Βομβιστική επίθεση – Η στιγμή της έκρηξης (Video) -Ασφαλείς οι Ελληνες που έτρεχαν στο Μαραθώνιο της Βοστόνης
Δύο νεκροί από βομβιστική επίθεση στο Μαραθώνιο της ΒοστόνηςΣε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές ασφαλείας στις ΗΠΑ, μετά τη βομβιστική επίθεση που έβαψε στο αίμα τον Μαραθώνιο της Βοστόνης. Tην ίδια στιγμή, το δίκτυο Fox News έκανε λόγο και για τρίτο εκρηκτικό μηχανισμό κοντά στο ξενοδοχείο Mandarin. Τελικώς επιβεβαιώθηκε πως ειδικές μονάδες της αστυνομίας εντόπισαν και απενεργοποίησαν τουλάχιστον άλλους δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Από τις εκρήξεις των βομβών, που είχαν τοποθετηθεί σε κάδους σκουπιδιών στο χώρο του τερματισμού και στις αυτοσχέδιες κερκίδες που είχαν τοποθετηθεί στο σημείο, υπάρχουν τουλάχιστον τρεις νεκροί -ανάμεσά τους και ένα οχτάχρονο αγόρι- και 144 τραυματίες, οι 17 σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με το CNN.

Εικόνες που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα, έδειξαν τη σύγχυση που επικρατεί στο σημείο των εκρήξεων, αλλά και τη μεγάλη κινητοποίηση των αρχών. Ματωμένοι πολίτες είχαν πέσει στο έδαφος από το ωστικό κύμα της έκρηξης και δέχονταν τις πρώτες βοήθειες των διασωστών.

Ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα αλλά και δεκάδες περιπολικά έχουν αποκλείσει την περιοχή, ο μαραθώνιος έχει διακοπεί, ενώ έχουν σταματήσει και οι συρμοί του μετρό. Το έργο της αστυνομίας συνδράμουν άνδρες της Εθνικής Φρουράς.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των αρχών ασφαλείας επιβεβαίωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι οι εκρήξεις ήταν δύο και προκλήθηκαν από έναν ή δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Σύμφωνα με τον απολογισμό που δίνει στη δημοσιότητα η αστυνομία της Βοστόνης, οι νεκροί είναι τουλάχιστον δύο και οι τραυματίες ανέρχονται σε 23.

Δύο νεκροί από βομβιστική επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστόνης

Ωστόσο, η εφημερίδα Boston Globe αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι τρεις πολίτες έχασαν τη ζωή τους, κάτι που επιβεβαιώνει και το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, που επικαλείται ρεπορτάζ τοπικού τηλεοπτικού σταθμού.

Στο Κεντρικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης έχουν διακομιστεί 19 τραυματίες και ορισμένοι ακόμα έχουν διακομιστεί στο Ιατρικό Κέντρο Tufts.

Δύο νεκροί από βομβιστική επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστόνης

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν περίπου μία ώρα αφότου οι πρώτες δρομείς πέρασαν τη γραμμή του τερματισμού.

Ενας από τους δρομείς δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι λίγα λεπτά μετά τον τερματισμό του, κοίταξε προς τα πίσω και είδε μια «τεράστια έκρηξη» στο σημείο της γραμμής. Πρόσθεσε ότι αμέσως υψώθηκε καπνός 15 μέτρων και προκλήθηκε πανικός στους αθλητές και τους θεατές που άρχισαν να φωνάζουν και να τρέχουν. «Ολοι τους πανικοβλήθηκαν», είπε.

Δύο νεκροί από βομβιστική επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστόνης

Στο Μαραθώνιο της Βοστόνης, μια διαδρομή 42 χιλιομέτρρων, έτρεχαν περίπου 27.000 πολίτες.

Για το τραγικό περιστατικό ενημερώθηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος εδωσε εντολή να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διερεύνηση και την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις δύο εκρήξεις στη Βοστόνη.

Εκτακτα μέτρα ασφαλείας ελήφθησαν γύρω από το Λευκό Οίκο. Οι αρχές της Νέας Υόρκης και άλλων πόλεων προχώρησαν επίσης στην αύξηση των μέτρων ασφαλείας, μέχρι να αποσαφηνιστεί η κατάσταση μετά τις εκρήξεις στη Βοστόνη.

Η στιγμή της έκρηξης

Ασφαλείς οι Ελληνες που έτρεχαν στο Μαραθώνιο της Βοστόνης

Ασφαλείς οι Ελληνες που έτρεχαν στο Μαραθώνιο της Βοστόνης

Συγκλονιστικές στιγμές έζησε η οικογένεια του ΣΕΓΑΣ, μέχρι να αποκατασταθεί η επικοινωνία με τους Ελληνες που συμμετείχαν στο Μαραθώνιο της Βοστόνης.

Ο πρώην ταμίας της ομοσπονδίας, Δημήτρης Ανδριόπουλος πήρε μέρος στον αγώνα μαζί με άλλους Ελληνες αθλητές και επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, Κώστα Παναγόπουλο, λίγη ώρα μετά τις δύο εκρήξεις που είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον δύο νεκρούς και περίπου 30 τραυματίες, με τα έως τώρα δεδομένα. Ο Ανδριόπουλος διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος και οι υπόλοιποι Ελληνες δρομείς είναι καλά στην υγεία τους.

Στη συνέχεια, ο Κώστας Παναγόπουλος σε επίσημη δήλωσή του στην ιστοσελίδα του ΣΕΓΑΣ τόνισε: «Πρόκειται για μια αποτροπιαία πράξη την οποία και καταδικάζουμε. Ειμαστε συγκλονισμένοι και στέλνουμε τη συμπαράσταση και τη συμπάθειας μας σε όλους όσοι ήταν εκεί. Είναι αδιανόητο να πιστέψει κανείς, πως οι ένα ιστορικό γεγονός όπως ο μαραθώνιος της Βοστώνης βρέθηκε στο στόχαστρο της τρομοκρατίας».

Ο κάτοχος του Πανελληνίου ρεκόρ στον Μαραθώνιο, Νίκος Πολλιάς, τερμάτισε στη Βοστόνη λίγα λεπτά μετά από τις δολοφονικές εκρήξεις. Σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα “contra.gr” περιγράφει τη συγκλονιστική του εμπειρία: «Νιώθουμε πολύ τυχεροί και πολύ σοκαρισμένοι. Τερμάτισα λίγα λεπτά πριν από τις εκρήξεις και εκείνη τη στιγμή κατευθυνόμουν προς το ξενοδοχείο. Από την έκρηξη ακολούθησε ένας πανικός. Ευτυχώς όλοι όσοι συμμετείχαμε είμαστε καλά στην υγεία μας. Το σημείο είχε πολύ κόσμο, η περιοχή ήταν γεμάτη από θεατές. Τώρα παρακολουθούμε από την τηλεόραση του ξενοδοχείου όλα όσα συνέβησαν. Έχω τρέξει σε πολλούς Μαραθωνίους, όμως, αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν έντονη, σε κάθε ένα μέτρο υπήρχε κι ένας αστυνομικός, ωστόσο κάποιοι κατάφεραν να δημιουργήσουν τόσο μεγάλο κακό».

ΕΘΝΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.