Η νέα ρύθμιση αφορά σε χρέη στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία

Απεριόριστος αριθμός δόσεων για τους οφειλέτες έως 5.000 ευρώΤελευταία ευκαιρία σε περίπου 2.700.000 οφειλέτες με χρέη στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία δίνει το υπουργείο Οικονομικών με ρύθμιση που προωθεί άμεσα και εξειδίκευσε σε μεγάλο βαθμό ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Στη νέα ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν μόνο όσοι δεν έχουν ήδη υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση και συνεχίζουν να πληρώνουν ακόμη οφειλές σε δόσεις. Όλοι οι υπόλοιποι μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε απεριόριστο αριθμό δόσεων εφόσον αυτά δεν ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ και σε 48 δόσεις όσοι έχουν οφειλές πάνω από το ποσό αυτό καθώς και όσοι είναι επιτηδευματίες (μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες και νομικά πρόσωπα)

Σημαντική εξέλιξη στο θέμα των οφειλετών αποτελεί η απόφαση να αυξηθεί το όριο οφειλών πάνω από το οποίο ενεργοποιούνται οι διατάξεις για άσκηση ποινικών διώξεων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Μαυραγάνη εξετάζεται το όριο των 5.000 ευρώ να αυξηθεί στα 10.000 ευρώ, κάτι το οποίο φαίνεται να έχει αποδεχθεί η Τρόικα.

Οσον αφορά στο ελάχιστο ύψος της δόσης, στο υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζονται να κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα, δηλαδή στα 15 ευρώ.

Για τον καθορισμό της ελάχιστης δόσης θα λαμβάνεται υπόψη το μηνιαίο εισόδημα (π.χ. 5% επί του μισθού)

Παράδειγμα:

– Έγγαμος χρωστά στην εφορία: 3.000 €

– Έχει μηνιαίο εισόδημα: 500 €

– Ελάχιστη δόση: 500 € Χ 5% ποσοστό δόσης = 25 €

– Συνολικές δόσεις αποπληρωμής: 120 μηνιαίες δόσεις (3.000 € συνολική οφειλή / 25 € μηνιαία δόση)

Όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση και αποφασίσουν να πληρώσουν εφάπαξ όλο το ποσό που χρωστούν στην εφορία ή και τα ασφαλιστικά ταμεία μπορούν να γλυτώσουν το 50% των προσαυξήσεων. Εκείνη που θα επιλέξουν τη ρύθμιση σε δόσεις μπορούν κάτω από προϋποθέσεις να δουν μειωμένες προσαυξήσεις σε ποσοστό έως 20%.

Ακόμη, όσοι έχουν χρέη άνω των 75.000 ευρώ και επιθυμούν να τα ρυθμίσουν με βάση τη νέα διαδικασία για να πετύχουν ανώτατο αριθμό δόσεων τις 48 θα πρέπει να υπάρχει υπογραφή λογιστή ως εγγυητή.

Ομως, για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 300.000 ευρώ τότε θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος οφειλέτης να βάλει εγγύηση εμπράγματα δικαιώματα (ακίνητα, περιουσιακά στοιχεία κτλ.).

Η ρύθμιση μπορεί να αποφέρει άμεσα στα Δημόσια ταμεία έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ

Χαράτσι ακινήτων και το 2013

Οσον αφορά στο χαράτσι των ακινήτων, σύμφωνα με τον κ. Μαυραγάνη δεν θα ισχύσει αφορολόγητο για το 2013, ενώ η φορολογική επιβάρυνση θα μειωθεί ενιαία κατά 15%. Επίσης, στα τέλη Ιουνίου αναμένεται να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή ο νέος νόμος για τη φορολογία των ακινήτων που θα αφορά όλες τις αλλαγές τόσο για το 2013 όσο και για το 2014. Σημειώνεται ότι οι αντικειμενικές αξίες που πρόκειται να αναπροσαρμοσθούν δεν θα επηρεάσουν το χαρατσι ακινήτων του 2013 αλλά τον ενιαίο φόρο του 2014.

Τράπεζες

Αναφερόμενος ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας στο θέμα των τραπεζών είπε ότι είναι σε εξέλιξη οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ενώ ειδικά για την Εθνική Τράπεζα δήλωσε: «Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους».

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι τα έσοδα το πρώτο δεκαήμερο Απριλίου σημειώνουν αύξηση 9,8%.

Σιωμόπουλος Ντίνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.