Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Πώς θα αποχωρήσουν 14.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2014

Απρίλιος 15th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Ικανοποίηση για τη συμφωνία με την τρόικα από το Υπ. Δημ. Διοίκησης

Ικανοποίηση εκφράζεται από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην τρόικα.

Με βάση ανεπίσημο σχόλιο του γραφείου Τύπου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλ. Διακυβέρνησης οι αποχωρήσεις που «θα γίνουν με αξιολόγηση για την ποιοτική ανανέωση του Δημοσίου» κάτι που «έχει ανάγκη η Δημόσια Διοίκηση» θα προκύψουν από τέσσερις δεξαμενές ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο ότι οι απολύσεις δεν θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στο ότι: «προβλέπονται 14.000 αναγκαστικές αποχωρήσεις, συνολικά μέχρι το τέλος του 2014, εκ των οποίων 4000 μέχρι το τέλος του 2013» και ότι «οι αποχωρήσεις δεν είναι αυθαίρετες ούτε αθρόες, πραγματοποιούνται μετά από αξιολογήσεις οργανισμών, υπηρεσιών και αποτίμηση προσόντων».

Τέσσερις οι «πηγές» των αποχωρήσεων

  • Από τους οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα καταργηθούν διότι δεν είναι βιώσιμες και δεν εξυπηρετούν ανάγκες επιτακτικές. Η κατάργησή τους θα αποφασιστεί μετά από αξιολόγηση σκοπιμότητας της ύπαρξής τους. Οι υπάλληλοί ιδιωτικού δικαίου που υπηρετούν εκεί θα έχουν όλη την κοινωνική προστασία που προβλέπεται από την νομοθεσία και  θα τους παρασχεθεί πρόσθετη προστασία ως αντιστάθμισμα της αποχώρησής τους.
  • Από οργανισμούς του δημοσίου που θα συγχωνευθούν, έπειτα από αξιολόγηση των δομών τους. Οι υπάλληλοι που αντιστοιχούν σε πλεονάζουσες θέσεις θα αξιολογηθούν, αφού αποτιμηθούν τα προσόντα τους   και είτε θα μετακινηθούν είτε θα αποχωρήσουν οικειοθελώς με αντιπαροχή κινήτρων.
  • Από πειθαρχικά υπόλογους υπαλλήλους που θα κριθούν απολυτέοι από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια.
  • Ένα μέρος θα προέλθει ακόμη από υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, μετά από αξιολόγηση δομών, διαπίστωση θέσεων που πλεονάζουν, αποτίμηση προσόντων και εφόσον  επιλέξουν να αποχωρήσουν αντί να μετακινηθούν, με κίνητρα οικειοθελούς αποχώρησης (εξαγορά πλασματικών χρόνων).

Η τρικομματική κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της

Το γραφείο Τύπου του Υπουργείου, εκφράζει την ικανοποίηση του για το ότι οι αποχωρήσεις δεν θα είναι «αυθαίρετες και οριζόντιες». Συγκεκριμένα:

  • Αυθαίρετες και οριζόντιες απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό. Δεν θα ήταν πράξη δικαιοσύνης αλλά καταστροφή για την κοινωνία που μετράει ήδη ενάμιση εκατομμύριο ανέργους και για τη διοίκηση που δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει στοιχειωδώς, αφού το προσωπικό της είναι ούτως ή άλλως επικίνδυνα μειωμένο.
  • Από την πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων διεκδικήθηκε, και τελικά επιτεύχθηκε, να ισχύσει για κάθε αναγκαστική αποχώρηση ο κανόνας «1 νέα πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση».
  • Επιτυγχάνεται έτσι άμεσα η  ποιοτική ανανέωση του δημοσίου με χιλιάδες νέους άξιους υπαλλήλους που είναι διοριστέοι ήδη και περιμένουν χρόνια τώρα στην ουρά.
  • Οι πειθαρχικές διαδικασίες επιταχύνονται. Με νομοθετική παρέμβαση δίνεται στους υπαλλήλους που πρωτοβάθμια κρίνονται απολυτέοι η δυνατότητα άμεσης προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Θα εκδικάζονται γρηγορότερα οι σοβαρότερες περιπτώσεις και ο ίδιος ο υπάλληλος θα κρίνεται ταχυτέρα ώστε να επιστρέψει ή όχι στην υπηρεσία του.

Κινητικότητα για την κάλυψη αναγκών

Το σημαντικότερο είναι ότι η κινητικότητα αποσυνδέεται από κάθε ενδεχόμενο αναγκαστικής αποχώρησης.

Έχει αποκλειστικό σκοπό την ορθολογική ανακατανομή του προσωπικού στο δημόσιο, την άμεση κάλυψη επιτακτικών αναγκών και την αξιοποίηση των υπαλλήλων.

Η αξιολόγηση των δομών στα Υπουργεία που έχει περατωθεί στους  προσεχείς μήνες,  με τα περιγράμματα θέσεων και την ανακατανομή του προσωπικού στις ριζικά αναδιαρθωμένες διευθύνσεις, με περιορισμένο αριθμό πλεοναζουσών θέσεων, που δεν υπερβαίνει συνολικά το 5%.

Μπίτσικα Παναγιώτα

This entry was posted on Δευτέρα, Απρίλιος 15th, 2013 at 10:34 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply