Με πόλεμο εξωδίκων και βροχή φημών εισέρχεται στην τελική φάση ο διαγωνισμός για το 33% του ΟΠΑΠ. Η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) βρίσκεται μεταξύ διασταυρούμενων πυρών με αφορμή την έγκριση (με το ΤΑΙΠΕΔ να ψηφίζει «παρών»!) της σύμβασης με την Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη για το νέο τεχνολογικό σύστημα από τη γενική συνέλευση του ΟΠΑΠ.

Η έγκριση προκάλεσε την έντονη αντίδραση ενός εκ των υποψηφίων της επενδυτικής εταιρίας Emma Delta (στην οποία συμμετέχουν ο όμιλος Μελισσανίδη και ο τσεχικός όμιλος PPF μέσω του Jiri Smejic) που έστειλε εξώδικο τόσο στον ΟΠΑΠ και στο ΤΑΙΠΕΔ όσο και στον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Ο κ. Στουρνάρας φαίνεται ότι έχει λάβει επιστολή και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία ζητούνται διευκρινίσεις για τον διαγωνισμό.

Σημειώνεται ότι πριν από τη γενική συνέλευση του περασμένου Σαββάτου είχαν στείλει επιστολές και άλλοι υποψήφιοι, οι οποίοι υποστήριζαν ότι δεν πρέπει να εγκριθεί η σύμβαση, όταν ο διαγωνισμός για το 33% του ΟΠΑΠ βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Στο εξώδικο, η πλευρά της Emma Delta κάνει λόγο για σοβαρούς λόγους ακυρότητας της γενικής συνέλευσης, για «αθέμιτη και ανήθικη προικοδότηση του τεχνολογικού παρόχου», αλλά και για τις υπέρογκες δεσμεύσεις που δημιουργεί αδιαφανώς «για τον οποιονδήποτε αγοραστή του ΟΠΑΠ».

Στην ουσία, η πλευρά της Emma Delta και άλλοι υποψήφιοι θεωρούν ότι η Intralot θα χρησιμοποιήσει τη σύμβαση για το νέο τεχνολογικό σύστημα προκειμένου να χρηματοδοτήσει την εξαγορά του 33% του ΟΠΑΠ, καθώς παραμένει ένας εκ των διεκδικητών. Προχθες το πρωί επικράτησε σύγχυση, καθώς κυκλοφόρησε ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης έστειλε επιστολή στο ΤΑΙΠΕΔ με την οποία δηλώνει ότι αποχωρεί από τη διεκδίκηση. Το γεγονός διαψεύστηκε από την Intralot, η οποία φέρεται ότι έχει στείλει επιστολή στον ΟΠΑΠ. Με την επιστολή δηλώνει ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τη σύμβαση ως εγγύηση στον διαγωνισμό για το 33% των μετοχών. Ετσι δημιουργήθηκε και η σύγχυση, με αποτέλεσμα κάποιοι να εκτιμήσουν ότι ο Σ. Κόκκαλης αποσύρεται.

Στην πραγματικότητα, ο επιχειρηματίας προσπαθεί να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια, αλλά η προσπάθειά του σκοντάφτει και στον θόρυβο που δημιουργήθηκε με την έγκριση της σύμβασης για το τεχνολογικό σύστημα. Ενδιαφέρον για τον ΟΠΑΠ έχουν εκδηλώσει και άλλοι ισχυροί όμιλοι, όπως η κινεζική Fosun International, η αμερικανική Third Point, η βρετανική BC Partners κ.ά.

Φώτης Κόλλιας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.