Φωτογραφία για ΝΕΑ ΕΥΝΟΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ Ποιοι εξαιρούνται από τις 48 δόσεις ...!!!Εξαιρούνται από τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση των 48 δόσεων οι οφειλέτες της Εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων οι οποίοι έχουν ήδη ενταχθεί σε ρύθμιση των χρεών τους και αποπληρώνουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους.

Στον αντίποδα, όσοι είχαν υπαχθεί σε ρύθμιση, αλλά στη συνέχεια σταμάτησαν να πληρώνουν τις δόσεις, θα μπορούν να κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων και να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε 48 δόσεις ή και σε περισσότερες, υπό προϋποθέσεις.

Μάλιστα το οικονομικό επιτελείο συζητά ακόμη με την τρόικα προκειμένου να εντάξει στη νέα ρύθμιση και όσους είχαν υπαχθεί κατά το παρελθόν σε ρύθμιση, αλλά σταμάτησαν να καταβάλλουν τις δόσεις μέχρι τις 31 Μαρτίου 2013.

Στην περίπτωση που η τρόικα απορρίψει την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, τότε στο νέο καθεστώς θα ενταχθούν μόνο όσοι βρέθηκαν εκτός ρύθμισης έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2012.

Για τους συνεπείς οφειλέτες που πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους και δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση των ευνοϊκότερων διατάξεων της νέας ρύθμισης, στελέχη του οικονομικού επιτελείου παραδέχονται μεν την «αδικία», αλλά τονίζουν πως «αν παρείχαμε τη δυνατότητα σε όσους βρίσκονται ήδη σε ρύθμιση και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις να υπαχθούν στο νέο ευνοϊκότερο καθεστώς, τότε αυτομάτως όλοι θα σταματούσαν να πληρώνουν τις οφειλές τους και θα μπορούσε να δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στις εφορίες αλλά κυρίως στα ασφαλιστικά ταμεία».

Η νέα ρύθμιση αναμένεται να ενεργοποιηθεί εντός του Ιουνίου και εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει στα ταμεία του Δημοσίου έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Το σχέδιο

Το σχέδιο που παρουσίασαν χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης προβλέπει:

Οι οφειλέτες-φυσικά πρόσωπα με χρέη έως και 5.000 ευρώ θα πληρώνουν ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα σε «απεριόριστες» δόσεις, ακόμη και άνω των 48 εάν αυτό κρίνεται αναγκαίο. Το ελάχιστο ποσό καταβολής για κάθε δόση θα ανέρχεται πιθανότατα στα 25 ευρώ.

Δεν αποκλείεται και όσοι έχουν χρέη άνω των 5.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ να μπορούν να τα εξοφλήσουν σε περισσότερες από 48 δόσεις, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα αποδεικνύεται αντικειμενικά η οικονομική τους αδυναμία.

Αυξάνεται από 5.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ το όριο άνω του οποίου θα ασκείται ποινική δίωξη.

Επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με οφειλές άνω των 75.000 θα εντάσσονται στη ρύθμιση μόνο εάν υπογράψει λογιστής για την ειλικρίνεια των οικονομικών στοιχείων. Eξόφληση χρεών

Τι ισχύει για επαγγελματίες- επιχειρήσεις

Η δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών σε περισσότερες από 48 δόσεις δεν θα ισχύσει για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες ακόμη και αν έχουν χρέη έως 5.000 ευρώ. Οι συγκεκριμένοι οφειλέτες θα πρέπει να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε έως και 48 δόσεις, έχοντας όμως τη δυνατότητα μείωσης των προσαυξήσεων έως και 50% στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης. Οι μηνιαίες δόσεις καθορίζονται ως ποσοστό της συνολικής κεφαλαιοποιημένης οφειλής έως τις 31.12.2012. Οφειλέτες με χρέη που δημιουργήθηκαν από 1ης Ιανουαρίου 2013 και μετά μπορούν να υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Κώστας Τσαχάκης ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.