Θα διεξαχθούν την επόμενη Τετάρτη μέσα σε ένα πρωτόγνωρο κλίμα

Σκληρή αναμέτρηση των νεολαιών Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ  στις φοιτητικές εκλογές

Μέσα σε ένα πρωτόγνωρο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό κλίμα, λόγω της κρίσης, αναμένεται να διεξαχθούν την επόμενη Τετάρτη, οι φοιτητικές εκλογές. Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση ξεχωρίζει η αναμέτρηση της πανίσχυρης ΟΝΝΕΔ που έχει την πρωτοκαθεδρία επί πάρα πολλά έτη και της φοιτητικής παράταξης της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το περιβάλλον που είναι και ιδιαίτερα φορτισμένο λόγω και του σχεδίου «Αθηνά», ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι στα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος η Χρυσή Αυγή.

Στις συγκεκριμένες εκλογές, θεωρείται πολύ σημαντικό, όπως υπολογίζεται να ψηφίσουν περίπου 130.000  νέοι άνθρωποι στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, ώστε η συμμετοχή να φθάσει σε ποσοστά συμμετοχής ανάλογα ενικών εκλογών, δηλ. στο 55%.

Μια σύντομη ανάλυση των φοιτητικών εκλογών μας δείχνει τα εξής στοιχεία για τις δυο φοιτητικές παρατάξεις, αυτής της ΝΔ και αυτής του ΣΥΡΙΖΑ:

* Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι έχει σημαντική αύξηση στα ποσοστά του, είναι πλέον αξιωματική αντιπολίτευση και έχει αλώσει όλες τις συνδικαλιστικές ενώσεις, δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να κεφαλαιοποιήσει την άνοδο του μέσα στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρει αποδοχή μεταξύ των φοιτητών και των σπουδαστών.

* Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αναμένεται να κερδίσει την 27η συνεχόμενη πρωτιά και αυτό θα είναι ένα ενδιαφέρον στοίχημα για τον Πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά, προκειμένου να επανακτήσει τη σχέση του κόμματος με τη νεολαία.

Στα θετικά της ΔΑΠ, ειδικά τα τρία τελευταία χρόνια, είναι η μετεξέλιξή της, από την οργάνωση των πάρτι και του lifestyle σε μια συγκροτημένη παράταξη με έμφαση στις προτάσεις και τον πολιτικό λόγο. Αυτό το πιστώνεται και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Ανδρ. Παπαμιμίκος, αλλά και η ηγεσία της ΔΑΠ.

Ειδικά στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ φρόντισε έγκαιρα να καλύψει με προτάσεις όλα τα κοινά ενώ με την κατάργηση του ασύλου _που ήταν και βασικό της αίτημα επί σειρά ετών_ δεν άφησε περιθώρια δράσης για τη Χρυσή Αυγή.

*Ένα χρόνο μετά τις εκλογές και με τη Χρυσή Αυγή που έλαβε τον περασμένο Ιούνη 8% στις ηλικίες 18-30, το κόμμα του Νίκου Μιχαλιολιάκου αποτυγχάνει ουσιαστικά να εισέλθει στις διαδικασίες των φοιτητών, αφού δεν υπάρχει ανταπόκριση. Μάλιστα, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, υπάρχει η πιθανότητα να κατέλθει σε μόλις δύο από τα 300 συνολικά τμήματα, παρά τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε από τοπικούς πυρήνες της Χρυσής Αυγής.

*Σταθερή παρουσία και ενδεχομένως και άνοδο, προβλέπεται ότι θα έχουν τα ΕΑΑΚ (φοιτητική παράταξη του Νέου Αριστερού Ρεύματος) που θεωρεί ότι οι φετινές φοιτητικές εκλογές είναι η πιο κρίσιμη εκλογική μάχη των τελευταίων χρόνων εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης και μνημονίου.

*Η ΠΚΣ, η φοιτητική παράταξη του ΚΚΕ, αναμένεται να έχει μικρή άνοδο, ενώ την πορεία πτώσης του ΠαΣοΚ θα ακολουθήσει η ΠΑΣΠ, που έτσι και αλλιώς τα τελευταία χρόνια είναι σε καθοδική πορεία.

Το ντιμπέιτ των φοιτητικών παρατάξεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ τη φετινή χρονιά «κατεβαίνει» στις εκλογές με ιδιαίτερα σκληρή ατζέντα συγκλίνοντας στο «νόμος, τάξη και μεταρρυθμίσεις» που προωθεί και ο Πρωθυπουργός. Ενδεικτικά μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται προτάσεις για την ανάγκη για δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας, τη σύνδεση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ ανάλογα με την αξιολόγηση τους, την ελεύθερη σύμπραξη Πανεπιστημίων, αγοράς εργασίας και ιδιωτικού τομέα, τη δημιουργία νέων εστιών μέσω ΣΔΙΤ αλλά και το διαχρονικό αίτημα για μη κρατικά ιδρύματα.

Αντίθετα, η φοιτητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΡΕΝ, υπεραμύνεται του πανεπιστημιακού ασύλου και διαμηνύει ότι η αστυνομία δεν έχει καμία θέση στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, επιμένει στην ενίσχυση των κρατικών ιδρυμάτων και μιλά μόνο για δημόσια ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Αναλυτικά οι προτάσεις τους, σε ένα ιδιότυπο ντιμπέιτ:

Άσυλο

*ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: Από τις 21.02.2011 ζητά την κατάργηση του, μάλιστα αυτό έγινε παρουσία του κ. Σαμαρά μέσα από το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Φέτος η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ προτείνει τη δημιουργία πανεπιστημιακών ομάδων φύλαξης προκειμένου να προστατεύεται αποτελεσματικά η δημόσια περιουσία και η ασφάλεια των φοιτητών
*ΑΡΕΝ: Η Αριστερή Ενότητα, κύριος φορέας του ΣΥΡΙΖΑ στα Πανεπιστήμια ζητά τη διατήρηση του ασύλου ως είχε. Η αστυνομία δεν έχει καμία θέση στις Σχολές.

Μη κρατικά Πανεπιστήμια

*Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ από τις αρχές του 1990 ζητά τη δημιουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων με σκοπό να αποκοπεί η διαρροή εγκεφάλων αλλά και και κεφαλαίου προς τις χώρες της Ευρώπης. Πιστεύει ότι μέσω του ανταγωνισμού θα βελτιωθούν τα δημόσια ιδρύματα και παράλληλα θα σταματήσει μία και καλή το πρόβλημα με τα κολέγια, τα οποία δε θα έχουν λόγο ύπαρξης μετά την αναθεώρηση του άρθρου 16.
*ΑΡΕΝ: Η Παιδεία πρέπει να είναι μόνο δημόσια και δικαίωμα πρόσβασης να έχουν όλοι.

Αξιολόγηση

*ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: Η αξιολόγηση αποτελεί προαπαιτούμενο για τη ΔΑΠ, η οποία έχει υπερψηφίσει την εφαρμογή της σε όλες τις Σχολές. Προτείνει παράλληλα την κατάταξη των ελληνικών ιδρυμάτων με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης τους και τη χορήγηση ενός μέρους της συνολικής κρατικής χρηματοδότησης (πέραν των λειτουργικών αναγκών) με βάση αυτή.

*ΑΡΕΝ: Αγωνίζεται ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και σε όλες τις ρυθμίσεις που την προωθούν όπως αξιολόγηση. Είναι συνολικά αντίθετη στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την Παιδεία και όσα τις εκφράζουν: Σύμφωνο της Μπολόνια, Παράρτημα Διπλώματος,  Πιστωτικές Μονάδες.

Σύνδεση με την αγορά εργασίας

*ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: Στην Πρόταση Παιδείας η σύνδεση με την αγορά εργασίας αποτελεί ειδικό κεφάλαιο, στο οποίο υπάρχει ανάλυση για προγράμματα σπουδών που θα ανταποκρίνονται σε απαιτήσεις της αφοράς και για μαθήματα που θα πραγματοποιούνται με τη χορηγία επιχειρήσεων, η οποία θα αποτελεί και διαβατήριο για φοιτητές ώστε να σταδιοδρομήσουν στον αντίστοιχο χώρο.

*ΑΡΕΝ: Αντίθετη σε κάθε παρουσία και σχέση επιχειρήσεων με τα Πανεπιστήμια.  Μιλάει γενικά για σύνδεση με τις ανάγκες της κοινωνίας
Χρηματοδότηση Ιδρυμάτων

*ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: Ζητά αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία στο μέτρο του δυνατού και δημιουργία πλαισίου ώστε τα ιδρύματα να μπορούν να δέχονται ιδιωτική χρηματοδότηση για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Παράλληλα, κορυφαία πρόταση της είναι η συνάρτηση της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης ώστε κάθε ίδρυμα να λαμβάνει πόρους (πέραν των λειτουργικών) με βάση τις επιδόσεις του.

*ΑΡΕΝ: Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο 10% του ΑΕΠ. Κανένα περιθώριο για ιδιωτική χρηματοδότηση

Προγράμματα σπουδών:

*ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: Προγράμματα σπουδών στα πρότυπα των ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων με εξειδίκευση σε σύγχρονα αντικείμενα ικανά να συμβάλουν στη γρηγορότερη επαγγελματική αποκατάσταση.
*ΑΡΕΝ: Ένα ενιαίο τμήμα, με ένα πρόγραμμα σπουδών για κάθε επιστημονικό αντικείμενο.

Ραβανός Αρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.