Ο πρώην πρωθυπουργός δεν προσήλθε να καταθέσει στην προανακριτική

Με το ίδιο υπόμνημα απάντησε στην κλήτευσή του ο Γ. Παπανδρέου

Με το ίδιο υπόμνημα που είχε στείλει στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής προ εβδομάδος, απάντησε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στην κλήτευσή του. Σημειώνεται ότι η επιτροπή είχε αποφασίσει να καλέσει τον κ. Παπανδρέου παρότι είχε στείλει υπόμνημα στο οποίο παρέθετε όσα γνώριζε γύρω από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ, επέλεξε να στείλει εκ νέου το ίδιο υπόμνημα που είχε υποβάλλει ανταποκρινόμενος στην προφορική πρόσκληση του προέδρου της επιτροπής κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη. Όπως αναφέρει μάλιστα στο συνοδευτικό του υπομνήματος «σε αυτό περιέχονται με πληρότητα και σαφήνεια όλα όσα είχα να θέσω υπόψη της επιτροπής σε σχέση με την υπό διερεύνηση υπόθεση».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπανδρέου στο υπόμνημά του είχε επισημάνει ότι «δεν ενημερώθηκα ποτέ ούτε ζήτησα να ενημερωθώ για το περιεχόμενο ή για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ», τονίζοντας ότι «αυτό που με ενδιέφερε στην υπόθεση, ήταν να έρθουν τα στοιχεία στην Ελλάδα και να επιληφθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να διαπιστώσουν περιπτώσεις τυχόν φοροδιαφυγής». Ενώ εμφανιζόταν ως «θύμα» της φημολογίας που αναπτύχθηκε δημόσια όπως και της «άκρατης σεναριολογίας και συνωμοσιολογίας» που επικράτησε σχετικά με την λίστα, καθώς, όπως τόνιζε, «με έκπληξη και οργή αντιμετώπισα τη συνειδητή, κατά την άποψή μου, προσπάθεια ορισμένων να εμπλέξουν στην υπόθεση τη μητέρα μου Μαργαρίτα Παπανδρέου για προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες».

Επέρριπτε δε ευθύνες στις «αρμόδιες υπηρεσίες», δηλαδή το ΣΔΟΕ, αφού όπως ανέφερε «πίστευα ότι με δεδομένη την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, οι υπηρεσίες θα εξαντλούσαν κάθε δυνατότητα αξιοποίησης των στοιχείων», ενώ δεν δίσταζε να δηλώσει: «Ούτε εγώ, ούτε κανείς άλλος μπορεί να είναι ευχαριστημένος με την πορεία της συγκεκριμένης υπόθεσης».

Πάντως, η μη προσέλευση του κ. Παπανδρέου στην προανακριτική για να καταθέσει, αναμένεται να συναντήσει την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε αίτημα για να κληθεί και πάλι ο κ. Παπανδρέου, ωστόσο υπερψηφίστηκε μόνο από τους ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ, ενώ καταψηφίστηκε από ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ. Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την στάση του πρώην πρωθυπουργού έλεγαν ότι «τον εκθέτει ανεπανόρθωτα καθώς περιφρονεί το κύρος του κοινοβουλίου και της προανακριτικής». Μάλιστα υποστήριζαν ότι η άρνησή του να καταθέσει αυτοπροσώπως αλλά δια υπομνήματος «συνάδει μόνο με τη θέση του υπόπτου ή του κατηγορουμένου». Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να κληθεί και διευθύντρια του γραφείου του κ. Παπανδρέου, κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη με το αιτιολογικό ότι εκ της θέσεώς της «είχε γνώση και ενημέρωση για την υπόθεση της λίστας».

Εν τω μεταξύ, το στέλεχος του ΣΔΟΕ κ. Ευ. Καραμάνος φέρεται στην κατάθεσή του να επιβεβαίωσε ότι ο πρώην συνάδελφός του κ. Ν. Λέκκας σε σύσκεψη διευθυντών του ΣΔΟΕ που είχε γίνει παρουσία του ειδικού γραμματέα του Σώματος κ. Στ. Στασινόπουλου στις 2 Οκτωβρίου 2012 είχε αναφερθεί στην κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου εμπλέκοντάς την στον λογαριασμό – «μαμούθ» των 550 εκ. δολαρίων. Ωστόσο, τον ισχυρισμό αυτό έχει διαψεύσει με δήλωσή του ο κ. Λέκκας όπως και στην κατάθεσή του στην προανακριτική επιτροπή. Σύμφωνα με τον κ. Καραμάνο, πάντως, μπορούν να αποκαλυφθούν οι μεριδιούχοι του fund των 550 εκ. δολαρίων από το ιρλανδικό κράτος το οποίο εποπτεύει την εταιρεία Custom House που ασκεί τον διαχειριστικό έλεγχο. Και αυτό, όπως υποστήριξε, μπορεί να γίνει με μια απλή παραγγελία της προανακριτικής επιτροπής προς το ΣΔΟΕ.

Σταυρόπουλος Λάμπρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.