Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Οικονομική κατάρρευση για τα Aσφαλιστικά Tαμεία

Απρίλιος 20th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Ύφεση και ανεργία μειώνουν τα έσοδα – Στα €2,5 δισ. υπολογίζεται το έλλειμμα το 2013 – Σε αδιέξοδο και ο ΕΟΠΠΥ με έλλειμμα €1,5 δισ. – Το χάος στο ασφαλιστικό σύστημα περιγράφουν οι εργαζόμενοι σε αυτά

Οικονομική κατάρρευση για τα Aσφαλιστικά TαμείαΕικόνα οικονομικής κατάρρευσης και οργανωτικού χάους παρουσιάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας βρίσκεται πλέον στο σημείο μηδέν.

Η ύφεση,η ανεργία, οι ελαστικές μορφές εργασίας η αδήλωτη εργασία έχουν οδηγήσει τα ταμεία σε εφιαλτική κατάσταση. Το πρώτο δίμηνο το έτους τα έσοδα υποχώρησαν κατά 696 εκατ. ευρώ, ενώ με τους ρυθμούς αυτούς το έλλειμμα του 2013 εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 2,5 δισ. για τα ταμεία και τα 1,5 δισ. για τον ΕΟΠΠΥ.

Ταυτοχρόνως, οι συνολικές οφειλές προς τα ταμεία εκτοξεύθηκαν στα 729, 242 εκατ. ευρώ και οι καθυστερούμενες εισφορές στα 508 εκατ. ευρώ.

Την εικόνα συμπληρώνουν οι κατακόρυφες μειώσεις των συντάξεων (κύριων και επικουρικών), οι μειώσεις των εφάπαξ και των παροχών υγείας, οι μειώσεις του προσωπικού. Και παρά ταύτα τα ελλείμματα αυξάνονται.

Το πάζλ του χάους στα ταμεία συμπληρώνουν οι καθυστερήσεις στην απονομή της σύνταξης που ξεκινούν από τους δώδεκα μήνες – κατ΄ ελάχιστο – και φθάνουν τα δύο έτη σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.

Τα στοιχεία για την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας παρουσιάστηκαν στο συνέδριο των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η εισήγηση του προέδρου της Ομοσπονδίας κ. Θαν. Καποτά  περιγράφει το σημείο στο οποίο βρίσκεται το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Διαβάστε ολόκληρη την εισήγηση

 

This entry was posted on Σάββατο, Απρίλιος 20th, 2013 at 16:12 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply