Ποιος είναι ο δικηγόρος που νίκησε το απαρχάιντ

Ο Γιώργος Μπίζος είναι μια θρυλική μορφή στο χώρο των νομικών και όχι μόνο: Είναι ο δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα, ο άνθρωπος που έβγαλε τον νοτιαφρικανό ηγέτη από την φυλακή και στάθηκε στο πλευρό όσων πολέμησαν το Απαρτχάιντ. Τώρα επιστρέφει με μια νέα υπόθεση αδικίας και σφαγιασμού αθώων.

Στις 16 Αυγούστου πέρυσι, 34 απεργοί ανθρακωρύχοι στη Μαρικάνα του Γιοχάνεσμπουργκ σκοτώθηκαν από την πρωτοφανή βία των δυνάμεων ασφαλείας. Οι οικογένειες των θυμάτων επέλεξαν να τους υπερασπιστεί στα δικαστήρια απαιτώντας δικαιοσύνη τον Γιώργο Μπίζο παρά το γεγονός ότι είναι 84 ετών. Ορμητικός μπήκε στις δικαστικές αίθουσες και πάλι, στηριζόμενος στο μπαστούνι του και κάνοντας τους πάντες να μιλάνε λίγο πιο δυνατά αφού δεν ακούει ικανοποιητικά.

Η εφημερίδα Τα Νέα μεταφέρει με μοναδικό τρόπο την παρουσία του Μπίζου στο δικαστήριο, όπου ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης στις 27 Μαρτίου.«Απαντήστε στην ερώτηση, παρακαλώ. Δεν απαντήσατε στην ερώτηση!Συμφωνείτε μαζί μου ότι οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους, ήταν άοπλοι και ότι ζητούσαν μόνο καλύτερους μισθούς;» ρωτάει τον αρχηγό των αστυνομικών δυνάμεων. «Γνωρίζετε την Ιστορία σας, κυρία επίτροπε; Θυμάστε τη σφαγή στο Σάρπβιλ το 1960; Εξήντα εννέα άνθρωποι πυροβολήθηκαν, οι περισσότεροι πισώπλατα». Κουάει το δάχτυλό του. «Και γνωρίζετε ποια ήταν η υπερασπιστική γραμμή της Αστυνομίας του απαρτχάιντ; Η αυτοάμυνα! Οπως ισχυρίζεστε εσείς σήμερα!».

Αυτή η δικαστική μάχη θα συνεχιστεί για πολλούς μήνες ακόμα. Οπως σημειώνει ο ίδιος ο Μπίζος «Κανείς δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια στα πορίσματά της» ενώ αναφέρει τη ρήση του φιλοσόφου Τζορτζ Σανταγιάνα: «Εκείνοι που δεν μπορούν να θυμηθούν το παρελθόν είναι καταδικασμένοι να το επαναλάβουν».

Ποιος είναι ο δικηγόρος που νίκησε το απαρχάιντ

Γεννήθηκε το 1928 και μεγάλωσε μέχρι τα 13 του στο χωριό Βασιλίτσι της Μεσσηνίας. Όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Ελλάδα, ο πατέρας του έβαλε σε κίνδυνο τη ζωή του προσατεύοντας επτά Νεοζηλανδούς στρατιώτες που καταδίωκαν τα ναζιστικά στρατεύματα. Με μια ψαρόβαρκα προσπάθησε να τους πάει στην Κρήτη παίρνοντας μαζί και τον μικρό Γιώργο. Τρείς μέρες πάλευαν με τα κύματα, μέχρι που τους μαζεύει ένα συμμαχικό πλοίο και τους πάει στην Αλεξάνδρεια, αφού η Κρήτη είχε ήδη καταληφθεί. Από εκεί έφυγαν για τη Νότια Αφρική.

Εκεί σπουδάζει Νομική, μάχεται υπερ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποκτά μεγάλη φήμη μέχρι το 1963 που ο Νέλσον Μαντέλα τον καλεί να τον υπερασπιστεί στη δίκη της Ριβόνια. Γίνεται ο υπερασπιστής θρύλος στη δίκη του: «Πρότεινα στον Νέλσον να πει ότι ήλπιζε να ζήσει και να υλοποιήσει τα ιδανικά του, αλλά αν χρειαζόταν ήταν έτοιμος να πεθάνει. Συμφωνήσαμε σε αυτό. Αυτό που επιρρέασε την πρότασή μου ήταν η ιδέα, ότι ο Σωκράτης ίσως να είχε σωθεί αν δεν είχε προκαλέσει με τόσο αποφασιστικό τρόπο τους Αθηναίους ενόρκους. Έπεισα τον Μαντέλα να προσθέσει το “εάν είναι αναγκαίο” ώστε η δήλωσή του να μην εκληφθεί από το καθεστώς ως πρόθεση να γίνει μάρτυρας και καταδικαστεί σε θάνατο αντί για φυλάκιση»

www.iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.