Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Eurostat:Λιγότεροι μαθητές εγκαταλείπουν το σχολείο στην Ελλάδα

13 Απριλίου, 2013 by Χρήστος Μίμης

Βελτίωση στην αντιμετώπιση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, καταγράφεται στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Ειδικότερα, το 2012 το ποσοστό πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου στη χώρα μας μειώθηκε στο 11,4% από 13,1% το 2011, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ μειώθηκε από 13,5% σε 12,8%. O στόχος που έχει τεθεί στην Ελλάδα είναι 9,7%, ενώ στην ΕΕ είναι κάτω από 10%.

Σε γενικές γραμμές, από τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας προκύπτει ότι η πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ανισότητες μεταξύ των κρατών-μελών και μεταξύ αρρένων και θηλέων.

Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι σε 12 κράτη-μέλη (Αυστρία, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία, Σλοβενία, Σλοβακία και Σουηδία) τα ποσοστά πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου είναι τώρα κάτω από το 10% του στόχου της ΕΕ, ενώ η Ιρλανδία επέτυχε το επίπεδο αυτό για πρώτη φορά. Η Ισπανία (24,9%), η Μάλτα (22,6%), και η Πορτογαλία (20,8%) είχαν τα υψηλότερα ποσοστά πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, αλλά, σημείωσαν πρόοδο σε σύγκριση με το 2011. Η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Λετονία και η Μεγάλη Βρετανία μείωσαν την πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου κατά μία τουλάχιστον ποσοστιαία μονάδα, ενώ το ποσοστό αυξήθηκε στη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Τσεχία την Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο, την Πολωνία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και τη Σουηδία.

Συνολικά, τα κορίτσια έχουν την τάση να τα καταφέρνουν καλύτερα: το ποσοστό των κοριτσιών που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο είναι 24% χαμηλότερο από αυτό για τα αγόρια. Η ανισότητα είναι μεγαλύτερη στην Κύπρο (+58%), τη Λετονία (+57%), το Λουξεμβούργο (+57%) και την Πολωνία (+55%), όπου το ποσοστό εγκατάλειψης του σχολείου για τα αγόρια είναι υπερδιπλάσιο εκείνου για τα κορίτσια.

www.newsit.gr

This entry was posted on Σάββατο, 13 Απριλίου, 2013 at 07:38 and is filed under ΠΑΙΔΕΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply