργό Ανάπτυξης του ζητήματος της λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές».

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές, διευκρίνιζαν ότι το ΠαΣοΚ δεν είχε ενημερωθεί για την απόφαση του πρωθυπουργού που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, με την οποία συστάθηκαν θέσεις αναπληρωτών υπουργών σε όλα τα υπουργεία, «ακόμα και σε εκείνα όπου δεν υπάρχουν τέτοιες θέσεις. Το κυβερνητικό σχήμα πρέπει να είναι όσο γίνεται λιτό και λειτουργικό, ιδιαίτερη δε έμφαση πρέπει να δοθεί στα υπουργεία που σηκώνουν το βάρος των μεταρρυθμιστικών και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών», έλεγαν.

Ο κ. Ευ. Βενιζέλος έχει ζητήσει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα να αποτελέσει το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης τη βάση για την επικαιροποιημένη προγραμματική συμφωνία σύγκλισης των τριών κομμάτων. «Το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης δεν μπορεί να αφεθεί ως έννοια στα χείλη του κ. Αλ. Τσίπρα. Εμείς μιλάμε για εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης εδώ και ένα περίπου χρόνο, ήδη πριν από τις εκλογές», σημειώνουν στην Ιπποκράτους. Ζητούν επίσης να δημιουργηθεί μηχανισμός αξιολόγησης των αποτελεσμάτων της κυβέρνησης σε εβδομαδιαία βάση, ώστε να μην καλείται διαρκώς το ΠαΣοΚ να σηκώνει δυσανάλογα βάρη «χωρίς να αναδεικνύεται η συμβολή του σε θέματα που έχουν σχέση με την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την κοινωνική συνοχή».

Στελέχη της Ιπποκράτους αναδεικνύουν την ανάγκη να αναβαθμιστεί και η λειτουργία της Βουλής. Την προηγούμενη εβδομάδα, εκτιμούν στο ΠαΣοΚ, «αναδείχθηκαν οι βαθιές εσωτερικές αντιφάσεις και τα στρατηγικά αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ ιδίως με τις παλινωδίες που καταγράφηκαν στις διάφορες δημόσιες εμφανίσεις του κ. Τσίπρα. Κατέστη προφανής η αδυναμία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να διατυπώσει μία καθαρή και ολοκληρωμένη θέση για την στρατηγική εξόδου από την κρίση», σημειώνουν.

Για τους λόγους αυτούς, το ΠαΣοΚ επαναφέρει την πρότασή του να διεξαχθεί, αν είναι δυνατόν πριν από το Πάσχα, συζήτηση στη Βουλή, τόσο για την προοπτική της χώρας στην παρούσα ευρωπαϊκή συγκυρία, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, όσο και για την Κύπρο. Ανάλογη συζήτηση είχε ζητήσει, μεσούσης της κυπριακής κρίσης, και ο ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζουν στελέχη του ΠαΣοΚ.

Το ΠαΣοΚ δεν περιορίζεται στην άσκηση κριτικής για τις αστοχίες της κυβερνητικής πολιτικής. Το τελευταίο διάστημα εφαρμόζει ένα κανούργιο μοντέλο ανάδειξης των θεμάτων στα οποία θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα. Στην Ιπποκράτους δεν κρύβουν την ικανοποίηση τους επειδή την προηγούμενη εβδομάδα έγινε αποδεκτή η πρότασης νόμου που είχε υποβάλει το ΠαΣοΚ από τον Ιούλιο 2012 για τη σύσταση Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών, το οποίο θα χρηματοδοτεί τα ασφαλιστικά ταμεία από τα μελλοντικά έσοδα των υδρογονανθράκων.

Επίσης, το ΠαΣοΚ προωθεί σε συναντήσεις με τα κόμματα την πρόταση του για την ανάσχεση της ανεργίας με τη μεταφορά πόρων του ΕΣΠΑ ύψους 1 δις ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, την οποία αποδέχεται η τρόικα και ο αρμόδιος Επίτροπος Λάζλο Άντορ δήλωσε ότι η Επιτροπή αναμένει ολοκληρωμένη πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση. Τις δύο αυτές αυτές πρωτοβουλίες τις πήρε πάνω του ο κ. Βενιζέλος. ο οποίος επισκέφθηκε και τον ΟΑΕΔ μαζί με κομματικό κλιμάκιο (Π. Κουκουλόπουλος, Γ. Κουτρουμάνης, Χρ. Πρωτόπαπας).

Η Διοίκηση του Οργανισμού διαβεβαίωσε ότι υπάρχει η ετοιμότητα για την εφαρμογή ενός προγράμματος προσωρινής απασχόλησης 100. 000 ανέργων στους δήμους (κοινωφελής εργασία) για τη στήριξη κυρίως των οικογενειών που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο μέλος. Παρόμοια ετοιμότητα υπάρχει και για τα προγράμματα αυτεπιστασίας των δήμων, για την απασχόληση μέσω επιχειρήσεων και συνεταιρισμών κοινωνικής εργασίας, αλλά και για την οργανωμένη μαθητεία σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Έτσι θεωρείται εφικτός να καλυφθεί ο στόχος των 200.000 θέσεων εργασίας για ανέργους. Επιπλέον, ο κ. Βασ. Κεγκέρογλου βελτίωσε τον αναπτυξιακό νόμο με 18 παρεμβάσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του στη Βουλή. Στην ίδια κατεύθυνση, της παρουσίασης επεξεργασμέων προτάσεων, κινείτο και η πρόταση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Σχετικά με το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το ΠαΣοΚ επισημαίνει ότι η συζήτηση για το τραπεζικό σύστημα δεν γίνεται με τους παλαιούς όρους μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού, καθώς το κρίσιμο πλέον είναι να λειτουργεί μέσα στο τραπεζικό σύστημα ευκρινής πυλώνας δημοσίου ενδιαφέροντος. Με ιδιωτικοοικονομικά βεβαίως κριτήρια, αλλά πάντα σε στρατηγική συνάφεια με τους στόχους της εθνικής οικονομίας, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο της Ευρώπης και μίας ανοικτής στον κόσμο οικονομίας.

Κρουστάλλη Δήμητρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.