Άδικη χαρακτηρίζει ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας την αναστολή του προγράμματος «εξοικονόμηση κατ’ οίκον» για τις περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΠΜΕ επισημαίνει ότι με την ξαφνική αναστολή του προγράμματος πολλές αιτήσεις και συμφωνίες είναι πλέον στον αέρα με όλα τα απρόβλεπτα επακόλουθα για μηχανικούς, προμηθευτές, εργατοτεχνίτες, πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΠΜΕ απαιτεί την συνέχιση του προγράμματος τόσο στην Δυτική όσο και στην Κεντρική Μακεδονία, την ορθότερη κατανομή των χρημάτων λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κλιματική ζώνη της κάθε περιφέρειας, την απλοποίηση των διαδικασιών κατά το έλεγχο των εντύπων που διενεργείται από τις Τράπεζες.

Η επιστολή του ΣΠΜΕ

«Εδώ και λίγες ημέρες περιήλθε στην αντίληψη μας ότι, ύστερα από εντολή του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (Ε.Τ.Ε.ΑΝ.Α.Ε.) προς όλες τις Τράπεζες που εμπλέκονται στο πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ’ οίκον», σταμάτησε η κατάθεση νέων αιτήσεων και το πρόγραμμα αναστέλλεται για τις περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Ο λόγος είναι ότι απορροφήθηκαν τα κεφάλαια που είχαν προϋπολογίσει να χορηγηθούν σε αυτές τις δύο περιφέρειες της Β. Ελλάδας.

Ύστερα από αυτήν την αρνητική εξέλιξη για την Β. Ελλάδα θα θέλαμε να κάνουμε κάποιες επισημάνσεις:

– πρώτα από όλα θα έπρεπε να υπάρχει άμεση και πλήρης ενημέρωση από το Υ.Π.Ε.Κ.Α ως κύριου υπευθύνου για το συγκεκριμένο πρόγραμμα,

– την στιγμή που οι δύο αυτές περιφέρειες της Β. Ελλάδας έχουν και σε διάρκεια αλλά και σε ένταση από τις πιο δυσμενείς συνθήκες κατά την χειμερινή περίοδο,

– την χρονική στιγμή που η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης εξισώθηκε περίπου με την τιμή του πετρελαίου κίνησης εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ’ οίκον» ως μία μικρή βέβαια, αλλά ουσιαστική βοήθεια προς όλους, προκειμένου να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους με απώτερο σκοπό να μειώσουν τις οικογενειακές δαπάνες για θέρμανση και ψύξη με ταυτόχρονη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και ταυτόχρονη εξοικονόμηση ενέργειας για την ίδια την χώρα (σύμφωνα με τις επιταγές της Ε.Ε.).

Η εφαρμογή του προγράμματος βοήθησε:

– τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την παραγωγή, την πώληση προϊόντων θερμομόνωσης και άλλων εναλλακτικών μορφών θέρμανσης και ψύξης να αυξήσουν των κύκλο εργασιών τους εν μέσω μεγάλης οικονομικής κρίσης,

– τους εργατοτεχνίτες που είναι άνεργοι να βρούνε εργασία με αποτέλεσμα την καταπολέμηση της ανεργίας,

– τους Μηχανικούς να έχουν ένα έστω μικρό αντικείμενο εργασιών μέσα στη δεινή περίοδο που βιώνει ο Έλληνας Μηχανικός,

– τους πολίτες που δεν είχαν την δυνατότητα να εκτελέσουν τις ανάλογες εργασίες αν δεν ελάμβαναν την επιδότηση.

Να σημειώσουμε ακόμα ότι στην αρχή, επειδή ο κόσμος δεν ανταποκρίθηκε για το εν λόγω πρόγραμμα και άρα τα χρήματα παρέμεναν αδιάθετα, τον Μάρτιο του 2012 πήραν την απόφαση και βελτίωσαν τους όρους του προγράμματος αυξάνοντας το ποσοστό της επιδότησης από 35% σε 70% και επιδοτώντας όλο το επιτόκιο δανεισμού για τρία χρόνια.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η βελτίωση έδωσε κίνητρο σε πολλούς για να ενταχθούν στο «εξοικονόμηση κατ’ οίκον», αλλά με την ξαφνική αναστολή του προγράμματος πολλές αιτήσεις και συμφωνίες είναι πλέον στον αέρα με όλα τα απρόβλεπτα επακόλουθα για μηχανικούς, προμηθευτές, εργατοτεχνίτες, πολίτες.

Ο Σ.Π.Μ.Ε. απαιτεί την συνέχιση του προγράμματος τόσο στην Δυτική όσο και στην Κεντρική Μακεδονία, την ορθότερη κατανομή των χρημάτων λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κλιματική ζώνη της κάθε περιφέρειας, την απλοποίηση των διαδικασιών κατά τον έλεγχο των εντύπων που διενεργείται από τις Τράπεζες, οι οποίες πολλές φορές ξεφεύγουν από την αρμοδιότητα τους».

L.P.

3 thoughts on “ΣΠΜΕ: Άδικη αναστολή του «εξοικονόμηση κατ’ οίκον» στην Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία…”
  1. εγω εκανα αιτηση το σεπτεμβριο του 2012 μου την επεστρεψαν για διορθωση ενος ανοητου λαθους το φεβρουαριο του 2013 και τωρα ειμαι στην αναμονη αν θα υπαχθω στ προγραμμα η οχι.εμαθα ομως οτι θα δωσουν χρηματα απο αλλες περιφερειες και θα συνεχιστει το προγραμμα στην κεντρικη δυτικη και αιγαιου περιφαιριες.Ισχειει αυτο τελικα και ποτε θα εγκριθουντα δανεια σε μας που ειμαστε ηδη επιλεξιμοι στο προγραμμα

  2. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΣΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΕΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.