Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι μάλλον πρόκειται για «τοπικούς» τρομοκράτες και όχι για διεθνείς – Οργανώσεις ταλιμπάν αρνούνται κάθε σχέση

Ποιος κρύβεται πίσω από το μακελειό στη Βοστώνη;

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης που άφησε τρεις νεκρούς – ανάμεσά τους ένα οκτάχρονο αγόρι – και περισσότερους από 140 τραυματίες, τους 17 σοβαρά. Αν και είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι μάλλον πρόκειται για «τοπικούς» τρομοκράτες και όχι για διεθνείς.

Οργανώσεις ταλιμπάν από το Πακιστάν, που στο παρελθόν είχαν απειλήσει με επιθέσεις τις ΗΠΑ και είχαν αναλάβει την ευθύνη για την αποτυχημένη επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην Times Square, την κεντρική πλατεία της Νέας Υόρκης, αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη στο μακελειό της Δευτέρας.

Εκτός από τις δύο βόμβες που εξερράγησαν, οι Αρχές εξουδετέρωσαν άλλες δύο που εντοπίστηκαν κοντά στη γραμμή τερματισμού των μαραθωνοδρόμων, το οποίο δείχνει ότι πρόκειται για καλά σχεδιασμένη επίθεση με στόχο να προκαλέσει πολλά θύματα.

Στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε να μην αποδοθούν βιαστικά ευθύνες. «Ακόμη δεν γνωρίζουμε ποιος πραγματοποίησε την επίθεση και γιατί» είπε. «Ο κόσμος δεν πρέπει να σπεύσει να βγάλει συμπεράσματα προτού έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία».

Ο αμερικανός πρόεδρος απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο «τρομοκρατικός» στις δηλώσεις του παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν έχει γίνει επανειλημμένως στόχος κριτικής λόγω του δισταγμού του να χρησιμοποιήσει αυτή την «ταμπέλα». Ηδη επικρίθηκε επειδή δεν χαρακτήρισε «τρομοκρατική» τη βομβιστική επίθεση στη Βοστώνη όμως, σύμφωνα με το BBC, «προφανώς πιστεύει ότι η σύνεση και η βεβαιότητα είναι σημαντικότερες από τα βέλη των επικριτών του – ιδίως όταν τόσο πολλοί Αμερικανοί κάνουν την παρανόηση ότι ο όρος “τρομοκρατία” παραπέμπει μόνο στη δράση ξένων» και όχι Αμερικανών.

Αργότερα στέλεχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι «η επίθεση αντιμετωπίζεται σαν τρομοκρατική ενέργεια».

Αμερικανός ειδικός στην αντιτρομοκρατία τονίζει μιλώντας στη «Washington Post» ότι η επίθεση στη Βοστώνη δεν φαίνεται να φέρει την υπογραφή της Αλ Κάιντα. Η διεθνής αυτή τρομοκρατική οργάνωση χρησιμοποιεί πιο περίπλοκους εκρηκτικούς μηχανισμούς τους οποίους ενισχύει προκειμένου να προκαλέσουν όσο το δυνατόν σοβαρότερα τραύματα και τους πυροδοτεί σε κλειστό ή περιορισμένο χώρο για να μεγιστοποιήσει τον αριθμό των θυμάτων. Σύμφωνα με αυτόν, τα στοιχεία δείχνουν προς ντόπια οργάνωση.

«Στο στάδιο αυτό τα πράγματα δεν είναι σαφή» είπε στην αμερικανική εφημερίδα ζητώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Ο στόχος δεν ήταν στρατιωτικός ούτε είχε ιδιαίτερο συμβολισμό όπως η Times Square ή το μετρό της Νέας Υόρκης. Θα μπορούσε να ευθύνεται κάποιος με περιορισμένες ή καθόλου διασυνδέσεις στο εξωτερικό».

Προς το παρόν, οι αμερικανικές Αρχές δεν διαθέτουν καμία ιδέα για το κίνητρο της επίθεσης ούτε έχουν συλλάβει υπόπτους για ανάκριση.

Το περίεργο είναι ότι οι βόμβες τοποθετήθηκαν στη γραμμή τερματισμού των μαραθωνοδρόμων η οποία, όπως τόνισαν πολλοί αμερικανοί αξιωματούχοι, είχε αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στην τηλεόραση του CNBC, τρεις είναι οι πιθανοί υπεύθυνοι. Πρώτον, διεθνείς τρομοκράτες της Αλ Κάιντα ή της Αλ Σαμπαάμπ – θύλακος της Αλ Κάιντα από τη Σομαλία που έχει το βεβαρημένο ιστορικό ότι πραγματοποίησε επίθεση στην Γκάνα εναντίον φιλάθλων που παρακολουθούσαν τον τελικό του Μουντιάλ. Δεύτερον, εγχώριοι τρομοκράτες – αν και αυτοί συνήθως προτιμούν να πραγματοποιούν επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια, κλινικές αμβλώσεων ή δικαστήρια. Τέλος, υπεύθυνος θα μπορούσε να ήταν ένας μοναχικός λύκος.

 

Μποζανίνου Τάνια

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.