ΝΤΙΜΙΤΡΙ ΡΙΜΠΟΛΟΒΛΕΦ

Ο ολιγάρχης που αγόρασε τον Σκορπιό (και το μυστικό της διαθήκης του Ωνάση)

Στα ρωσικά το όνομα Ριμπολόβλεφ μεταφράζεται ως «ψαράς». Η τελευταία… ψαριά του Ρώσου ολιγάρχη Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ, με περιουσία που φτάνει τα 9,1 δισεκατομμύρια δολάρια (σύμφωνα με το περιοδικό Forbes), είναι ο θρυλικός Σκορπιός – το νησί που έχει ταυτιστεί με τον Ωνάση.

Επειτα από διαδικασίες μηνών απέκτησε τον Σκορπιό και το μικρό νησάκι Τσοκάρι από την Αθηνά Ωνάση, με μια συμφωνία που φέρεται να ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια δολάρια, πραγματοποιώντας ένα «όνειρο ζωής». Η όλη διαδικασία πραγματοποιήθηκε μέσω του δικηγορικού γραφείου «Γιώργος Κωστακόπουλος και Συνεργάτες». Στην αγοραπωλησία φέρεται να εμπλέκεται και το κυπριακό δικηγορικό γραφείο του Ανδρέα Νεοκλέους.

Εξάλλου, ο «ψαράς» -που έχει την ικανότητα να «οσμίζεται» τα καλύτερα ακίνητα σε όλον τον κόσμο, από το Μονακό έως τη Νέα Υόρκη- δείχνει μάλλον αδυναμία στη Μεσόγειο: κατοικεί μόνιμα στο Πριγκιπάτο του Μονακό, έχει στενές διασυνδέσεις με την Κύπρο -είναι κάτοχος του 10% της Τράπεζας Κύπρου- και επισκεπτόταν συχνά τη Μεγαλόνησο (τουλάχιστον μέχρι το «κούρεμα»), με την οποία λέγεται ότι είναι γοητευμένος. Σκεφτόταν μάλιστα να αποκτήσει κι άλλο ένα 10% της κυπριακής τράπεζας, τελικά, όμως, οι ανταγωνιστές του τον εμπόδισαν να προχωρήσει.

Επαφές σε υψηλότατο επίπεδο
Πέρυσι είχε βρεθεί και στη χώρα μας, όπου είχε συναντήσεις σε υψηλότατο επίπεδο, καθώς ενδιαφερόταν για επενδύσεις. Λέγεται πως είχε πραγματοποιήσει και κρουαζιέρα στο Ιόνιο με προορισμό τον Σκορπιό, προκειμένου να δει από κοντά την περιοχή. Οι πληροφορίες θέλουν τον Ρώσο ολιγάρχη να σκέφτεται να χρησιμοποιεί τον Σκορπιό για ξεκούραση και να μην έχει σχέδια για μαζική τουριστική αξιοποίηση.

Το 2010 πλήρωσε στον Ντόναλντ Τραμπ 95 εκατομμύρια δολάρια για την έπαυλη με θέα στον ωκεανό στο Παλμ Μπιτς στη Φλόριντα.
Το 2010 πλήρωσε στον Ντόναλντ Τραμπ 95 εκατομμύρια δολάρια για την έπαυλη με θέα στον ωκεανό στο Παλμ Μπιτς στη Φλόριντα.

Ο Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ γεννήθηκε το 1966 στην πόλη Περμ, ένα μεγάλο βιομηχανικό κέντρο στα Ουράλια της Ρωσίας. Οι γονείς του ήταν γιατροί και ο ίδιος από μικρή κιόλας ηλικία αποφάσισε να ακολουθήσει τα βήματά τους. Σπούδασε Ιατρική, ειδικεύτηκε στην Καρδιολογία κι άρχισε να εργάζεται στο καρδιολογικό τμήμα εντατικής θεραπείας. Ο πατέρας του, Εβγένι Ριμπολόβλεφ, ιατρός και καθηγητής Ιατρικής, υπήρξε ο εμπνευστής ενός είδους εναλλακτικού ρώσικου μαγνητικού τομογράφου και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Ντιμίτρι. Φοιτώντας ακόμα, παντρεύτηκε τη συμφοιτήτριά του Ελένα και το 1989 απέκτησαν την πρώτη τους κόρη, την Εκατερίνα, ενώ αρκετά αργότερα, το 2001, απέκτησαν ακόμα μία κόρη, την Αννα.

Γρήγορα όμως κατάλαβε πως από την Ιατρική δεν θα έβγαζε τα χρήματα που ονειρευόταν κι αποφάσισε να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις. Μαζί με τον πατέρα του ίδρυσαν την εταιρεία Magnetics, η οποία ασχολείτο με μαγνητοθεραπεία. Προσέφερε μια εναλλακτική θεραπεία με τη χρήση μαγνητικών πεδίων, την οποία είχε αναπτύξει ο πατέρας του.

Το διαμέρισμα στο Μανχάταν με θέα στο Σέντραλ Παρκ αγοράστηκε προκειμένου να το χρησιμοποεί η κόρη του Εκατερίνα μέχρι να ολοκληρώσει τις σπουδές της.
Το διαμέρισμα στο Μανχάταν με θέα στο Σέντραλ Παρκ αγοράστηκε προκειμένου να το χρησιμοποεί η κόρη του Εκατερίνα μέχρι να ολοκληρώσει τις σπουδές της.

Στο ξεκίνημα ο Εβγένι επέβλεπε την πορεία της θεραπείας των ασθενών και τις επιστημονικές έρευνες, με έμφαση τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία οστεοπόρωσης, καταγμάτων κι ενίσχυσης των οστών κ.λπ. Αντιθέτως, ο Ντιμίτρι ήταν υπεύθυνος για τα επιχειρηματικά θέματα – εξασφάλιση αδειών, άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, δανειοδότηση, εξεύρεση πελατών, σύναψη συμφωνιών.

Στη συνέχεια, κι επειδή ήταν η εποχή της άγριας ιδιωτικοποίησης στη Ρωσία, αποφάσισε να γίνει πιο τολμηρός. Πήγε στη Μόσχα να σπουδάσει χρηματιστής και το 1992 άνοιξε τη δική του επενδυτική εταιρεία.

Ο ολιγάρχης που αγόρασε τον Σκορπιό (και το μυστικό της διαθήκης του Ωνάση)

Δύο χρόνια αργότερα ίδρυσε μια τράπεζα, απέκτησε τις μετοχές μερικών βιομηχανιών της Περμ και συμμετείχε στα διοικητικά τους συμβούλια. Το 1995 πούλησε το μεγαλύτερο μερίδιο των μετοχών του στις διάφορες βιομηχανίες, ενοποίησε τις επενδύσεις του, επικεντρώνοντας την προσοχή του στη βιομηχανία καλίου και ειδικότερα στην εταιρεία Uralkali, παραγωγό καλιούχων λιπασμάτων της Ρωσίας, την οποία και μετέτρεψε σε κορυφαία του είδους της: το 2000 η αξία της δεν υπερέβαινε τα 100 εκατ. δολ -εξού και ο χαρακτηρισμός του ως «βασιλιάς των λιπασμάτων».

Το πρώτο εξάμηνο του 2008, προτού ξεσπάσει η παγκόσμια οικονομική κρίση, είχε εξελιχθεί σε μια διεθνή εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και η κεφαλαιοποίησή της έφτασε μέχρι και τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια.

88 εκατομμύρια δολάρια στοίχισε το διαμέρισμα στο Μανχάταν

Ο ολιγάρχης που αγόρασε τον Σκορπιό (και το μυστικό της διαθήκης του Ωνάση)

Κάνει συλλογή από ακίνητα και έργα τέχνης

ΟΣκορπιός είναι το τελευταίο απόκτημα του Ρώσου μεγιστάνα, που έχει πολύ ακριβά γούστα σε ό,τι αφορά τα σπίτια και τη γη. Η Εκατερίνα φέρεται ως η αγοράστρια ενός πολυτελέστατου διαμερίσματος στο Μανχάταν με θέα στο Σέντραλ Παρκ, το οποίο ανήκε πριν στον πρώην πρόεδρο της Citigroup, Σάνφορντ Βάιλ.

Το διαμέρισμα, 600 τετραγωνικών, στοίχισε 88 εκατομμύρια δολάρια και θα το χρησιμοποιεί η νεαρά μέχρι να ολοκληρώσει τις σπουδές της. Ο πατήρ έχει ακόμα δύο επιβλητικά σαλέ στο Γκστάαντ, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε 195 εκατ. ελβετικά φράγκα (162 εκατ. ευρώ). Στο Παρίσι, ένα ιδιωτικό μέγαρο στη Ρι ντε λ’ Ελιζέ είχε αγοραστεί για 18 εκατομμύρια ευρώ, το 2010 πλήρωσε στον Ντόναλντ Τραμπ 95 εκατομμύρια δολάρια για την έπαυλη με θέα στον ωκεανό στο Παλμ Μπιτς στη Φλόριντα, ποσό διπλάσιο από αυτό που είχε δώσει ο Τραμπ για να αγοράσει το σπίτι. Το σπίτι του στο Μονακό, που ονομάζεται La Belle Epoque, στοίχισε 300 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το 2011 αγόρασε μια βίλα στη Χαβάη από τον ηθοποιό Γουίλ Σμιθ.

Επίσης όπως κάθε Κροίσος που σέβεται τον εαυτό του, αποφάσισε να γίνει συλλέκτης έργων τέχνης. Απέκτησε πίνακες των Πικάσο, Μονέ, Ντεγκά και Βαν Γκογκ, αξίας άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Κόντρες με την κυβέρνηση
Το 2006, έπειτα από ένα καταστροφικό ατύχημα στα μεταλλεία της Uralkali, μπήκε στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Η πρώτη έρευνα που έγινε για το ατύχημα απάλλαξε την εταιρεία, δύο χρόνια όμως μετά ο τότε αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Ιγκόρ Σετσίν, διέταξε νέα έρευνα και ζήτησε τον καθορισμό της οικονομικής ευθύνης της εταιρείας.

Η τιμή της μετοχής της εταιρείας έπεσε δραματικά κι αρκετές εφημερίδες του εξωτερικού μιλούσαν για τη νέα Yukos (ο πρώην ιδιοκτήτης της οποίας, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, βρίσκεται στη φυλακή), τελικά όμως η εταιρεία δεν θεωρήθηκε υπεύθυνη για το ατύχημα. Τον Ιούνιο του 2010 ο Ριμπολόβλεφ πούλησε το 53% των μετοχών της Uralkali σε έναν άλλον Ρώσο δισεκατομμυριούχο, τον Σουλεϊμάν Κερίμοβ, για 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Εναν χρόνο αργότερα, κι αφού ζούσε ήδη αρκετά χρόνια στο Μονακό, αγόρασε το 66% της ποδοσφαιρικής ομάδας Μονακό, που αντιμετώπιζε τότε πολλά οικονομικά προβλήματα.

Αποδεύγει τη δημοσιότητα
Ντροπαλός -έχει δώσει ελάχιστες συνεντεύξεις-, ο Ριμπολόβλεφ είναι ιδιαίτερα μυστικοπαθής σε ό,τι αφορά την οικογενειακή ζωή του. Οι περισσότεροι Ρώσοι έμαθαν στοιχεία της προσωπικής ζωής του όταν η σύζυγός του Ελένα αποφάσισε το 2008 να τον χωρίσει, απηυδισμένη, όπως δήλωσε, από τις αναρίθμητες απιστίες του. Διεκδικώντας το 50% της περιουσίας του, μπλόκαρε όλα τα περιουσιακά στοιχεία του σε ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Σιγκαπούρη, Παρθένους Νήσους και Κύπρο, κατόρθωσε να του επιβληθούν προσωρινά μέτρα, και το 2010, δικαστήριο της Γενεύης, απαγόρευσε στον ολιγάρχη να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία του. Πέρα όμως από τις ενδοοικογενειακές κόντρες, απρόβλεπτες καταστάσεις αντιμετώπισε και στην επαγγελματική του πορεία. Το 1997 βρίσκεται κατηγορούμενος για τη δολοφονία του προέδρου της βιομηχανίας χημικών Neftekhimik, Εβγκένι Παντελεϊμόνοφ. Πέρασε 11 μήνες προφυλακισμένος, αποφυλακίστηκε με υψηλή εγγύηση και τελικά αθωώθηκε, λόγω έλλειψης αποδείξεων.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
katsarou@pegasus.g

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.